kritiziranje v zvezi

Kritiziranje v zvezi lahko označimo “kot poljub smrti”. Med vsemi stvarmi, ki lahko uničijo vašo romanco, kot so na primer defenzivnost, dramatiziranje ali sojenje, je kritiziranje definitivno ena najhujših. Zakaj? Ker se partner zaradi kritike počuti neprijetno, osramočeno in nemočno.

Ugotovite, kako se spopasti s kritiziranjem v zvezi – ne glede na to, ali ste vi tisti, ki kritizirate ali pa ste kritizirani.

Kako prepoznati kritiziranje v zvezi?

Oscar Wilde je izjavil, da je “kriticizem edina zanesljiva oblika avtobiografije.” Kritiziranje namreč pove več o psihologiji tistega, ki kritizira, kot o ljudeh, ki so kritizirani.

Zagotov znak kritiziranja v zvezi je pričenjanje stavkov s “ti vedno” ali “ti nikoli.”

Kritiki kritizirajo, ker je to za njih lahka oblika obrambe njihovega ega. Ljudje ne kritiziramo, ker se ne bi strinjali z vedenjem ali odnosom, temveč zato, ker se ob tem počutimo razvrednoteno. Za kritike je značilno, da so zelo hitro užaljeni in imajo hudo potrebo po obrambi svojega ega.

Kritiki so bili pogosto tarče kritiziranja v zgodnjem otroštvu s strani staršev, sorojencev ali sovrstnikov. Za majhne otroke je lahko kritiziranje izredno boleče. In ne glede na to, kako se trudijo, ne morejo ločiti kritiziranja njihovega vedenja od zavrnitve. Za otroka, mlajšega od sedmih let, vsaka kritika pomeni, da je slab in nesposoben ter nesprejet s strani ljubljene osebe.

kritiziranje v zvezi_kritik starš
Kritiki so bili pogosto tarče kritiziranja v zgodnjem otroštvu s strani staršev, sorojencev ali sovrstnikov.

Edina stvar, ki otroku, ki je nenehno tarča kritik preostane je, da skuša nadzorovati bolečino kritiziranja s samokritiko. Bolečina, ki si jo povzroči sam, je namreč boljša od nenapovedane zavrnitve ljubljene osebe. Do zgodnje pubertete se prične takšen otrok identificirati kot agresor, do pozne pubertete pa prične kritizirati vse okoli sebe. Pri odraslem človeku izgleda, kot da kritizira izključno ljudi okoli sebe. A v resnici so kritiki primarno samokritični. Tako kot so strogi do drugih, so strogi do sebe.

Zakaj je kritiziranje tako slabo za zvezo?

Kritiziranje uničuje zvezo zaradi dveh razlogov: zahteva podreditev in razvrednoti kritiziranega partnerja. “Težko je ostati pozitiven in izražati čustva, če imaš občutek, kot da si nenehno tarča napada svoje partnerja,” pravi licenzirana zakonska in družinska terapevtka ter avtorica knjige First Comes Us: The Busy Couple’s Guide to Lasting LoveAnita Chlipala. Partner, ki je v zvezi deležen kritike, se počuti, kot da ničesar ne naredi prav in da nikakor ne more ustreči svoji ljubljeni osebi. Nekateri se ob tem pričnejo celo spraševati, če je njihovemu partnerju še sploh mar zanj.

Kritiziranje v zvezi je škodljivo tudi zato, ker se partner, ki je tarča kritik, izredno težko odpre, izraža svoja čustva in svojo ranljivost. Ves čas ga namreč skrbi, da bo obsojan in kritiziran zaradi svojih občutkov. Zaradi tega trpi zdrava komunikacija, kar pa je v zvezi vsekakor pogubno.

kritiziranje v zvezi_kritik
Kritiziranje uničuje zvezo zaradi dveh razlogov: zahteva podreditev in razvrednoti kritiziranega partnerja.

