vedenje staršev

Veliko ljudi si lahko v spomin prikliče vedenje staršev, ki jim ni pomagalo pri tem, da bi postali uspešne odrasle osebe. Lahko si želijo drugačnega otroštva, vendar pa krivda in občutek sramu, ki ga lahko starši nenamerno pustijo otrokom, nista nekaj, kar bi si za svojega otroka želel katerikoli starš. Da bi svojega otroka pripravili na uspeh v življenju, se je potrebno izogibati nekaterih vzorcev obnašanja.

Vedenje staršev, ki otrokom preprečuje, da bi postali uspešni

Skoraj vsi starši se močno trudijo, da vzgojijo otroke, ki bodo uspešni v življenju. Vendar je pomembno, da se zavedate vsakršnega starševskega vedenja, ki bi lahko vašemu otroku preprečeval razvoj polnega potenciala. Razkrivamo osem nenamernih starševskih vedenj, ki lahko otroke odvračajo od popolnega razvoja ter uspešne odrasle osebe.

Pri vzgoji otrok gre za enakomerno igrišče, kar dokazujejo številne zgodbe. Starši vseh sort lahko vzgojijo uspešnega otroka. Celo otroci, ki odraščajo v hiši, kjer je prisotna zloraba, lahko postanejo velike osebe, vrhunski umetniki, profesorji, športniki, znanstveniki, filozofi ali izjemne vodje na kateremkoli področju.

Kaj naredi otroka uspešno vzgojenega, je stvar debate. Vemo pa, da je trdoživost ključna lastnost, ki jo morajo posedovati zdrave odrasle osebe in da se je lahko naučimo v otroštvu. Karkoli že učite (ali ne) svojega otroka, bodite prepričani, da jim pomagate, da se naučijo, kako se pobrati od manjših in večjih neuspehov, saj so nepogrešljiv del življenja.

Vedenje staršev #1: Odvračanje/preprečevanje poizkušanja novih stvari

Vedenje staršev, ki lahko otroku preprečuje uspeh je prav gotovo jemanje volje ali poguma, da bi se otrok poskusil naučiti novih veščin. Včasih imajo starši sicer najboljše namene za omejevalno vedenje, saj imajo upravičeno prepričanje, da bo otroku spodletelo.

Kljub temu pa je neuspeh prav tako del življenja. Naučiti se na pozitiven način spopasti se s porazom na pozitiven način je pomembno za kasnejši uspeh v življenju.

Vedenje staršev #2: Prekomerno razvajanje

Vedenje staršev, ki otroku preprečuje uspeh je prekomerno crkljanje in razvajanje. Starši, ki namesto otroka naredijo vsako opravilo, ki ga je sicer sposoben narediti sam (in ki bi ga moral opraviti sam, da bi postal dobro delujoča odrasla oseba), otroku na dolgi rok škodijo.

Primer prekomernega razvajanja je na primer pranje perila, posteljanje postelje, kuhanje ali nakupovanje živil najstniku ali celo mlademu odraslemu otroku.

Vedenje staršev #3: Hvaljenje majhnih stvari

Verjamete ali ne, prekomerno hvaljenje otrok jim lahko prepreči, da bi postali uspešni. Hvaljenje majhnih dosežkov, ki so jih osvojili otroci, jih ne bo motivirali, da bi se gnali po doseganju novih in novih izzivov. Na primer: hvaljenje 8-letnika, da se je sam oblekel, ga ne vzpodbuja, da bi to naredil sam, brez pohvale.

Pomen imajo pohvale za pomembne dosežke, ki jih naredijo otroci. Na primer njihove uspehe v šoli, v športu, v glasbi idr.

Vedenje staršev #4: Odvračanje od prijateljevanja

Raziskovalci so razkrili rezultate raziskave vzorca slabo prilagoditvenega vedenja staršev in ugotovili, da so pozitivni izidi za uspešnost otrok vključevali starše, ki so svojim otrokom pomagali ustvariti učinkovite socialne mreže. Močan sistem socialne podpore otrokom pomaga, da se na vrstnike zanašajo v času nesigurnosti in stresa. To se še posebej izraža v času pubertete.

Vedenje staršev #5: Bdenje nad otrokom

Lebdenje nad vsakim otrokovim gibom ni le nadležno, temveč otroka vodi v nesrečen zaključek – mama/oče ne verjameta v moje sposobnosti, da bi bil uspešen. Na žalost to vedenje staršev vodi v nezaupanje otrok v same sebe in svoje zmožnosti. Otroka lahko celo privede v sprejemanje manj tveganj, kljub temu, da so sposobni določeno stvar opraviti sami.

Vedenje staršev #6: Prestroga vzgoja

V raziskavi na University College London so ugotovili, da ima strogo vedenje staršev učinek na stopnjo samoobvladovanje otroka in da ti učinki trajajo ter so prav tako povezani s vedenjskimi težavami kasneje v življenju.

Raziskovalci pravijo, da stroga vzgoja povzroča vedenjske težave tako pri dekletih kot pri fantih. Samoobvladovanje pri starosti 9 let predvidi vedenjske težave in čustvene stiske pri starosti 12 let. Nižja stopnja samoobvladovanja je rezultat striktnega nadzorovanja otrokovega vedenja in prekomerno omejevalnih pravil, ki jih starš poda otroku.

Da bi otrok postal uspešen je ključno, da mu dovolite doživeti večjo svobodo. Še posebej, ko se učijo obladovati vedenje znotraj razumnih mej, ki so jih že uspeli osvojiti.

Vedenje staršev #7: Zatiranje čustvenega izražanja

Zdrav odnos starš-otrok je obojestransko koristen za otroka in starša. Razmerje med dajanjem in prejemanjem zgodaj v razmerju je ena najboljših napovedi za otrokov uspeh.

Da bi zgradili to povezavo, omogočite otroku iskreno debato o frustracijah, skrbeh in stvareh, ki vas žalostijo. To bo otroku pomagalo, da spozna in se pouči o negativnih čustvih in kako se z njimi soočiti, brez da bi jih bilo potrebno zatreti. Pomagate si lahko z nasveti o čustveni vzgoji otrok.

Vedenje staršev #8: Pomanjkanje zgleda

Otroci kljub vsem napotkom, ki jim jih dajo starši, še vedno primerjajo vedenje staršev s tistim, kar so se naučili. Če nečesa ne delite z ostalimi, otroke pa učite, da morajo, potem jim dajete mešana sporočila. Zato lahko pričnejo otroci dvomiti, kaj je resnično prav in kaj ne.

Starši imajo dobre namene, vendar počnejo napake, kot vsi ljudje. Bodite prijazni sami do sebe, če napravite napako, vendar dajte otroku vedeti zanjo in jo uporabite kot priložnost za učenje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?