znanja za uspeh
znanja za uspeh

Pogosto se osredotočimo zgolj na učenje spretnosti, ki so neposredno povezane z našimi službami med napornim delovnim tednom. Uspešni in bogati ljudje pa, po drugi strani, nikoli ne prenehajo z doseganjem novih višav in učenjem novih veščin, četudi jim učitelj ali šef tega nista ukazala. Uspešneži posedujejo znanja za uspeh, ki se jih je mogoče priučiti.

Znanja za uspeh

Še posebej uspešni ljudje se dobro zavedajo, da obstajajo še druge sposobnosti, poleg tistih, ki so zapisane v njihovi pogodbi za delo. Zavedajo se, da obstajajo sposobnosti, ki lahko izjemno povečajo njihovo premoženje in izboljšajo njihovo življenje. Opravljena diploma zanje ne pomeni konca, temveč z učenjem še vedno nadaljujejo.

Vsakdo, ki se neha učiti, je star, ne glede na to, ali je star 20 ali 80. Kdorkoli nadaljuje z učenjem, ostaja močan. ~ Henry Ford

Opisujemo pomembna znanja za uspeh, po katerih se ravnajo bogataši in uspešneži. Začnite z vključevanjem ene ali dveh izmed teh sposobnosti v vašo dnevno rutino in začeli boste opažati gromozansko razliko v vaši uspešnosti.

Na čas začnite gledati kot na denar

Jim Rohn je nekoč dejal: “Bodisi ti vodiš dan bodisi dan vodi tebe.”

Čas je eden izmed redkih neobnovljivih resursov – vsak dan ga imamo zgolj omejeno količino. Če se ne boste naučili upravljati s časom, boste pomembnim opravilom in drugim ljudem dopustili, da imajo nadzor nad tem, kako preživljate vaš čas.

Izjemno pomembno je, da na čas gledate kot na denar – dandanes še toliko bolj, saj je sodobno življenje podvrženo hitremu tempu in prenatrpanim urnikom. Vsi želijo doseči ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Zato se je pomembno naučiti, kdaj določeno nalogo zaupati nekomu drugemu in kdaj jo opraviti sam. S tem ne boste zgolj ostali prisebni, temveč boste tekom procesa zaslužili več.

Ne zapravljajte časa za administrativne naloge, če lahko isti čas preživite na telefonu in opravljate pomembne poslovne klice, ki bodo povečali vašo prodajo. Zaslužili boste več, obenem pa boste tudi bolj uživali, SAJ boste počeli to, kar radi počnete in v čemer ste najboljši.

Upravljanje z energijo

Medtem ko družabni mediji ves dan kričijo na nas s telefonov, tabličnih in prenosnih računalnikov, je težko odmisliti oz. odstraniti hrup ter opraviti, kar pač moramo in želimo. Kolumnist pri CNBC, Mark Fahev, ocenjuje, da je Facebook od pričetka delovanja pred dvanajstimi leti, gospodarstvo ZDA stal 3,5 bilionov dolarjev.

Namesto, da se skušamo motnjam v celoti izogniti, znanost predlaga, da raje razporedimo našo energijo. Dr. Travis Bradberry denimo predlaga, da naj osredotočeno delamo 50 minut, potem pa 15 minut počivamo. Četudi ne želite vključiti tega znanja za uspeh in delati po njegovem urniku, je pomembno, da ste pozorni na upravljanje z vašo energijo. Postavite SI prioritetne naloge okrog časa, ko ste maksimalno produktivni ter se na tak način izognete slavnemu popoldanskemu padcu energije. To je vitalna veščina, ki se je morate naučiti.

Mrežite se

Študije dokazujejo, da več kot 70 odstotkov ljudi najde službo preko mreženja. Stavite lahko, da uspešni podjetniki niso prilezli na vrh tako, da so živeli v mehurčku. Mreženje je, bolj kot kadarkoli prej, pomembno, če želite v poslu ostati pred konkurenco.

Kako torej začeti?

Ni potrebno poslati 1.000 zahtev za prijateljstvo na LinkedIn-u ali podariti poslovne vizitke vsakomur, ki ga srečate. Odgovor je preprost: resnično učinkovito mreženje vključuje to, da ste pristni in takšni kot ste ter sami sebi največja spodbuda.

Susan Solovic, nagrajena podjetnica in govornica, pravi: “Zapomnite si, ljudje poslujejo z ljudmi, ki jih poznajo, so jim všeč ter jim zaupajo.”

Najboljši način, da to dosežete je torej, da preprosto ste, kar ste. Upoštevajte ta znanja za uspeh in pokažite interes za druge ljudi. Sprašujte jih, jim pomagajte in vse se bo sčasoma povrnilo.

Začnite zgodaj

Res je, skoraj vsak zelo uspešen poslovnež vstaja zelo zgodaj, okoli 5. ure zjutraj – od Donalda Trumpa do Richarda Bransona, in nenazadnje našega sodelavca Maria Samboleca.

