Trenutno se ocenjuje, da 12,7 milijona ton plastike – vse od plastenk in vrečk do plastičnih mikrodelcev, vsako leto zaključi v naših oceanih. To je poln tovornjak plastike na minuto. Vsestranska Blockchain tehnologija končno kaže svojo uporabnost  in ponuja rešitve na tem in na raznih drugih področjih.

S potovanjem preko oceanskih tokov se plastika zdaj nahaja v vsakem kotičku našega planeta – od koralnih grebenov, do nenaseljenih pacifiških otokov. Plastiko najdemo ujeto celo v arktičnem ledu.

Naplavljeni plastični odpadki

Naši oceani se počasi pretvarjajo v plastično juho in učinki na oceansko življenje so prav grozljivi. Veliki kosi plastike dušijo in se zapletajo v želve in morske ptice, majhni koščki zamašijo želodce bitij – od drobnega planktona do kitov, ki jih zamenjujejo za hrano. Plastika zdaj vstopa v vse ravni oceanske prehranjevalne verige, tudi v morsko hrano na naših krožnikih.

Plastični odpadki v oceanih so ena najbolj kritičnih okoljskih vprašanj našega časa. Kljub temu pa države sveta niso našle nobenega načina reševanja te teme – verjetno tudi zato, ker se nihče ne počuti odgovoren zanje. Pobuda Plastic Bank uvaja rešitev, ki temelji na Blokchain tehnologiji.

Tehnologija verižnih blokov je že na številnih področjih v središču pozornosti javnih organov, podjetij in nevladnih organizacij. Okoljske organizacije so po drugi strani pogosto manj evforične o decentralizirani tehnologiji. To je predvsem zaradi posledice kriptovalute bitcoina, prve in še vedno najpomembnejše uporabe te tehnologije. Rudarski proces, ki obdeluje transakcije in ustvarja nove enote bitcoina, porabi veliko energije. Glede na vrsto proizvodnje energije pa to predstavlja tudi veliko breme za okolje.

KAJ JE BLOCKCHAIN?

Blokovna veriga – Blockchain

Večina ljudi, je prvič slišala o Blockchainu skupaj z bitcoinom, prvo in še vedno najbolj priljubljeno obliko kriptovalute. Blockchain je baza podatkov (blokovna veriga), ki vsebuje zapise podatkov, dogodkov ali sporazumov na bolj odporen in varen način. Kriptovaluta bitcoin je bil le prvi primer uporabe tehnologije Blockchain, vendar pa obstaja še veliko drugih.

Blockchain je najlažje razložiti kot porazdeljena, digitalna knjiga, podobna računovodski knjigi. Vse transakcije v omrežju so zabeležene v učinkovitih in prilagodljivih blokih, pri čemer se vsaka povezuje z predhodnim in naslednjim blokom ter tako oblikuje verigo. Ne obstaja nobena enota ali “centralizirana” kopija knjige, vendar se številne (porazdeljene) kopije na računalnikih (ali “vozliščih”), nahajajo na velikem omrežju.

Vsako vozlišče, ki izvaja kriptografski algoritem na bloku sestavlja Blockchain. Tehnologijo Blockchain smatramo za zelo varno, saj bi heker za vdor moral obvladovati večino računalnikov, ki delujejo na Blockchain omrežju (običajno se to imenuje 51% napad), kar pa je praktično skoraj nemogoče. Blockchain je tudi zelo pregleden in transakcije oziroma zapisi so nepovratni (jih ni mogoče spreminjati).

Korporacije, organizacije, podjetja, pa tudi posamezniki, vedno bolj prisegajo na tehnologijo veriženja blokov ter si prizadevajo izkoristiti njene zmogljivosti. Zdi se, da so se ljudje končno bolj seznanili s tovrstno tehnologijo. Čeprav obstaja že več kot desetletje, še naprej revolucionira različne sektorje.

Osnovna tehnologija decentralizirane digitalne distribucije je vse bolj aplicirana v različnih panogah in sicer s prizadevanjem za spreminjanje načina dela in izboljševanje življenja ljudi

Poleg krepitve sistemov za obdelavo plačil, se uporabo Blockchain tehnologije umešča tudi v sisteme dobavne verige in digitalne glasovalne sisteme. Nekateri subjekti tehnologijo prav tako uporabljajo za urejanje maloprodajnih programov in nagrad kupcem za zvestobo, pa tudi digitalne identifikacijske številke in za nespremenljivo varnostno kopiranje podatkov.

Tehnologija Blockchain je prinesla nov sklop poslovnih idej, kot tudi modele, ki jih podjetja vedno bolj izkoriščajo. Podjetja uporabljajo tehnologijo za zagon novih izdelkov ter povečujejo učinkovitost svojih obstoječih izdelkov in storitev.

