tamara simovič

Kdo je Tamara Simovič?

Tamara Simovič je dekle, ki je svojo osebno izkušnjo bitke s kilogrami, pomanjkanjem energije in z nezadovoljstvom nad svojim telesom obrnila v posel. Njena priljubljenost na spletnih omrežjih strmo narašča na račun pogostega objavljanja preverjenih prehranskih in vadbenih nasvetov ter slik in videov svojega napredka. Vedno hitreje se polnijo tudi mesta na njenem trenerskem urniku, saj se stranki popolnoma posveti in ji osebno prilagodi tako jedilnik, kot tudi trening.

Zase pravi, da je deloholik. Morda se ob tem marsikdo vpraša, kako to, da se je potem borila z odvečnimi kilogrami. Kot pravi, je bilo za to stanje krivo pomanjkanje znanja ter napačne predstave o pravilni prehrani. Ravno zato se trudi svojim strankam in pa vsem, ki jo prosijo za nasvet, podati prave informacije. Naša izkušnja: punca je resnično zasedena, saj ima poleg trdih treningov še ogromno zadolžitev za sponzorje ter dela s strankami – kljub temu pa je našla tudi čas, da z vami deli svojo zgodbo.


Uvod

Kdo je Tamara Simovič v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Tamara Simovič: Samo sebe vedno težko opišem. Tisti, ki me najbolje poznajo, bi se verjetno strinjali, da sem deloholik. Izredno uživam v novih izzivih in izkušnjah, ki mi dajejo energijo in zagon. Verjetno je to eden izmed glavnih razlogov, da me tako veseli delo osebne trenerke, saj mi vsaka nova stranka predstavlja nov izziv na poti doseganja njihovih ciljev.

S čim se trenutno ukvarjaš?

Tamara Simovič: Trenutno se ukvarjam primarno z osebnim trenerstvom, poleg tega pa se ukvarjam tudi z organizacijo dogodkov in produkcijo reklam.

Osebno trenerstvo

Imaš naziv AFP osebni trener. Kaj ti je to usposabljanje prineslo v zasebnem kot tudi v poslovnem življenju?

Tamara Simovič: AFP je bila zame odlična izkušnja. Izredno usposobljeni strokovnjaki so me dobro pripravili na pot osebnega trenerstva, hkrati pa so me pustili z zavedanjem, da moram osvojiti še malo morje znanja, da bom lahko ljudem pomagala na tak način, kot si želim.

Koliko ljudem si že pomagala na poti do uresničitve zastavljenih ciljev?

Tamara Simovič: Težko rečem, štejemo samo fitness ali tudi ostalo? 😉 Od nekdaj sem namreč rada delala z ljudmi na izboljšanju kvalitete njihovih življenj, na vseh področjih, ne zgolj v telovadnici.

tamara simovič_yoga
Tamara Simovič med izvajanjem yoge (vir: osebni arhiv)

Imaš kakšen nasvet za ljudi, ki se zavedajo, da morajo spremeniti slog življenja, pa ne vedo kako, kje začeti, kaj spremeniti, kako se prilagoditi?

Tamara Simovič: Vsakemu, ki je čisti začetnik, priporočam vsaj kakšno uro osebnega trenerja, ki ga bo usmeril na pravo pot. Če bi začenjala ponovno, bi se zagotovo odločila za to pot. Tistim, ki si osebnega trenerstva ne morejo privoščiti ali ga ne želijo iz drugih razlogov, svetujem predvsem, da se najprej podučijo o pravilni prehrani, sestavi treninga in izvedbi vaj. Seveda me lahko vedno pocukajo za kakšno vprašanje in mnenje 😉

Osebna izkušnja

Vsak, ki spremlja tvoj FB profil ve, da ti je uspelo popolnoma preoblikovati svojo postavo in sicer s pravilnim treningom in prehrano. Kot je moč razbrati iz slik in videov, ki jih redno objavljaš, sedaj najverjetneje v mučnih treningih že prav uživaš. Pa vendar, začetki so bili najverjetneje težki? Kako si se motivirala, da si vztrajala? Kakšen je bil razlog, da si se sploh odločila za ta korak?

