uravnoteženo življenje

Vsakdo kdaj pa kdaj občuti, da mu zaradi nešteto obveznosti in hitrega tempa, življenje polzi izpod nadzora. Uravnoteženo življenje po besedah uspešnih ljudi pomeni ravnovesje med sedmimi elementi, ki so pomembni vsak zase, hkrati pa kot celota.

Uravnoteženo življenje je ravnovesje 7 elementov

Uspešni ljudje uravnoteženo življenje merijo po ocenah sedmih ključnih elementov: zdravje, družina, prijateljstvo, finance, posel, družba in duhovnost. Vsakega posebej ocenijo z oceno od 1 (popolnoma neuravnoteženo) do 10 (harmonija).

Poskusite tudi vi. Področja, katera ste ocenili najnižje, poskušajte čimprej spraviti (nazaj) v ravnovesje. Tako se bo vaše življenje počasi pričelo ponovno sestavljati v lepo in srečnejšo sliko. Spoznajte vseh sedem elementov.

1. Fizično zdravje

uravnoteženo življenje_zdravje

Ne glede na poklic ljudje običajno odložijo telovadbo in prehrano na stranski tir, kadar se znajdejo v gneči so obremenjeni s številnimi zadolžitvami. Preredki se zavedajo, da imajo na voljo zgolj eno telo, ki jih mora popeljati skozi življenje. Motivacija za zdrav življenjski slog enostavno ni njihova prioriteta.

Zato je ključno, da ohranjate svoje telo zdravo in močno, da boste poleg službe zmogli početi stvari, ki vas navdušujejo. Ključ je v tem, da ste dovolj fit, da vam ni potrebno reči “ne” ničemur, kar bi radi počeli.

Bodite iskreni in se ocenite: Bi lahko na tem področju naredili še več, da bi dosegli bolj uravnoteženo življenje, ki ga iščete?

2. Družina

uravnoteženo življenje_družina

Kako uravnoteženo se počutite, ko gre za družinski čas? Kakšen odnos imate s svojim partnerjem? S svojimi otroci? Kaj pa s starši in ostalo širšo družino?

Družinske vezi so najmočnejše zveze, ki naj bi jih človek imel v življenju, ne glede na to, kako zaposleni ste. Če se tukaj ocenite z nizkim številom, je vredno stopiti na zavore in vložiti svoj čas in trud v obnovo teh vezi.

Družinski člani so del vaše podporne mreže. Zavedajte se, da jih nikoli ne boste pogrešali bolj, kot takrat, ko boste na svoji najnižji točki.

Več: Kaj počnejo (drugače) srečne družine?

3. Prijateljstvo

uravnoteženo življenje_prijateljstva

Imate trdno mrežo prijateljev? Ali se redno družite z ljudmi, ki jih zanimajo podobne stvari kot vas? Če ne, je čas, da pričnete graditi tovrstne zveze.

Eden najboljših pokazateljev dobrega in dolgega življenja je, da imate v svoji bližini ljudi, ki so vam všeč in ki jim lahko zaupate. Če takšna razmerja žrtvujete za službo in posel, potem vaše življenje zagotovo ni v ravnovesju.

Več: Zakaj so pomembna dobra prijateljstva?

4. Finance

uravnoteženo življenje_finance

Kakšna je vaša osebna finančna slika? Boste privarčevali dovolj denarja, da boste lahko sproščeno uživali pokoj? Se vaše premoženje tekom časa povečuje? Ali pa ste zanemarili skrb za svoj finančni vrtiček?

Ključ do osebnega finančnega zdravja je občutek, da imate stvari pod nadzorom in zavedanje, da imate dovolj denarja za različne možnosti. Če preveč delate in kljub temu nimate dovolj denarja, kot bi ga potrebovali, potem je v tej enačbi nekaj narobe.

Več: 3 skrivnosti za uspešno varčevanje denarja

5. Posel

uravnoteženo življenje_posel

Ne glede na to, ali imate svoje podjetje ali se vzpenjate po korporativni lestvici, se vprašajte, koliko energije morate vložiti v to, da greste vsak dan v službo. Ste navdušeni nad tem, da ustvarjate spremembo in napredek? Ali pa vas ubija monotonost vsakdana?

Če imate svoj lasten posel, se vprašajte, kako gredo stvari: ali vaši prihodki in profiti rastejo? Tudi če ste perfekcionist, ki si nikoli ne bi podelil ocene 10, je vredno meriti, koliko se vam ves čas, ki ga vlagate v posel, pravzaprav izplača.

Več: 7 strategij za uspešno grajenje kariere

6. Družba

uravnoteženo življenje_družba

Koliko časa ste sposobni vlagati v stvari, ki so vam v družbi mar? To lahko pomeni karkoli. Od prostovoljstva do mentorstva ali sponzorstva. Karkoli vas navda s ponosom in ob čemer občutite zagon.

Prispevek družbi pomeni hvaležnost. Če si ne vzamete dovolj časa, da družbi vrnete, kar vam daje (ali vam bo šele dala), potem zamujate čustveno povračilo. Dajanje je v resnici nagrada za prejemanje. Pri tem pa seveda več kot nakazan denar pomeni vložen čas, trud in deljenje znanja.

7. Duhovnosturavnoteženo življenje_duhovnost

Zadnji vidik, ki je pomemben za uravnoteženo življenje, je vaša spiritualna stran. To je lahko karkoli, od sprehoda po gozdu do nedeljske maše. Karkoli napolni vašo duhovni kozarček. Duhovnost nam pomaga, da se regeneriramo, ko smo potrti. Je pa duhovnost tudi nekaj, kar se z lahkoto in najpogosteje zanemarja.

Če imate tukaj slabo oceno, vam priporočamo, da razmislite o Bogu, naravi oziroma tistem, kar vam predstavlja duhovnost. Počutili se boste osveženo in pripravljeno zakorakati v svet.

Uravnoteženo življenje in ravnovesje med vsemi temi elementi ni vedno lahko. A če želite biti uspešni pri čemerkoli, se morate zavedati, da je vaše življenje tisto, ki ga morate imeti najprej pod nadzorom.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?