stres na delovnem mestu

Stres v službi vam lahko praži živce, vam ponoči ne pusti spati in prispeva k resnim zdravstvenim težavam, kot so obolenja srca in depresija. “Kronični stres na delovnem mestu lahko ogroža tako vaše fizično kot psihično zdravje,” pravi Paul J. Rosch, doktor medicine in predsednik Ameriškega inštituta za stres.

Stres na delovnem mestu – ni vsak stres enak

Če se želite bojevati proti stresu na delovnem mestu, je prvi korak, da najdete njegov izvor. S to je precej lažje reči kot storiti. Na srečo so strokovnjaki končno identificirali specifične situacije na delovnem mestu, zaradi katerih je povsem verjetno, da vam bo zavrela kri.

S katerim izmed teh, s stresom preobremenjenih delavcev, se lahko poistovetite vi?

Preobremenjena deklica za vse

Profil: Polno ste zasedeni vse od tedaj, ko stopite v pisarno, pa vse dokler je ne zapustite. Medtem ko ste tam, imate le malo svobode. Nimate veliko besede pri tem, kako opravljate svoje delo ali glede tipov projektov, v katere ste vključeni. Za povrh vsega pa vedno opravljate še opravila, ki bi jih moral opraviti nekdo drug.

Rešitev: Ti tipi služb, ki jih poznamo kot “veliko pričakovanj, malo kontrole”, povzročajo ogromno psihološkega pritiska, pravi Peter L. Schnall, doktor medicine in strokovnjak za stres na delovnem mestu iz Univerze v Kaliforiji ter avtor knjige Unhealthy Work: Causes, Consequences, Cures (Critical Approaches In The Health, Social Sciences).

Četudi ne uspete narediti vaše službe manj zahtevne, poiščite načine, kako se lahko bolj vključite v sprejemanje odločitev, kar bo zmanjšalo stres na delovnem mestu, ki ga občutite, trdijo raziskave.

deklica za vse
Ste v službi preobremenjena deklica za vse?

Zafrustrirani podjetnež

Profil: Delate kot zmešani, a vaše zasluge nikoli niso dovolj prepoznane ali pa ne dobite primerne kompenzacije. Z veliko potu (in morda nekaj solzami) ste uspeli vaše šefe predstaviti v lepi luči. Še vedno pa niste prejeli povišice, napredovanja ali primerne pohvale. Ta, t.i. trud – nagrada neravnovesja, so odličen recept za stres na delovnem mestu – še posebno med zagnanimi ljudmi, ki iščejo potrditev in odobravanje.

Rešitev: O vaših kariernih ciljih se poskusite pogovoriti z vašim šefom. Morda nagrad, za katere menite, da si jih zaslužite, ne boste prejeli kar takoj, a prav lahko boste dobili dober vpogled v vašo situacijo in novo perspektivo.

Več: Nasveti poslovnežev za grajenje uspešne kariere

zafrustrirani podjetnež
Delate kot zmešani, a vaše zasluge nikoli niso dovolj prepoznane?

Izobčenec

Profil: Počutite se, kot da ste povsem sami in to ne na dober način. Če zahtevate pomoč ali vodenje, vam vaš šef ne bo priskočil na pomoč, in ko potrebujete nekoga, komur bi se lahko izpovedali, nimate zaupanja vrednega zaveznika, na kogar bi se lahko obrnili.

Rešitev: Dobra podpora v službi vključuje tako praktično podporo s strani vašega šefa (resurse in pomoč, da lahko vaše delo opravljate dobro) kot čustveno podporo s strani kolegov. Zaradi premalo enega ali drugega se lahko počutite, kot bi bili ujeti na otoku razdražljivosti.

Delajte na tem, da boste pravilno komunicirali vaše potrebe, tako praktične kot čustvene. Če potrebujete šefovo pomoč, bodite kolikor je mogoče specifični in prepričljivi, in naj povezovanje s sodelavci postane vaša prioriteta.

izobčenec
Se na delovnem mestu počutite, kot da vam nihče ne bo priskočil na pomoč?

Predpražnik

Profil: Opravka imate z zahtevnimi in verbalno agresivnimi strankami, a od vas se pričakuje, oziroma zahteva, da požrete svoj ponos in zamere ter ohranite obraz profesionalizma, mirnosti in spoštovanja.

Rešitev: “Ko prihaja do neskladij med vašim notranjim stanjem in vlogo, katero morate igrati, boste izkusili nekaj, čemur raziskovalci pravijo čustveno delo,” pravi Dr. Schnall.

Vprašajte vašega šefa za nasvet ali dodaten trening, kako se spoprijeti s težavnimi strankami, ne da bi se pri tem počutili demoralizirane. Če boste lahko opravljali svojo službo tako, da zlorab ne boste jemali osebno, se boste počutili bolje glede samih sebe.

predpražnik
Se na delovnem mestu počutite kot predpražnik, v katerega stranke brišejo pripombe?

