Študija, ki so jo opravili na San Francisco State University (SFSU) je ugotovila, da lahko nekaj sekund po športni zmagi našega najljubšega atleta pri njem pogosto občudujemo neverbalno izkazovanje dominantnosti nad njegovim nasprotnikom.

Telesna govorica zmagoslavja

Telesno govorico zmage so analizirali pri olimpijskih in paraolimpijskih zmagovalcih med dvoboji judoistov. Opaziti je različna dejanja, kot so izbočene prsi, izbočen torzo z glavo, ki je nagnjena nazaj, dvignjene roke nad rameni, dlan, ki je stisnjena v pest, prikaz udarca in obraz, ki kaže agresijo ali jezo.

Raziskovalci verjamejo, da iz perspektive evolucionarne psihologije takšen prikaz dominantnosti izvira iz biološkega nagona po vzpostavitvi reda, hierarhije in statusa v družbi. Takšne telesne reakcije so pogosto proučevali predvsem med živalmi, do pred nekaj let pa še nikoli pri ljudeh.

Raziskovalci so proučili prve telesne reakcije po tem, ko je atlet spoznal, da je zmagal, njegovo dejanje pa so umestili v primerno kategorijo in intenzivnost prikaza dominantnosti tudi ocenili. Proučevani atleti so prihajali iz različnih kulturnih okolij, med njimi pa so bili celo slepi paraolimpijci, kar sugerira na to, da je zmagovalno obnašanje biološko prirojeno.

Nočete imeti opravka z mano!

Videti je, da mnogo živali izkazuje svojo dominantnost tako, da svoje telo poskušajo prikazati večje kot v resnici je. Alfa samec gre v boj z drugim samcem, ga premaga, nato pa proslavi svojo zmago tako, da poveča svoje telo in rjove, s čimer signalizira: »Nočete imeti opravka z mano!«

Med zmagovalci dvobojev judoistov je konsistentno bilo opaziti prikaz ravno takšnega povečanja telesa z agresivnim pačenjem obraza. Kot da bi želeli jasno povedati: »Jaz sem tisti, ki je tukaj šef!«

Pretekle študije so proučevale slepe atlete in raziskovalci so ugotovili, da tudi pri njih obstajajo enake neverbalne govorice, s katerimi izkazujejo premoč nad nasprotnikom po zmagi. Opaziti je iste obrazne izraze, čeprav so ti atleti slepi že od rojstva. Tega se niso naučili tako, da bi posnemali druge, torej je to nekaj, kar je zakodirano v človeku.

Amy Cuddy o tej študiji govori v svoji TED lekciji Your Body Language Shapes Who You Are, kjer poda še kopico drugih koristnih vpogledov na moč spreminjanja telesne govorice, da bi s tem vplivali na našo miselno naravnanost in rezultate v življenju.

Če ste ljubitelj športa, potem ste tekom let bili priča že mnogo različnim prikazom dominantnosti, bodisi tik za ciljno črto bodisi pri skupinskih športih. Krajša in bolj anaerobična kot je razdalja in bolj kot sta prisotna adrenalin in testosteron, bolj verjetno je, da boste takšno vedenje lahko videli.

Zanimivo je, da ne glede na to, za kako uglajeno športno disciplino naj bi že šlo, boste takšno obnašanje lahko videli tako na teniških kot tudi golf igriščih. Biološki nagon je enostavno imun na tip športa. Moč telesne govorice in neverbalne komunikacije je univerzalna in vpliva na vse pripadnike različnih skupin.

V ločeni študiji sta ista raziskovalca ugotovila, da kultura vpliva na intenzivnost prikaza dominantnosti. Pri atletih iz kulturnih ozadij, v katerih ima status večjo moč, obstaja večja verjetnost, da bodo bolj intenzivno izkazovali svojo premoč kot pri atletih iz kultur, kjer vlada večja egalitarnost.

Plusi in minusi prikaza dominantnosti

Pri politikih lahko skoraj pri vsakem njihovem govoru vidimo uporabo telesne govorice, geste z rokami in obrazne mimike, s katerimi poskušajo vplivati na množice in zmagati na volitvah. Najboljši politiki so mojstri neverbalne komunikacije in taktično uporabljajo zmagovalne geste. Če sedite na sestanku, bo oseba, ki sedi na najboljši poziciji, videti večja in bolj vzravnana.

Z močnim glasom in gestami rok bo izkazovala dominantnost. V konfliktu bo oseba, ki najbolj vpije ali bo najbolj stroga, prepoznana kot vodja. V tem kontekstu se vzpostavlja hierarhija. Bodite pa previdni, saj je lahko izguba kontrole nad samim seboj tudi odličen recept za popolno katastrofo.

Amy Cuddy v svoji TED lekciji pove, da ima idealni vodja visoke nivoje testosterona in nizke nivoje kortizola, kar vodi v kombinacijo samozavesti, nizke ravni stresa in mirnosti pod pritiskom. Verjame, da je ključ do uspešnega voditeljstva v zmožnosti ohraniti izjemno umirjenost. To še zdaleč ne pomeni, da prevzamemo vlogo copate, temveč da mirno upravljamo in vodimo svojo ekipo tako skozi mirne kot tudi razburkane vode.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?