Toksično delovno okolje
Toksično delovno okolje

Se vsako jutro zbudite in zvlečete v pisarno? Ali se tja vlečete in ne izpustite delovnega dne le zato, ker veste, da zato obstaja razlog? Vam že sama misel na pisarno obrne želodec? Ste eden izmed tistih, ki si vsako jutro merijo temperaturo, v upanju, da jim danes ne bo potrebno v službo? Ne skrbite. Vsi smo že bili kdaj v takšni situaciji! Muči vas toksično delovno okolje. Težava so ljudje, ki vam preprečujejo uspeh, in slabi delovni pogoji.

Navajamo 5 znakov, da delate v toksičnem delovnem okolju.

1. Narcisi na vrhu

Vodje verjamejo, da so nezmotljivi in menijo, da se pravila ne nanašajo na njih. Od drugih pričakujejo perfekcijo, kljub temu, da sami niti približno ne dosegajo takšnih standardov. In verjamejo, da je nestrinjanje pobeg: ali bo po moje ali pa sploh ne bo!

Takšne vodje so pogosto pokroviteljski in nespoštljivi ljudje, kar se izraža tudi v pogovorih z njimi. Zaposleni se zato izogibajo pogovorov z vodji in menedžerji, posledično pa lahko prihaja tudi do medsebojnega izogibanja med sodelavci in do pomanjkanja sodelovanja. Če je v podjetju več takšnih vodij, je jasno, da bodo slej ko prej skregani med sabo, kar ustvarja toksično delovno okolje za zaposlene in negativno razpoloženje.

2. Simpatizirajoči kolegi

Zaposleni ustvarjajo slabo okolje tako, da poslušajo glasbo s slušalkami v ušesih, nato pa simpatizirajo z vodji preko pogovora ali e-mailov. Kadar njihovi šefi niso prisotni, jim zaposleni veselo nasprotujejo, o njih širijo govorice in odštevajo ure do konca dneva. Ignorirajo sporočila in prošnje sodelavcev, medtem ko hitijo opravljati zadolžitve vodij. Pogosto se zgodi tudi, da ostajajo e-maili neodgovorjeni z njihove strani.

3. Pomanjkanje transparentnosti

Ali so zahteve glede vašega dela jasno določene/izražene? Ali veste, kako merijo vašo učinkovitost? Ali veste, kaj narekuje vaša pozicija? Ali obstaja natančen opis dela za vašo vlogo? Občutek imate, da podjetje nima prave smeri, namena, naloge in vizije. V podjetju očitno manjka smiselna in transparentna komunikacija, težko je pridobiti kakršnekoli informacije. Vlada tudi pomanjkanje zanesljivosti, še posebej med vodji. Takšni pogoji predstavljajo toksično delovno okolje v smislu neotovosti glede naše prihodnosti.

4. Nekonsistentna pravila

Ta znak je najbrž dovolj zgovoren sam po sebi. Pravila niso enakomerno razporejena za vse zaposlene, vključno z vodstveno ekipo. Lahko se celo dogaja, da prihaja do razlik v pravilih glede na spol. Predstavniki različnih spolov dobivajo različne naloge, so deležni različnega spoštovanja in vključevanja v ekipo, so drugače cenjeni idr. Prihaja lahko celo do razlik v plači! Nekateri dobivajo pretirane ocene in zahvale za opravljeno delo, spet drugi so popolnoma izvzeti, ne glede na vložen trud in kvaliteto opravljenega dela. Vsekakor toksično delovno okolje za našo samozavest.

5. Delovno okolje je dobesedno bolano

Zaposleni pogosto javljajo, da so zboleli, se za mizo bojujejo s prehladom ipd.

Toksično delovno okolje nas onesrečuje

Poleg teh glavnih znakov pa je za toksično delovno okolje značilnih še nekaj pomanjkljivosti, kot so:

  • Ni nobene zabave in smisla za humor. Tretjino ali pa celo polovico dneva preživimo v pisarni. Nujno je, da tam doživimo tudi nekaj zabave. Za toksično delovno okolje velja, da se ni dovoljeno smejati, biti igriv ali pripovedovati šal na svoj račun ali na račun drugih.

  • Veliko je jeze in kričanja. V tako napetem okolju resnično ni prijetno delati. Zadeve lahko pripeljejo tako daleč, da prihaja tudi do osebnih žalitev. V tem primeru gre vsekakor za hudo toksično delovno okolje.

  • Bipolarno obnašanje. Ali se vsakodnevno sprašujete, kako se bodo danes obnašali sodelavci ali vodje? Bo njihovo obnašanje enako kot včeraj, ali bo slabše/boljše?. Takšno toksično delovno okolje vsekakor ni dobro za naše psihično zdravje.

  • Zaposleni so ves čas pod nadzorom. Vodje nadzorujejo čas prihoda in odhoda delavcev, e-maile, delo od doma, čas, ki si ga vzamejo za pavzo ipd. Tako nadzorovani delavci so ves čas pod pritiskom in so posledično manj produktivni.

  • Izgubljeno zaupanje. Med sodelavci ali pa med delavci in vodjo lahko kaj hitro pride do izgube zaupanja, ali pa se sploh nikoli ne vzpostavi. Podjetje, v katerem se ne moreš na nikogar zanašati, je toksično delovno okolje.

 

Vir: Business 2 Community

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekKako lahko prenehate odlašati na jutri?
Naslednji članekKarcinogeni v mesu – praktični nasveti za pripravo mesa
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.