Tamara Simovič: Tako je, kot pri večini, je bil tudi moj začetek izredno težek. Največji problem je bil ta, da nisem imela dovolj znanja, da bi se lahko pravilno lotila preoblikovanja telesa – posledično ni bilo pravih rezultatov, jaz pa sem vedno znova obupala in se vrnila v svoje stare navade.

Pred približno dvema letoma sem se odločila, da je tokrat dovolj izgovorov, dovolj tega, da sem nesrečna v svojem telesu, da sem brez energije in neprestano utrujena. Hkrati sem se zavedala, da se tega ne morem ponovno lotiti na enak način kot prej, saj sem bila vedno znova neuspešna. Zato sem začela požirati knjige in članke o pravilni prehrani, različnih načinih treninga in se svoje preobrazbe lotila počasi, a na pravilen način.

Tamara Simovič_osebna izkušnja
Tamara Simovič: Telesna preobrazba (Vir: osebni arhiv)

Motivacija torej do neke mere pride iz pravilnih rezultatov. Bi pa rada na tej točki opozorila, da motivacija vedno niha. Nihče ni vsak dan znova motiviran za trening. Tudi pri meni so dnevi, ko najraje ne bi vstala iz postelje. Trening mora postati rutina in življenjski slog, način sproščanja čustev in čas, ki si ga vzamemo zase. Le tako lahko to postane dolgoročna življenjska sprememba.

Trening mora postati rutina in življenjski slog, način sproščanja čustev in čas, ki si ga vzamemo zase. Le tako lahko to postane dolgoročna življenjska sprememba.

Katere so bile tvoje največje napake pri prehrani in načinu življenja, ki si jih počela, preden si se pričela ukvarjati s fitnesom?

Tamara Simovič: Moja največja napaka je bila povsem napačna prehrana in hkrati premalo gibanja. Še danes se tepem po glavi, ker zdaj vidim, kako napačna je bila moja predstava o “zdravi” prehrani. Kot večina punc sem tudi jaz zgolj omejevala kalorije, namesto da bi se osredotočila na vnašanje pravilnih hranil v svoje telo.

Poleg tega sem se seveda grozno bala uteži in svoj čas preživljala predvsem na kardio napravah. Ker je bilo seveda vse skupaj mučno in nikakor zabavno, je bilo nemogoče, da bi pri tem vztrajala.

Kakšno je tvoje mnenje o raznih burnerjih in športnih dodatkih? So potrebni za dosego zastavljenih ciljev v smislu oblikovanja postave, ali je to zgolj marketinška muha?

Tamara Simovič: Iskreno povedano me včasih kar malo boli glava ob poplavi vseh prehranskih dodatkov. Burnerji na sto in en način in slim čaji (in vse ostalo, kar obljublja čudežne rezultate) bodo v resnici zgolj majhna pomoč, v kolikor so prehrana in treningi že urejeni. Nikakor niso obvezni, včasih bi jih prej celo odsvetovala.

Kljub temu pa je nekaj takšnih prehranskih dodatkov, ki jih ob rednih treningih iskreno priporočam – to so beljakovine (v kolikor jih iz hrane ne dobimo dovolj), BCAA in kreatin. Ob tem bi rada vse, ki dodatke uporabljajo, spodbudila, da se naučijo brati sestavine, saj je razlika v kvaliteti dodatkov na tržišču iskreno neverjetna.

Treningi

Kako je videti tvoj tipičen trening?

Tamara Simovič: Moj tipičen trening je sestavljen iz krajšega aktivnega ogrevanja/raztegovanja, ki traja približno 10 minut. Temu sledi intenziven trening z utežmi, ki je sestavljen iz 7-10 različnih vaj (odvisno za katero mišično skupino gre in kakšen je moj trenutni cilj). Na koncu si vedno vzamem čas za primerno ohlajanje. Poleg tega se veliko ukvarjam tudi z gimnastiko in yogo, s katerima skrbim za mojo splošno mobilnost, tehniko in raztegovanje.

tamara simovič_trening
Tamara Simovič: Trening (Vir: osebni arhiv)

Kje najdeš vaje, ki jih izvajaš na treningu? Kako narediš izbor in kombinacije vaj za optimalen trening? Kako se izogneš poškodbam?