Zgodnje vstajanje vam bo dalo več časa za produktivnost ter vam pomagalo na številne druge načine. Jutra so tiha in izkoristite jih lahko za to, da se umirite in zadihate ter sproščeno pripravite na napore dneva. Preprosto je – če želite na pot uspeha, boste morali začeti vstajati bolj zgodaj kot drugi ljudje.

Načrtujte vnaprej

Jessica Jackley, soustanoviteljica organizacije Kiva, pravi: “Vsi podjetniki vedo, da ‘živiš’ in ‘umreš’ glede na svojo sposobnost prioritiziranja. Osredotočiti se moraš na najpomembnejše naloge (Poznate Paretovo načelo?), od katerih zavisi celoten projekt, jih porazdeliti, deligirati, ostale pa preložiti ali preskočiti.” Vsekakor ključna znanja za uspeh.

Poslušajte bivšega ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki si vsak večer pripravi seznam najpomembnejših nalog, glede na prioriteto, ki jih mora opraviti naslednji dan. Če to uspete združiti z zgodnjim vstajanjem, boste do tedaj, ko ostali šele zaspano pijejo jutranjo kavico, opravili že najpomembnjša dnevna opravila.

Postavljajte kratkoročne cilje

Postavljanje tako kratkoročnih kot tudi dolgoročnih ciljev je izjemno pomembna veščina. Omogočila vam bo, da ostanete osredotočeni na doseganje uspeha. Izvršni direktor Zapposa, Tony Hsieh, na primer, predlaga majhna, bolj pogosta napredovanja, zaradi katerih bodo zaposleni v podjetjih bolj zadovoljni. Medtem ko so njegovi zaposleni še vedno deležni velikih napredovanj, poskrbi tudi za majhna napredovanja, da so delavci v vmesnem času dovolj motivirani.

Namesto da se osredotočate zgolj na postavljanje in doseganje dolgoročnih ciljev, jih raje razdelite na nekaj manjših. Poglejte denimo vaš petletni načrt, nato pa postavite mejnike, ki vodijo do ciljne črte. Vzemite si premor in proslavite vsakega, nato pa se vrnite k delu sveži in polni nove energije.

Meditirajte in si odpočijte

Morda se sliši čudno, da lahko za veščino štejemo nedelo (ali celo to, da ne razmišljamo), a le-ta vodi do večjega uspeha. Če vsi, od Oprah Winfrey do Richarda Bransona, redno meditirajo, potem je o stvari vredno razmisliti. Znanost dokazuje, da meditacija prinaša fenomenalne koristi, od povečanja vaše sreče do izboljšanja vašega družabnega življenja.

Morda vam ni do tega, da bi mrmrali “om”, a bodite vsaj toliko prijazni do sebe, da se zvečer umirite. Tako medijska mogulka Arianna Huffington, kot tudi COO pri Facebooku, Sherly Sandberg, prisegata na to, da pred spanjem izklopita telefone. Raziskave podpirajo to navado. Sodeč po Nacionalni fundaciji za spanje tako mentalna čuječnost kot izpostavljenost svetlobi prispevata k budnosti in slabšemu spancu. Izklopite se torej tudi vi in se spravite spat! Veste, koliko spanja potrebujete in kako ga izboljšati?

Aktivno poslušajte

Zlahka je odtavati, ko se dogaja milijon stvari naenkrat (še posebno, če je tema dolgočasna). A zavedati se morate, da je poslušanje eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki odloča o tem, kako dober vodja boste. Pogledovanje na telefon in ostala nezavedna dejanja določajo vašo avtoriteto.

Pokažite govorcu, da ste zainteresirani (s kimanjem, pritrjevanjem ipd.) in se dejansko potrudite, da nekaj prispevate (postavljajte vprašanja, prosite za pojasnila ipd.). Četudi niste resnično zainteresirani, boste absorbirali informacije in videti izjemno profesionalno. Priskrbite si informacije, kako na splošno izboljšati svoje komunikacijske kompetence.

Izključite avtomatske negativne misli

Dr. Daniel Amen, avtor knjige “Change Your Brain Change Your Life”, trdi, da so avtomatske negativne misli ena izmed najsmrtonosnejših stvari za vaše možgane.

Negativno razmišljanje je skupno nam vsem. Najslabša stvar, ki jo lahko naredite je, da jim pustite, da vas preplavijo in uničijo vaš dan. Zato Dr. Amen priporoča, da si vsak dan vzamete nekaj minut, da se vprašate o teh mislih. Če vas torej nekaj vleče nazaj, se osredotočite na to, da se naučite, kako lahko spremenite vašo perspektivo in se kljub temu zavedate svoje odličnosti. Vredno je vsega truda.

Če boste ostali optimistični, boste ostali navdušeni. Kar pomeni, da bo vsak dan vredno živeti. Motiviran.si skrbi za vašo motivacijo in pozitivnost, zato ste vabljeni, da se nam pridružite na Facebooku in Instagramu ali pa nam zaupajte svoj email naslov. 😉

 

Vir: Business Insider

[contact-form-7 404 "Not Found"]