postavljanje ciljev

Postavljanje ciljev je lahko kompleksnejše, kot si mislite. Če boste kdaj sodelovali s kariernim svetovalcem, športnim psihologom ali pa katerim drugim strokovnim svetovalcem, se bo podrobneje posvetil vsakemu izmed naslednjih korakov. Kljub temu pa lahko te taktike preizkusite sami na sebi in dosežete izjemen učinek.

Postavljanje ciljev v 7 korakih

Da bi uspešno uresničili zastavljen projekt, je prvi korak postavljanje ciljev. Pri tem je pomembno, da v projekt verjamete in da ste trdno odločeni, da ga želite speljati. Prostora za odlašanje in izmikanje ni. Projekt je potrebno izpeljati od začetka do konca.

Navajamo sedem učinkovitih korakov, ki vas bodo vodili skoz proces postavljanja ciljev. Vzemite si čas in si jih zapišite, opremite jih s motivacijskimi citati in pozitivnimi afirmacijami, nato pa jih postavite na vidno mesto in sproti spremljajte napredek. Vsi ti koraki so skrivnost znanja za uspeh.

Korak #1: Določite končni cilj

Bodite jasni glede tega, kaj želite doseči. Dajte si dovoljenje, da malenkost “znorite”. Ne skrbite za to, če se vaš cilj trenutno zdi izven dosega. Zapišite ga na papir in se igrajte z njegovim preoblikovanjem, dokler ne boste povsem zadovoljni z njim.

Korak #2: Zamislite si, da ste ta cilj že dosegli

Preberite vaš cilj naglas in v sebi poiščite sliko, ki najbolje predstavlja vas, kako ste že dosegli ta cilj. To podobo lahko vidite kot mirno sliko ali v obliki video posnetka. Oboje je v redu. Poskrbite le za to, da bo podoba kar se da jasna. Za zdaj si predstavljajte, da gledate sami sebe.

Korak #3: Vstopite v sliko

Predstavljajte si, kako vstopite v sliko. To imenujemo asociiranje s sliko. Pustite si, da v popolnosti doživite, kako je biti oseba, ki je cilj že dosegla. Kaj vidite, kaj slišite in kako se počutite?

Korak #4: Poglejte nazaj

Še vedno ste asociirani. Vzemite si trenutek in poglejte nazaj v preteklost. Kaj ste naredili tekom zadnjih treh, šestih ali dvanajstih mesecev ter zadnjih dveh let, da ste dosegli ta cilj? Kaj so bila najpomembnejša dejanja, ki ste jih opravili, da so vas pripeljala do želenega rezultata?

Korak #5: Zapišite svoje kritične akcijske korake

Glede na vašo vizualizacijo identificirajte 5 kritičnih akcijskih korakov, za katere menite, da imajo največji vpliv na postavljanje ciljev, ki jih želite doseči. To morajo biti dejanja, ki se jim boste posvečali vsakodnevno ali vsaj vsak teden. Zapišite jih na list papirja.

Korak #6: Spremljajte napredek

Ustvarite si preglednico, blog ali uporabite kakšen drug sistem beleženja, s katerim boste lahko spremljali vaš napredek. Googlovi dokumenti lahko pridejo zelo prav.

Zelo koristno je, če imate trenerja ali prijatelja, ki vas lahko ocenjuje. Vsak dan vsako izmed petih kritičnih akcijskih dejanj ocenite z oceno od 1 do 20. To vam bo dalo skupno oceno med 1 in 100.

Korak #7: Proslavite vašo zmago

Razvijte sistem, ki vam omogoča proslavljanje vaših zmag. Na primer, vsakokrat ko dosežete nov osebni rekord v številu doseženih točk, s katerimi se ocenjujete, se nagradite. Enako storite vsakokrat, ko dosežete tedenski rekord.

Nagradite se tudi, ko 10 dni zaporedoma opravite vse, kar ste si zadali in se vsakokrat uspete oceniti v vsaki izmed petih kategorij. Ni potrebno, da je nagrada velika, je pa ta korak pomembno vključiti v sistem, ki ga zahteva postavljanje ciljev. Če je mogoče, naj bo nagrada v skladu z vašim končnim ciljem. Preberite si več o nagrajevanju in kaznovanju.

Povzetek

Resnica je, da je postavljanje ciljev pomembno. Še pomembneje je izbrati pravilne korake, kako jih doseči. Tudi motivacija je izjemnega pomena. Preberite si, kaj je vir motivacije 5 najuspešnejših ljudi. Zaključimo s štirimi koristmi, ki jih prinaša implementacija kateregakoli sistema, ki se naslanja na postavljanje ciljev.

Sistem bo zagotovil:

  1. da se boste premikali naprej in v točno določeno smer,

  2. da vam bo jasno, katera dejanja morate nujno opraviti,

  3. da boste imeli orodje, s katerim boste ocenili vaš napredek,

  4. da boste imeli primerno motivacijo.

Če z vašim sistemom ne boste uspešno odkljukali vseh štirih polj, potem ga morate ponovno oceniti in preurediti.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?