Tamara Simovič: Tako kot pri svojih strankah, tudi pri svojih treningih izbor vaj prilagajam glede na trenutne cilje. Vaje bodo nekoliko drugačne v primeru, da je želja na primer izguba maščobe ali pridobivanje na mišični masi. Vaje si v večini izmislim sama glede na mišične skupine, ki jih želim targetirati. Seveda po ideje odidem tudi na Youtube ali k drugim kolegom trenerjem.

Poškodbam se najlažje izognemo s pravilnim ogrevanjem in pravilno izvedbo vaj. Tehnika in izvedba vaje naj imata vedno prednost pred težo, ki si jo naložimo. Vse prepogosto namreč vidim napake pri izvedbi vaj zaradi preobremenitve.

Danes že ptički na veji čivkajo, da lahko tudi ženske dvigujejo uteži brez strahu, da bi postale Herkul. Pa vendar…kakšne so posebnosti oz. prilagoditve pri dviganju uteži pri ženskah? So glede na njihovo telesno konstrukcijo zanje vseeno bolj priporočljive vaje v stilu pilatesa ali aerobike?

Tamara Simovič: Po mojih izkušnjah lahko ženske trenirajo povsem enako kot moški. Prilagoditve so bolj v smislu različnih ciljev. Ženske se v večini želijo posvečati pridobivanju mase na zadnjici in izgubi maščobe, moški imajo po navadi drugačne cilje. Treningi se torej razlikujejo predvsem v razdelitvi mišičnih skupin in intenziteti.

Po mojih izkušnjah lahko ženske trenirajo povsem enako kot moški. Prilagoditve so bolj v smislu različnih ciljev.

Prehrana

Kje si pridobila potrebno znanje o športni prehrani? Na spletu je najverjetneje ogromno napačnih in zavajajočih informacij. Kako si zagotoviš izbor koristnih in verodostojnih informacij o prehrani?

Tamara Simovič: Iskreno povedano je bila ravno poplava različnih informacij na spletu eden izmed glavnih razlogov za moje začetne napake. Ogromna količina raznoraznih diet, neprimernih trening programov in nasvetov, ki so lahko povsem napačni.

Svoje informacije zbiram iz raziskav, opravljenih na preverjenih inštitutih, priznanih knjig in blogov strokovnjakov. Predvsem se je na tej točki treba zavedati, da je vsak posameznik drugačen in vsakemu ustreza drugačna prehrana in način treninga. Splet na to rad pozablja. 😉

tamara simovič_zajtrk
Tamara Simovič : Petkov zajtrk (osebni arhiv)

Nam morda zaupaš svoj jedilnik? Si hrano tehtaš? Ješ ob določenem času?

Tamara Simovič: Na začetku svoje poti sem si hrano tehtala in štela kalorije, predvsem zato, ker sem ugotovila, da nimam pojma, kakšne so prave porcije in koliko makronutrientov vnašam v svoje telo. Tega zdaj ne počnem več, ker vem, kakšno hrano potrebujem glede na svoje treninge in cilje. Jem torej intuitivno (poslušam svoje telo).

Pazim predvsem na zadosten vnos beljakovin in ogljikovih hidratov, ki skrbijo, da moji treningi ostajajo na pravem nivoju. Jem izredno raznoliko, držim se tega, da jem čim manj procesirane hrane in čim bolj polnovredno hrano. Nepogrešljivi izdelki v moji prehrani so oves, riž, raznolika zelenjava in sadje, meso, ribe, oreščki, grški jogurt, sladek krompir,…

Jem izredno raznoliko, držim se tega, da jem čim manj procesirane hrane in čim bolj polnovredno hrano.

Si mnenja, da je mogoče pri takšni dieti vztrajati celo življenje? Na kaj morajo biti pri prehrani pozorne predvsem ženske? Najpogostejša napaka, ki jo najverjetneje počne večina, je premajhen vnos kalorij v želji po izgubi kilogramov?

Tamara Simovič: Seveda! Tako pri sebi kot svojih strankah vedno skušam vzpostaviti način prehranjevanja, ki je vzdržljiv celo življenje. Torej brez pretiranega omejevanja, štetja, tehtanja,… Po mojih izkušnjah to po navadi pripelje v tisti začaran krog, ko ob polnoči spraznimo hladilnik.

