pilates

Kaj je pilates, verjetno že vsi veste. In če imate v mislih dolgočasno vadbo, kjer vztrajate v nemogočih položajih, potem ste najverjetneje imeli slabega inštruktorja. V današnji objavi vam predstavljam nekaj osnov pilatesa, ki ste jih zagotovo že slišali. V prihodnjih pa vas bom skušala prepričati, zakaj je po mojem mnenju pilates ena boljših vadb za krepitev pomembnih mišic telesa, pri kateri lahko sodeluje in vztraja praktično vsakdo.

Kaj je namen pilatesa?

Svoje telo si za trenutek predstavljajte kot hišo. Lahko imate izjemno lepo fasado, vendar če nimate močnih temeljev, vas lahko še tako nežen piš vetra prevrne in poruši. Tako je s telesom. Mnogo športnih poškodb se zgodi zaradi treniranja “fasade”, ki pa navkljub svoji moči ne zmore nadomestiti majhnih in pomembnih stabilizacijskih mišic telesa. In ravno tem posvečamo pozornost pri pilatesu.

Vadba pilatesa je mirna, vendar izjemno močna in če jo pravilno izvajate, zna biti prav zahtevna. Poudarek je predvsem na centru telesa – na krepitvi trebušnih in hrbtnih mišic ter mišic medeničnega dna.

Posebna pozornost se pri vadbi pilatesa namenja dihanju. Pilates dihanje je podporno dihanje, ki telesu pomaga pravilno izvesti vajo in zmanjša možnosti za poškodbe.

pilates_dihanje
Posebna pozornost se pri vadbi pilatesa namenja dihanju.

Že Joseph Pilates je dejal:

Po 10-ih vadbah pilatesa občutiš razliko, po 20-ih se začno opažati spremembe, po 40-ih vadbah pa imaš novo telo.

In da, to drži. Kako?

Pilates pomaga ohranjati prožno in gibčno telo, pripomore k večji moči telesa in k splošnemu izboljšanju samopodobe, saj dobimo lepšo postavo. Telo se vzravna, sklepi postanejo bolj prožni, vsakdanja opravila ne predstavljajo več izziva. Kot večina športov, pomaga tudi do dobrega počutja, saj začne telo med vadbo izločati endorfine, ki ugodno vplivajo na naše počutje.

pilates_korist
Pilates med drugim pomaga ohranjati prožno in gibčno telo.

In če smo vsaj malo komunikativni, spoznamo koga, s katerim lahko spletemo dolgotrajne prijateljske vezi. Ob koncu vadbe pilatesa sta sproščena tako telo kot tudi um, kar je v današnjem času stresa izjemnega pomena.

Komu je namenjen?

Pilates je namenjen vsem, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje telo. Obiskujejo ga lahko tako mladi kot stari, ženske in moški, tisti z zdravim ali z bolečim hrbtom, športniki in tisti, ki so že nekaj časa neaktivni. Omejitev pravzaprav ni. Dobro je le, da ko se vpisujete v skupino, povprašate kakšen nivo vaj se izvaja. S tem se boste izognili obisku preveč intenzivne ali ravno nasprotno, prenežne vadbe.

pilates_za vse
Pilates je namenjen vsem, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje telo.

Ker lahko izbirate med različnimi stili pilatesa, od katerih ima vsak stil svoje značilnosti, se zagotovo za vsakogar najde nekaj, kar mu je všeč. Najpogostejše različice pilatesa so: klasični, Flow, funkcionalni, Joga, Stott in Barre pilates. Pe še bi se našla kakšna različica.

Kakšne so pomanjkljivosti pilatesa?

Ker je pilates dokaj statičen, ga je potrebno kombinirati z aerobno vadbo, da pokrijemo cel spekter gibanja. Idealno bi bilo, da se vsaj 2-3 krat tedensko udeležite pilatesa in obenem namenite  še 2-3 uri plavanju, kolesarjenju, intenzivnim sprehodom, aerobiki ali kakšnemu drugemu aerobnemu športu.

Sama sem razvila Funkcionalni pilates, s katerim poskrbim za kondicijo in vzdržljivost. Več o njem si lahko ogledate na moji Facebook strani.

Drugih pomanjkljivosti pa pilates praktično nima.

Pripomočki

Najbolj znani pripomočki so reformerji, ker pa so dokaj dragi, so v Sloveniji redki. Pilates se večinoma izvaja na blazinah, kot pripomočki se pa uporabljajo žoge in žogice, elastični trakovi, pilates obroči, stabilizacijske blazine, drsniki, uteži in žogice, napolnjene z vodo.

pilates_oprema
Pilates se večinoma izvaja na blazinah, kot pripomočki se pa uporabljajo žoge in drugi pripomočki.

Dober inštruktor poskrbi, da vam na vadbi ni dolgčas in posega po širokem naboru vaj.

Tako, danes smo pokrili osnovne značilnosti pilatesa, naslednjič se bomo potopili malo bolj globoko. Če vas zanima kaj posebnega glede pilatesa že sedaj, vabljeni, da obiščete mojo spletno stran in me kontaktirate.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?