Pisali smo že o moči vizualizacije za športnike, kar je zagotovo ena izmed vrst meditacije. O njej bi lahko razmišljali tudi kot o preprostem mentalnem postavljanju ciljev, o katerih kasneje sem ter tja razmišljate. A resnična vizualizacija pomeni sposobnost popolnega blokiranja vsega ostalega in popolno osredotočenost na cilj ali namen, dokler se ne vidite, kako ga dosežete. Pravzaprav gre za precej kompleksen mentalni manever in ko je uspešno opravljen, lahko športnikom zelo pripomore. Meditacija za športnike je nekaj sorodnega in lahko jo kombinirate s prej omenjeno vizualizacijo.

Več: Postavljanje ciljev v 7 korakih

Meditacija za športnike

V tem članku bomo nekoliko širše pogledali na idejo meditacije za športnike – kateri znani športniki se je poslužujejo, kaj je njen namen na splošno in kako jo lahko začnete prakticirati. Gre za učinkovito orodje in morda zadnji manjkajoči košček v sestavljanki vrhunskega športnika. Je torej nekaj, kar je vredno raziskati.

Športniki, ki se zavedajo moči meditacije

Dandanes je meditacija za športnike, ki tekmujejo na najvišji ravni, nekaj povsem običajnega. Mnogo se jih zaveda velike moči meditacije. Mnogi uspešni športniki prakticirajo tudi jogo, ki je neke vrste meditacija. Drugi dajejo zasluge konceptu, kako zbistriti svoje misli in se bolje osredotočiti.

LeBron James

James ostaja na vrhu košarkarskih superzvezdnikov. Javno je že spregovoril o prakticiranju joge. Je izjemno mirna in spiritualna oseba in je že meditiral v preteklosti. Je odličen primer, predvsem zaradi njegove sposobnosti utišanja zunanjih dejavnikov in kako se osredotočiti na eno opravilo.

lebron james joga
“Pri jogi ne gre samo za telo, temveč tudi za um. Je nekaj, kar mi je zelo pomagalo.” – LeBron James

Novak Đoković

Novak resda ne kraljuje več med teniškimi profesionalci, a še vedno ostajaja v sami svetovni špici. Gre za enega izmed najbolj prepoznavnih športnikov na svetu. Zanj je znano, da se je pravih uspehov lahko razveselil šele, ko je konkretno spremenil svoje prehranjevalne navade in miselno naravnanost. O tem je večkrat odprto spregovoril. Posebno težo daje prav meditaciji.

“… Meditacijo prakticiram zaradi potrebe po tem, da imam optimalno miselno naravnanost in da čutim mir, obenem pa tudi veselje in radost. Vsak ima svoj način, kako doseči to stanje zavesti, ko si dobre volje in čutiš ljubezen do sebe, drugih ljudi in do planeta. V življenju poskušam biti usklajen s tem pristopom in miselno naravnanostjo …”

meditacija novak djokovic
Novak Đoković zasluge za uspeh pripisuje spremenjenim prehranjevalnim navadam in meditaciji.

Derek Jeter

Jeter je že upokojen, a svojo baseball kariero je končal kot eden izmed najboljših vseh časov. Je na seznamu legend Yankee-jev, kamor sodijo še Babe Ruth, Mickey Mantle in Joe DiMaggio. Osvojil je pet naslovov World Series. Še bolj, kot njegovi uspehi na igrišču, je občudovanja vredna njegova sposobnost premagovanja pritiskov, s katerimi se je soočal kot Newyorška super zvezda. Premagoval je kontroverznost in kriticizem in obdržal mirno kri tudi v najbolj norih trenutkih. Ni presenetljivo, da se je tudi on zanašal na meditacijo, ki je predstavljala del njegove dnevne rutine.

derek jeter meditacija
Eden izmed najboljših igralcev baseballa Derek Jeter je med svojo športno kariero dnevno meditiral.

Pozitivni učinki meditacije za športnike

O učinkih meditacije ponavadi razmišljamo kot o pozitivnih in pomirjajočih. To vsekakor drži. A občasno se specifični učinki izgubijo v tem posploševanju. Tukaj je nekaj koristi meditacije, za katere lahko pričakujete, da jih boste imeli, če se je boste posluževali. Še posebno, če ste športnik.

pozitivni učinki meditacije
Pozitivnih učinkov meditacije je ogromno. Nekateri so za športnike še posebno neprecenljivi.

Zmanjšanje stresa

Meditacija dokazano zmanjšuje stres, kar je pomembno za vsakogar izmed nas v tem svetu, kjer so hiter tempo in nenehne spremembe nekaj običajnega. Za športnika je to lahko neprecenljiva korist. Športniki so namreč nenehno pod stresom, pa naj gre za trening, tekmovanje ali preprosto njihovo nenehno stremljenje po napredku. Meditacija lahko pripomore k temu, da si zbistrite glavo in emocije ter se osredotočite na pomembnejša opravila.

Izboljšana koncentracija

Ženska, ki prakticira meditacijo in jo je Huffington Post objavil v svojem članku na to temo, je omenila, da je veliko bolj osredotočena pri vsem, kar počne, zahvaljujoč meditaciji. To je ena izmed najbolj pogostih koristi, o katerih pripovedujejo ljudje, obenem pa še ena v vrsti neprecenljivih za športnike. Možnost boljšega osredotočanja na trening ali izvedbo tekmovalnega nastopa lahko drastično izboljša vaše rezultate.

Boljše samozavedanje

Običajno idejo o tem, da meditacija za športnike vodi k bolj “centraliziranim” emocijam in pogledom hitro preskočimo. To v resnici pomeni, da lahko vase pogledamo bolj enostavno in mirno, pri tem početju pa prepoznamo lastne tendence in emocije. Za športnika je to lahko zelo koristno, saj bo na tak način denimo prepoznal svoje destruktivne navade in jih nato tudi odpravil.

Kako začeti?

Meditacija za športnike je odlična praksa, saj lahko z njo pričnete nemudoma. Z branjem lahko prenehate že ta trenutek, se usedete, globoko zadihate, zaprete oči in delate na tem, da blokirate svet okoli vas in se sprostite. Težje je, kot se sliši, a od vas ne zahteva ničesar posebnega. Ne potrebujete opreme, načrtovanja, transporta ali česa drugega. Samo poskusiti morate.

Morda boste na začetku potrebovali nekaj pomoči. Lahko celo odidete na kakšen tečaj – prirejajo jih, kot za jogo. A, ker je meditacija tako intenzivno osebna in individualna praksa, je morda bolje, da se je učite sami. Obstaja veliko spletnih programov in mobilnih aplikacij, ki vam bodo pomagale pri vaših pozah, načinih dihanja in miselni naravnanosti, ki je potrebna za učinkovito meditacijo.

Zaradi vseh naštetih razlogov je meditacija za športnike nekaj, s čimer enostavno morate poskusiti. Zavedajte pa se, da je to redna praksa in pravzaprav način življenja. Resnični učinki se pokažejo šele po nekaj tedenskem rednem izvajanju. Spomnite se slovenskega reka: “Kamen na kamen palača, zrno na zrno palača.” Z meditacijo ni nič drugače. Bolj, kot jo boste prakticirali, boljši boste pri tem postali in hitro boste začeli prepoznavati njene pozitivne učinke.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?