Srečne družine

Srečne družine počnejo nekaj stvari nekoliko drugače. Ljudje v takšnih družinah so srečnejši, ker živijo načrtno in prakticirajo pozitivne navade, ki otrokom vcepijo doživljenjske vrednote. Gre za čustveno vzgojo otrok, ki razvija njihovo čustveno inteligenco.

Srečne družine so le iluzija?

V današnjem času je težko opazovati in preučevati idealne družine – ker jih skorajda ni. A to ni razlog, da se ne bi potrudili, da bi bila vaša družina čim boljša. Bodite sprememba, ki jo želite videti. To pomeni: zavestno vplivajte na to, kako živite in vzgajate svoje otroke. Vsaka družina seveda ne more biti ves čas srečna, obstaja pa nekaj majhnih trikov, ki vam bodo pomagali na poti do tega, da bi bila vaša družina srečna večino časa.

Srečne družine imajo družinske tradicije

Da je svet zaposlen, je morda nova najbolj uporabljena fraza današnjih dni. Vsi so zaposleni z opravili in aktivnostmi. Družine so lahko srečne, da skupaj preživijo nekaj ur na teden. Zato je danes bolj kot kadarkoli pomembno, da si vzamete čas za to, da celotna družina počne stvari skupaj. Konsistentno in vsak vikend, mesec in na dopustu. S tem se ustvarijo doživljenjski spomini in družinske tradicije.
Primer družinskih tradicij in skupnega preživljanja časa:

  • zajtrk ob nedeljah,

  • večer iger v petek,

  • vikend pohod,

  • obisk družine v drugem mestu enkrat mesečno,

  • okraševanje božičnega drevesca, …

Srečne družine so radodarne

Vsi potrebujemo nekoga, na koga se lahko naslonimo. Nič ni boljšega kot dajanje tistim, ki potrebujejo. Vsak izmed nas se je že kdaj znašel v situaciji, ko je potreboval pomoč in jo je prejel. Nikoli ne vemo, kdaj bomo nekaj ali nekoga potrebovali. Zato je dobro in pomembno, da pogosto dajete. Tako shranite nekaj pozitivne karme za čas, ko boste sami potrebovali pomoč.

Vračanje usluge, ljubezni in pozornosti v družinskem krogu pa to pozitivno gesto samo še poveča. Združuje družino, hkrati pa otroke uči dobrosrčnosti in deljenja. Obstaja več načinov, na katere lahko dajete:

  • sodelujte pri dobrodelnem sprehodu/teku, kjer se zbira denar za prizadete ali bolne,

  • pomagajte pri raznih hišnih opravilih,

  • pomagajte pri podajanju hrane preko mize,

  • podarite stvari, ki jih ne potrebujete več.

Srečne družine prakticirajo mir, prijaznost in sočutje

Vsi sorojenci se včasih prepirajo. Družinski prepiri so nekaj povsem normalnega. Vendar pa lahko velike izbruhe preprečite, kadar v družini prakticirate notranjo umirjenost. Namerno uporabite prijaznost in sočutje v situacijah, ki bi sicer ustvarile jezo ali razočaranje.

V družini uvedite pravilo, da so dovoljene le prijazne in pozitivne besede. Kadar so prisotni občutki jeze, naučite svoje otroke, kako naj globoko zadihajo in se znebijo negativnih čustev. Najboljši način, da svoje otroke naučite takšnih navad je, da jih tudi sami prakticirate. To je eden izmed pomembnih vzorcev vedenja staršev, ki vpliva na uspeh otroka.

Srečne družine so poduhovljene ali verne

Vztrajno učenje vaših otrok o življenju in njegovih silah jih bo pripravilo na uspeh in srečo v življenju. V vesolju obstaja gonilna sila, ki ustvarja in teče skozi vse. Karkoli osebno verjamete je na vas. Pomembno pa je, da daste svojim otrokom možnost, da verjamejo v to. Tudi če se kasneje na svoji življenjski poti odločijo, da bodo verjeli v nekaj drugega. Nenazadnje je stvar posameznika če in kako bo verjel in se povezal s temi silami.

Če otroke naučite, da se lahko s to vesoljno silo komunicira, to sproži v otroku dobro počutje. Dobro počutje znotraj posameznikov pa ustvarja srečno in zdravo družino in življenje. Najboljši način, da svoji družini zagotovite to prednost je tako, da osebno prakticirate svoja prepričanja in otroke vodite z zgledom.

Srečne družine so bolj srečne in manjkrat zaskrbljene

Številne družine zamujajo preproste užitke življenja, ker imajo toliko drugih skrbi. Srečne družine niso pod stresom in naporom, saj načrtujejo in ukrepajo. Kadar se pojavi manj zaželena situacija, se z njo soočijo hitro, učinkovito in mirno. Srečne družine ne dovolijo, da bi se majhne stvari spremenile v velike. Srečne družine so hvaležne za lepoto in ljubezen v njihovih življenjih.

Tudi srečne družine so “zaposlene” s šolo, delom, hobiji in dodatnimi aktivnostmi. Vendar pa srečne družine potegnejo največ iz življenja, saj si ga ustvarjajo same. Težav se rešijo hitro. Kadar pa se pojavijo veliki problemi, se učinkovito soočijo z njimi in se ob tem pogovarjajo o čustvih. Med sabo si delijo svoje skrbi in se pogovarjajo o možnih rešitvah.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?