tekaški čas ni pomemben
tekaški čas ni pomemben

Morda ste že opazili, da je postala priljubljena navada kolegov tekačev, da po opravljeni vadbi na ročnih merilcih na hitro pregledajo svoj tekaški čas. Njihovi rezultati se vam seveda prikažejo v vsej svoji veličini – koliko časa so tekli ter kakšen je bil njihov povprečni tekaški čas. Jutranji pregled vseh Garmin obrazov vas lahko vzpodbudi, da se še bolj potrudite ali pa vam po možnosti vzame korajžo. Ker se seveda vaš tekaški čas morda ne sklada z njihovim.

In potem pričnete premišljevati o svojem teku. Kaj če vas vsi opazujejo in merijo vašo hitrost. Ne počutite se udobno ob misli, da bi razkrili svoj povprečni tekaški čas. Morda se celo sprašujete, ali obstaja način, kako iz prikazne slike izbrisati vaš današnji tekaški čas.

Vaš tekaški čas ni pomemben

Vendar pa vam v resnici ni potrebno skrbeti za vašo hitrost ali povprečni čas teka, ne glede na to, s kom se primerjate. Razkrivamo, zakaj.

Vi ste gospodar ceste

V resnici vas nihče ne gleda. Vsi tekači so zamoteni s tem, da se trudijo podreti svoj individualni povprečni čas. V primeru, da hodijo, najverjetneje premišljujejo o tem, kaj si bodo pripravili za večerjo ali zakaj jim simpatija ni odpisala na zadnji SMS. Ali pa morda ne tečejo, temveč vadijo hojo. Torej, če ponovimo: Nihče. Vas. Ne. Gleda.

Vi ustvarjate tekaško vzdušje

Niste prepočasni, da ne bi z ramo ob rami tekli skupaj s svojim prijateljem v odeji megle, mrazu do kosti ali pa strahotni zračni vlagi in se smejali ob pogovoru o oddaji, ki ste jo gledali sinoči ali pa tvorili resen pogovor o svojih pričakovanjih o prihodnosti.

Niste prepočasni, da ne bi cenili okolice in se dotaknili vsake luči, mimo katere tečete ali pritisnili na ponovno predvajanje vaše priljubljene tekaške pesmi. Niste prepočasni, da ne bi uživali v tišini zgodnjega jutra, še preden vzide sonce, ko večina preostalega sveta še spi. Niste prepočasni, da ne bi bili zmožni opaziti še kakšnega solo tekača in mu zaželeti “Dobro jutro” ali se mu nasmehniti.

Lahko se zaljubite v tek

Niste prepočasni, da se ne bi čudili nad močjo svojih stegenskih mišic ali se zaljubili v zvok udarjanja vaših nog ob asfalt. Ali mokra tla. Ali celo tekaško stezo. Niste prepočasni, da se ne bi navduševali nad vedno lažje pretečenimi kilometri ter vedno zgodnejšo budilko za tek.

Niste prepočasni, da ne bi ob teku v naravi opazovali sončnega vzhoda ali zahoda.

Doživljate enake višine kot vsi ostali

Zadeva je takšna: ne obstaja povprečni čas za prečkanje startne ali ciljne črte. Niste prepočasni, da ne bi na dušek izpili vode in nadaljevali s tekom. Ali da se ne bi se ustavili in na Garminu, ali katerikoli sledilni napravi že, preverili svoj napredek in si rekli:” Ponosen sem na današnji rezultat.”

Bolečina je del uspeha

Tudi v teku se zgodijo “porazi”. Začetniške poškodbe tekačev so pogoste, a se jim da izogniti oziroma jih omiliti. Niste prepočasni, da ne bi uživali v bolečini, ki dobro dene na velikem masažnem valju ali majhni lacrosse žogici. Vse te vozlje, muke in bolečine ste si zaslužili. Lastite si jih. Zdaj so vaši.

Uživate v svojem uspehu

Niste prepočasni, da ne bi po treningu popili čokoladnega mleka in se spomnili, kako ste to naredili, ko ste bili stari 7 let. Ali da bi skupaj s svojim tekaškim partnerjem uživali v malici po treningu ter debatirali o svojih uspehih. Niste prepočasni, da ne bi bili srečni za svoje uspehe in uspehe drugega ter brez slabe vesti skupaj z njim pojedli goro palačink s čokoladnim prelivom.

Lahko si zastavite nove cilje

Niste prepočasni, da ne bi pretekli svojega prvega ultra. Svojega prvega maratona. Svoje prve polovičke. Svojega prvega 5K. Svojega prvega kilometra.

Niste prepočasni, da ne bi bili tekač. Pravzaprav ste že eden izmed njih. Zavežite si torej vezalke, vstanite in pojdite ven. Tokrat brez negativnega govoričenja!

 

Vir: Shape.com