ŠTEVILNA ZNANA PODJETJA SO PODPRLA BLOCKCHAIN, KOT TEHNOLOGIJO PRIHODNOSTI

Walmart: Sledenje proizvoda
Maloprodajni velikan Walmart je eden od multinacionalk, ki je prevzel vodilno vlogo pri implementaciji Blockchaina. Podjetje spodbuja tehnologijo digitalnih knjig za izboljšanje sledenja in upravljanja procesov v vsakodnevnih operacijah. Trgovec na drobno se je združil s podjetjem IBM v tem, kar je videti kot odličen primer izvajanja Blockchain tehnologije v dejavnosti sledenja mesu in perutninskim izdelkom, ki jih prodajajo v svojih prodajnih mestih.

Družba je že uvedla sistem Blockchaina, ki lahko sledi informacije od kmeta do posrednika, distributerja in trgovca na drobno. Sistem se je pojavil kot odziv na izbruh salmonele, s katerim se je podjetje trudilo slediti zapletenemu dokumentiranju in informacijski tehnologiji.

Zaposleni v Walmartu lahko zdaj zahvaljujoč integraciji tehnologij za blokovno veriženje spremljajo izdelke nazaj v svoje korenine.

British Airways Blockchain sistem za spremljanje
Britanska največja letalska družba British Airways je tudi ena izmed teh, ki je implementirala Blockchain tehnologijo za upravljanje informacij o podatkovnih letih med ključnimi letališči v Londonu, Ženevi in Miamiju. Letalska družba preizkuša tudi novo VChain Verification Service, ki ima potencialno revolucijo v postopku prijave.

Z novim sistemom bodo letalski prevozniki in letališke oblasti lahko preverjale identiteto ljudi, ki potujejo, z bazo podatkov, ki temeljijo na blokih. Sistem bo preveril veljavnost potovalnih dokumentov brez posredovanja osebnih podatkov tretjim osebam.

UPS: Logistični Blockchain sistem
United Parcel Services, bolj znan pod okrajšavo UPS, se je pridružil Blockchain tehnologiji v zvezi dostavljavcev, saj si prizadeva razviti standarde za tovorni promet v višini več milijard dolarjev. Zveza namerava spodbuditi razvoj standardov za pomorsko industrijo z uvedbo varnega Blockchain sistema.

V okviru zavezništva družba upa, da bo prišla do Blockchain inovacij, ki bodo prinesle cenejše in učinkovitejše sisteme logističnega upravljanja.

FedEx: Blockchain za reševanje sporov
FedEx je še en poštni velikan, ki je sprožil dober primer izvajanja Blockchaina. Implementacija tovrstne tehnologije je podjetju omogočila, da izboljša postopek reševanja sporov s strankami.

Podjetje namerava uporabiti nov program za prepoznavanje vrste podatkov, ki jih je treba hraniti na blokih, kar je idealno za reševanje težav strank. Tehnologijo bodo uporabili tudi za shranjevanje zapisov za prihodnje reference.

Facebook: Blockchain za upravljanje in zaščito podatkov
Facebook je moral najti nove načine za zagotavljanje boljše zaščite podatkov ljudi v odgovor na škandal Cambridge Analytica. Zdi se, da je implementacija tehnologije, ki skrbi za ogromno količino podatkov, zadnja poteza podjetja.

Medtem ko tehnologija Blockchain omogoča shranjevanje podatkov v omrežju računalnikov, Facebook deluje kot skrbnik podatkov, kar je težava, ki moti večino oblasti ter posameznikov.

V izogib nadaljnjim škandalom in želji po opravičenju svojega imena, je velikanski družbeni medij oblikoval skupino, ki raziskuje načine za izkoriščanje tehnologije Blockchain v omrežju Facebook.

Ford: Blockchain podpora mobilnostnim tehnologijam
Ford se je pridružil naraščajočemu seznamu avtomobilskih podjetij, ki uporabljajo tehnologijo blokovne verige v industriji. Podjetje namerava izvajati Blockchain, ki bo tehnologijam mobilnosti omogočil podporo z rešitvami pametne mobilnosti.

Novo nagrajeni patent namiguje, da bi podjetje lahko kmalu vzpodbudilo tehnologijo, da bi avtomobilom olajšalo medsebojno komuniciranje kot način zmanjševanja zastojev prometa. V patentu vehicle to vehicle je opisan sistem, ki bo poskušal zmanjšati prometne zastoje z usklajevanjem avtomobilov na cesti.

Apple: Blockchain podatki o časovnem žigu
Podjetje Apple je najdlje molčalo o tem, ali vidi potencial v Blockchain tehnologiji. Vendar se je  pri razglasitvi novega patenta začelo špekulirati, da bi podjetje lahko načrtovalo uporabo tehnologije digitalne knjige za izdelavo in preverjanje časovnih žigov.

Tehnični gigant je podrobno opisal nov sistem potrjevalnih časovnih oznak, ki združuje vidike tehnologije Blockchain z infrastrukturo javnega ključa. Sistem bi v veliki meri pomagal pri določanju stanja podatkov ali podatkov, ki so bili objavljeni v knjigi v katerem koli trenutku.