Ujetnik tehnologije

Profil: Zahvaljujoč iPhonu in prenosniku, ki vam ga je podjetje tako radodušno poklonilo, ste svojemu šefu sedaj na voljo 24/7. Konstantno ste virtualno povezani s pisarno in ne zmorete več ločevati med vašim zasebnim življenjem in službo.

Rešitev: “Tehnostres je pomembna težava, ki vse bolj stopa v ospredje,” pravi Dr. Rosch. Da bi se lahko zavarovali pred psihičnimi in fizičnimi pritiski, se morate naučiti izklopiti (in to dobesedno).

Določite časovne sklope – denimo med 8. zvečer in 7. zjutraj – ko popolnoma izklopite elektronske naprave in se osredotočite na to, da si zbistrite vašo glavo.

ujetnik tehnologije
Ste preobremenjeni zaradi nenehne dosegljivosti, ki jo nadrejeni zahtevajo od vas?

Cigaretni ogorek

Profil: Ste popolnoma izčrpani, tako fizično kot psihično in ste na točki, ko je težavno normalno funkcionirati. Počutite se, kot da se boste vsak čas zlomili.

Rešitev: Čeprav se beseda “pregoreti” prepogosto uporablja, tehnična definicija opisuje izjemno izčrpanost zaradi dolgoročnega stresa na delovnem mestu. Do pregorenja običajno pride v zelo napetih delovnih okoljih, ki so povezana z visokimi riziki (kot je na primer urgenca).

A do njega lahko pride tako rekoč na vsakem delovnem mestu, kjer je delavec nenehno pod stresom. Če ste pregoreli, se o tem pogovorite z vašim nadzornikom. Raziščite možnosti, če si lahko vzamete nekaj dni dopusta ali celo odidete na bolniško.

pregorelost na delovnem mestu
Ste na delovnem mestu nenehno pod stresom in imate občutek, da ne zmorete več?

Tarča ustrahovalca

Profil: Vaš šef vas žali, vam daje nemogoče roke za dokončanje nalog, vam dodeli težavno delo zgolj zato, ker vam ga lahko, in vas kritizira pred vašimi sodelavci. Morda pa ste vašega šefa zgolj opazovali, kako to počne drugim in vas skrbi, da ste vi njegova naslednja žrtev.

Rešitev: Ustrahovanje ni omejeno zgolj na šolska igrišča. Videti je, da je v vzponu tudi v pisarnah. Če se vam zdi, da ste žrtev ustrahovalnega šefa, ga lahko poskušate zmehčati.

Če vaši sodelavci z vami delijo vašo frustracijo, potem je morda čas, da se povežete z njimi in se s tiranskim šefom soočite v skupini (tako se boste počutili varneje). Če niti to ne bo delovalo, potem ustrahovanje dokumentirajte in svoje pomisleke javite nadzorniku ali kadrovski službi.

Več: Defenzivnost v službi – kako jo odpraviti?

tarča ustrahovalca bully
Ste v službi žrtev sadističnega šefa?

Žrtveno jagnje

Profil: Služba preprosto ni pravična. Vaš šef ima svoje ljubljenčke, odločitve uprave so skrivnostne in arbitrarne, z zaposlenimi pa se ravna kot z otroki.

Rešitev: Delovnim mestom, ki niso pravična, transparentna in spoštljiva, primanjkuje nekaj, kar se imenuje organizacijska pravica. Ko le-ta ni prisotna, je stres na delovnem mestu nekaj običajnega. “Kadarkoli se posameznik počuti, kot da se z njim ravna drugače kot z ostalimi ali da se mu godi krivica, je pod potencialno škodljivim stresom,” pravi Dr. Schnall.

Na delovnem mestu imate zgolj določeno mero kontrole. Vendarle pa ne smete ostati tiho. Komunicirajte. Svoje pomisleke in težave zaupajte sodelavcem, svojemu nadrejenemu, direktorju ali kadrovskemu oddelku. Obstaja velika verjetnost, da vam bo breme padlo z ramen, da se boste počutili bolje in da boste dali potreben povod za spremembe.

Več: 5 znakov, da delate v toksičnem delovnem okolju

žrtveno jagnje
Se vam na delovnem mestu godi krivica?

Psihologinja Katarina Veselko pravi, da niso vse spremembe hitre, se pa vse začnejo na enak način: z enim pogumnim dejanjem.

Morda pa je celo čas, da daste odpoved v službi. Tukaj je 7 znakov, da je temu tako – preverite jih.

 

VIRHealth.com
Deli
Prejšnji članekPilates je veliko več kot dolgočasna vadba
Naslednji članekMeditacija ima svojo moč tudi v športu
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.