Seveda se od nikogar ne pričakuje, da bo naredil vse perfektno. Vedno obstajajo stvari na partnerju, ki vam ne bodo pretirano všeč. A če boste s kritiko napadli njegov karakter, bo to le še poglobilo težave v zvezi. Če namreč kritizirate specifična dejanja, gre v resnici bolj za pritožbo. Če pa kritizirate karakterne značilnosti, je to opozorilo, da so morda napačne tudi nekatere druge stvari v zvezi.
Kritiziranje v zvezi je uničevalno, kadar:

  • Se kritizira osebnost ali karakter, namesto vedenje,
  • Je zasičeno s krivdo,
  • Ni osredotočeno na izboljšanje,
  • Bazira na samo enem “pravem načinu”,
  • Je očitajoče.

Kritiziranje v zvezi se v večini primerov prične potihoma, nedolžno in tekom časa narašča. Kritizirana oseba ima občutek nadvlade, kar pa partnerja, ki kritizira frustrira. Zaradi tega prične partnerja še bolj kritizirati in ustvari se začaran krog.

Kako odpraviti kritiziranje v zvezi?

Nezadovoljstva s kritiziranjem ni vedno lahko izraziti. Je pa absolutno nujno. Prvi napotek za uspešen pričetek pogovora je, da ne reagirate ob prvi kritični izjavi partnerja. Bodite pozorni na njegove vzorce komunikacije in odklopa v zvezi. Ko boste pripravljeni, pa poskusite s spodnjimi predlogi za usmerjanje pogovora o kritiziranju.

1. Poslušajte in zastavite več vprašanj

Pogosto so kritični komentarji s strani partnerja zapakirane zamere ali nezadovoljstva. Poskušajte izvedeti več o tem, kaj ima partner za povedati in poskušajte razumeti, kaj je tisti globji problem, ki ga vodi v kritiziranje.

kritiziranje v zvezi_pogovor
Poskušajte izvedeti več o tem, kaj ima partner za povedati glede svojega kritiziranja.

2. Razumevanje razlogov

Ko boste postavili dodatna vprašanja in izvedeli več o vzroku kritiziranja, dajte partnerju jasno vedeti, da ga razumete. Povejte mu, da razumete, da mu je to pomembno in ga pozovite, naj vam pove zakaj. S tem, ko boste vrtali vanj, boste morda pridobili motivacijo za spremembo vedenja ali pa boste vsaj razumeli, kaj je razlog zanj.

3. Ne postanite defenzivni

Ko vaš partner prične razlagati svojo stran zgodbe, se močno potrudite, da ne postanete defenzivni. Če vam bodo stvari ušle iz rok, bo to namreč vodilo v prepir ali pa se bo partner zaprl v svojo lupinico, zaradi česar lahko pričakujete še večjo zamero.

kritiziranje v zvezi_defenzivnost
Ko vaš partner skuša razložiti svojo stran zgodbe, se potrudite, da ne postanete defenzivni.

4. Rešite težavo

Dajte vse od sebe in pomagajte partnerju obrniti kritiziranje v prošnjo. Na primer: namesto, da vas ozmerja, da ste leni, naj tokrat prosi za pomoč pri čiščenju stanovanja. Pomagajte prepoznati in odpraviti resničen problem, ki vašega partnerja pesti in se tako izogniti kritiziranju vašega karakterja.

5. Bodite zanesljivi

Poskrbite, da boste zanesljivi za vse, s čimer se strinjate. Ne obljubljajte nečesa, kar nimate namena ali pa ne morete spremeniti. Prav tako ne obljubljajte spremembe, če ne verjamete v težavo v prvi vrsti. Kljub želji po odpravi kritiziranja pa morate ohraniti svoja prepričanja in ne smete popustiti v vsem.

kritiziranje v zvezi_zanesljivost
Bodite zanesljivi in ne obljubljajte nečesa, kar nimate namena ali pa ne morete spremeniti.

Kritiziranje v zvezi je mogoče odpraviti z iskrenim pogovorom in potrpežljivostjo. Včasih se v zvezi zaradi kritiziranja nabere toliko zamer in negativnih čustev, da je na žalost prenehanje zveze edini način, da se ta cikel prekine. Zato ne odlašajte s pogovorom, ki je lahko odločilen za obstoj vaše zveze.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?