UnitedHealthcare / Humana / Optum / Quest Diagnostics: Blockchain za izboljšanje imenikov zdravnikov
UnitedHealthcare, Humana, Optum in Quest Diagnostics so se združili, da bi implementirali tehnologijo Blockchain v prizadevanjih za izboljšanje netočnih zdravniških imenikov. Zdravstvena podjetja bodo uporabljala tehnologijo za zagotavljanje zdravstvenih podatkov in njihovo distribucijo na varen način.

Izvajanje Blockchain tehnologije mora podjetjem omogočiti, da poleg zmanjšanja administrativnih stroškov izboljšajo kakovost podatkov, ki se prenesejo zavarovalnicam. Uporaba tehnologije digitalne knjige bi morala odpraviti vseobsegajočo težavo, ki izhaja iz zahtevka, ki prihaja od zavarovalnic, pri čemer se ne upoštevajo informacije, katere zagotavljajo zdravstveni delavci.

In mnogi drugi…

Prikaz decentralizacije – Blockchain

ALI JE BLOCKCHAIN LAHKO REŠITEV ZA NAŠE OCEANE IN PLANET?

Predlog, ki sta ga Shaun Frankson in David Katz predstavila na konferenci »Me« v Stockholmu 5. septembra, bi to lahko spremenil. Kanadčana sta ustanovitelja pobude Plastic Bank, ki si je zastavila nalogo reševanja oceanov. Da bi to naredila, želita uporabiti Blockchain tehnologijo za postopno zmanjšanje plastičnih odpadkov, ki se je skozi oceane razširila v zadnjih desetletjih s pomočjo človeške malomarnosti.

Blockchain omogoča zaščito okolja in zmanjševanje revščine v enem

Podjetje Plastic Bank, ki je bilo ustanovljeno leta 2013 v Vancouvru v Kanadi, s strani okoljskih aktivistov Shauna Franksona in Davida Katza, je začelo zaustavljati pretok plastike v oceane. Njihov cilj je prepričati milijardo ljudi, da se aktivno borijo proti proizvodnji plastičnih odpadkov. Ime »Plastična Banka« ni naključno izbrano – Frankson in Katz želita monetizirati plastične odpadke v slogu banke. Zbiralci plastičnih smeti bi morali biti seznanjeni z vrednostjo le-teh, tako da se lahko nadomestijo za količino smeti z enakovredno vrednostjo.

Vse več plastike v naših oceanih

Na tej točki pride do rešitve s tehnologijo Blockchain. Za razjasnitev vrednosti plastike morajo imeti zbiralci možnost, da jih pretvorijo v sredstva ali tako imenovane kripto žetone, ki temeljijo na tehnologiji Blockchain. Ta tehnologija je najprimernejša tudi zaradi ogromne, razpršene količine podatkov po celem planetu. Da bi čim bolje izkoristili okoljevarstvenike, je nagrada za plastične odpadke precej nad običajno maloprodajno ceno. Izmenjava plastičnih odpadkov za denar pomaga pri recikliranju. Hkrati se pri podjetju borijo proti revščini lokalnega prebivalstva, zlasti v državah in regijah, ki jih najbolj prizadenejo prav odpadki iz plastičnih mas.

Vsakdo lahko pomaga, da bi bil naš planet malo boljši

S pobudo se financiranju plastike doda premijo za recikliranje izdelkov. Ti izdelki so označeni z naslovom Social Plastic, prav tako pa so označeni in podprti s strani Plastic Banka. Vsakdo, ki kupi izdelek, ki vsebuje del socialne plastike, ne pomaga le pri reševanju oceanov, temveč tudi pri boju proti revščini. Več ljudi se udeležuje kampanje, večja je spodbuda za zbiralce plastičnih odpadkov.

Plastika v oceanih

Pobuda je že dosegla začetni uspeh. Leta 2015 se je namreč projekt začel na Haitiju, leto kasneje pa je razširil še na področje Filipinov. Da bi projekt podkrepili z računalniškim znanjem, že skoraj od začetka sodelujejo z ameriško tehnološko skupino IBM, kateri sama tehnologija Blockchain zagotovo ni tuja.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

Deli
Prejšnji članekKaj nam pove telesna govorica zmagoslavja?
Naslednji članekMaja Golob: »Eden izmed ciljev je ljudi ozavestiti, da nismo prišli na ta svet, da bi trpeli, pač pa da bi rasli in se razvijali na prijeten način.«
Marko Vidrih
Marko Vidrih je svet Blockchaina in kriptovalut zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja. V zadnjih letih je spoznal, da je za razumevanje te nove tehnologije potrebno poglobljeno raziskovanje in obsežno razumevanje novih pojmov, širši javnosti še povsem ali vsaj deloma nepoznanih. Želi si, da ljudje bolje spoznajo revolucionarno tehnologijo, ter kriptosvet in da se enkrat za vselej znebijo zmotnih prepričanj in stereotipov, ki so se v zadnjem času pojavili.