Najpogostejša napaka pri ženskah je zagotovo premajhen kalorični vnos! Tudi sama se nisem zavedala, da lahko to izredno upočasni naš napredek. Za pridobivanje mišične mase (in s tem ženskih oblin) je potreben zadosten vnos kalorij, da lahko telo gradi mišično maso. Hkrati lahko s tem dolgoročno poškodujemo metabolizem in ga navadimo, da preživi s tako majhnim vnosom kalorij. Vse to se seveda lahko popravi s pravilnim treningom in počasnim zviševanjem kalorij na primerno raven.

Kaj pa zadosten vnos vitaminov in mineralov? Jih je možno pri ukvarjanju s fitnesom zagotoviti le s prehrano, ali si jih je potrebno zagotoviti v obliki dodatkov?

Tamara Simovič: Vedno je možno, da za zadosten vnos vsega poskrbimo zgolj s hrano. Je pa dejstvo, da bi morali biti v tem primeru izredno pozorni na to, kakšno hrano vnašamo in v kakšnih količinah. Iz tega vidika je včasih bolj enostavno uporabiti dodatke – vendar pozor, vse v mejah normale 😉 Naj vaš zajtrk ne postane kup tablet!

Motivacija

Kaj za tvojo prepoznavnost in posloven uspeh pomenijo socialna omrežja? Vidim, da si na njih zelo aktivna, vendar tudi konkurence ne manjka. Kaj meniš, da je tvoja posebnost, s katero izstopaš? Ti pri tem morda pomaga tudi redno sodelovanje s podjetji, kot so Freddy Slovenija, PEAK Slovenija in Spar?

Tamara Simovič: Socialna omrežja so res veliko naredila za moje poslovne uspehe. Iskreno si nikoli ne bi niti predstavljala, da bodo moji zapisi in objave tako brani. Profil je bil ustvarjen predvsem iz vidika tega, da sem želela pomagati puncam dosegati njihove cilje. To je po mojem mnenju tudi tisto, kar me je nekako ločilo od ostalih. Vzamem si čas, da odgovorim na vprašanja in se trudim, da sem iskrena ter pristna.

To čutijo tudi podjetja, s katerimi sodelujem. Izredno sem hvaležna, da so me podprla podjetja, za katerimi lahko stojim in si vzajemno pomagamo. Seveda je tudi to za mojo prepoznavnost naredilo veliko. Skratka, imam super partnerje in super sledilke/sledilce, hvala, hvala!

tamara simovič_Freddy Slovenija
Vir: osebni arhiv

Imaš kakšne posebne načrte ali izzive za prihodnost?

Tamara Simovič: Uh, načrtov je malo morje. Ker svojo trenersko pot šele dobro začenjam, me tu čaka še kar nekaj trdega dela. Nekaj novosti prihaja že kmalu, drugi načrti so bolj dolgoročni 😉

Od kod pa ti črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Tamara Simovič: Trenutno so moj največji navdih vse moje super stranke in sledilci. Z njihove strani dobivam ogromno količino podpore, lepih sporočil in novega zagona.

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, preden se odloči zakorakati v fitnes.

Tamara Simovič: V resnici bi težko priporočila eno samo knjigo, ker še nisem našla take, ki bi v kratkem in splošni populaciji razumljivem smislu razložila vse  potrebno. Predvsem tu priporočam, da se prebira različno literaturo in skuša izluščiti tisto, kar odgovarja njihovemu življenjskemu slogu.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Tamara Simovič: “Life begins at the end of your comfort zone” je eden tistih citatov, ki bi trenutno povzeli vodilo moje miselnosti. Šele, ko se skobacamo ven iz svoje cone udobja, lahko dosegamo svoje skrite želje in cilje. Včasih moramo preprosto skočiti v morje in si zaupati, da bomo lahko splavali.

Šele, ko se skobacamo ven iz svoje cone udobja lahko dosegamo svoje skrite želje in cilje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

Deli
Prejšnji članekVedenje staršev, ki otrokom preprečuje, da bi postali uspešni
Naslednji članekPostavljanje ciljev v 7 korakih
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.