Nedokončan projekt - kako se znebiti te navade?

Podjetnikom običajno ne primanjkuje idej. Nekatere so dobre, druge slabe, spet druge naravnost obupne, kar prinese številne projekte. Trenutno je veliko poudarka namenjenega hitrosti izvedbe, vendar pa bi pravi poudarek moral biti na dokončanju. Nedokončan projekt namreč vodi v delovno neuspešnost in slab ugled.

Nedokončan projekt je samosabotaža

Preprosto povedano, nedokončan projekt ne prinese nikomur ničesar dobrega. Obstajajo številni izgovori, zakaj nek projekt ni končan, nobeden izmed njih pa ni dober. Temu boste priča povsod, od primera velikih korporacij, majhnih trgovin, do običajnih gospodinjstev. Gre za ideje, ki so napol uresničene in opuščene zaradi naslednjega svetlečega objekta.

Če se dovolj dolgo poslužujemo teh napol dokončanih projektov, lahko postanejo navada in hitro bomo imeli težave karkoli dokončati. Gre za samo-sabotažni scenarij, ki se ves čas ponavlja. Vedno znova lahko pademo na isti trik. Kritično je torej, da ima vsak projekt začetek, še bolj pomembno pa, da ima konec.

Kaj lahko naredimo, da spremenimo to navado?

Brez navade “nedokončan projekt” se lahko zgodi, da imamo številne ideje in portfolio, prerešetane s “če bi”-ji ali “ko bo pravi čas”-i. Da bi se soočili s sindromom “kupčkanja”, se moramo pravilno pozicionirati. Zato moramo imeti natančno in strukturirano časovnico s kontrolnimi točkami tekom poti.

Gre za izpostavljene naloge in datume, ki ustrezajo konsistentnemu napredku in nas potiskajo proti zastavljenim ciljem. S takšnim ravnanjem si zadamo oprijemljiv način za merjenje napredka in spodbudo, da gremo v pravo smer.

Konsistenca je torej ključ. Brez nje bomo izgubili zagon in izpadli. Ustvariti si moramo sistem, ki ohranja našo osredotočenost in nam omogoča premikanje v pravo smer. Če na katerikoli točki doživimo pomanjkanje produktivnosti ali motivacije, tvegamo, da bomo izgubili vse.

Veliko lažje je ohranjati standardni nivo produktivnosti, kot pa vlagati 110 % truda v en dan in 30 % v naslednjega. Z uveljavljanjem tega principa v vsakodnevno delo si olajšamo zaključek projektov. Nedokončan projekt bo tako le še preteklost.

Skrivnost uspeha je konsistenca odločnosti. ~ Benjamin Disraeli

Drugi trik, da zaključimo nedokončan projekt je, da se prvo lotimo težjega projekta. Čimprej kot ga spravimo s poti, tem lažje nam bo opraviti vse ostalo. Ne samo, da končamo najtežjo nalogo, ampak si zadamo tudi mentalno spodbudo, da nadaljujemo.

Ni vsem projektom namenjeno, da se zaključijo

Ljudje se spreminjajo, časi se spremenijo in včasih pač enostavno ni izvedljivo. Nestabilnost je del sveta, v katerem živimo. Včasih se moramo zavrteti in nadaljevati z naslednjim velikim projektom. Prepričati se moramo le, da smo to storili iz pravih razlogov.

REZULTATI PRIDEJO TAKO, DA STVARI POČNEMO, NE DA LE BEREMO O NJIH. ~ STEPHEN RICHARDS

Naučiti se moramo tudi zaznati in izločiti obrabljene ideje v razvojnih fazah projekta, preden se kakršnikoli viri zavežejo kateremu izmed konceptov. To nam bo prihranilo čas in trud, ki ju raje namenimo idejam, ki jih lahko dejansko hitro in uspešno izpeljemo.

Naredimo si torej uslugo in ohranimo odgovornost za izrečeno. Poskrbimo, da besede pretvorimo v realnost, tako da projekt tudi dejansko izvedemo. Na koncu koncev smo le mi tisti, ki smo ocenjeni glede na to, kaj končamo in ne glede na to, kaj začnemo.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRAddicted 2 Success
Deli
Prejšnji članekMahatma Gandhi: 10 temeljev za spreminjanje sveta
Naslednji članekBarve, ki povečajo prodajo
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.