dan mladosti
dan mladosti

Dan mladosti v času Jugoslavije

Dan mladosti je bil v času države SFRJ praznik jugoslovanske mladine. Na ta dan so bili mladi iz vrst pionirjev sprejeti v ZSMJ (Zveza komunistične mladine Jugoslavije), kar so spremljale glasbene in športne prireditve. Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije (Vir).

»Tito« je bilo eno od okoli dveh ducatov ilegalnih imen maršala Josipa Broza. V resnici se je Broz rodil 7. maja 1892, in sicer v vasici Kumrovec v hrvaškem Zagorju, nedaleč od slovenske meje. Kljub temu se je že med vojno, ko je bil vrhovni poveljnik partizanskih čet, kot datum njegovega rojstnega dne začel uveljavljati 25. maj (Vir).

Štafeta mladosti

Vsakoletno praznovanje je zaznamovala Titova štafeta, ki se je kasneje na pobudo samega Tita, preimenovala v štafeto mladosti. Začelo se je, ko so 25. maja 1945 Titu za rojstni dan prvi čestitali delavci iz tovarne orožja iz Kragujevca. Štafeta je vsako leto štartala iz drugega mesta in druge republike. Potekala je skozi vse jugoslovanske republike in svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu, ki je bilo glavno mesto SFRJ. Na stadionu JLA je bila prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije. Eden od njih je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan. Štafeto so lahko nosili mladi, ki so se izkazali pri učenju, družbeno-političnem delovanju ali kot dobri športniki. To je bila velika čast, še posebej za tistega, ki je predal štafeto Titu. Predajo štafete so spremljali skoraj vsi preko televizijskega prenosa. Štafeta mladosti je potekala 43 let zapored (Vir).

Dan mladosti danes

V bivši Jugoslaviji je bil Dan mladosti praznik, ki je poosebljal mladost, upanje, prihodnost. Čeprav je danes Dan mladosti pozabljen praznik, pa bi ga morda celo morali ponovno začeti praznovati. Zakaj? Zato, ker potrebujemo mladi spodbudo. Zato, ker mladi prispevamo svoj delež k družbi. Zato, ker si mladi to enostavno zaslužimo.

Dan mladosti – argument #1: Večja produktivnost in “multi-tasking”

Današnji svet se razvija z izjemno hitrostjo, čemur se mladi uspešno prilagajajo. Sposobni so hitrega učenja novih tehnologij, privzemanja in procesiranja velikega števila informacij in posledično opravljanja več stvari hkrati. Medtem, ko sedijo na službenem sestanku, si hkrati delajo zapiske, organizirajo potek dela ter sproti opravljajo raziskave in preverjajo podatke s sestanka. Povrhu vsega pa na hitro preverijo še svoj Instagram ali pošljejo prijatelju sporočilo. Verjetno si lahko predstavljate, kako to poteka…

Zaradi tega je sicer v določenih trenutkih njihova osredotočenost slabša, a so vseeno izjemno uspešni pri preklapljanju med delom in zabavo.

Dan mladosti – argument #2: Boljše pogajalske sposobnosti

Mladi se danes zavedajo, kako pomembno je postaviti ceno, primerno zahtevanemu vložku in znanju. Zavedajo se, da se trenutno prodajajo znanje in kvaliteta, ne le opravljeno delo. Za svoje storitve so se pripravljeni pogajati in v skrajnem primeru ponudbo tudi zavrniti, če menijo, da ne ustreza njihovim zahtevam in standardom.

So tudi bolj finančno pismeni in imajo nadzor nad svojimi prihodki/odhodki. Svoje premoženje si želijo še povečati, zato se pogosteje zanimajo za vlaganje v delnice, sklade, idr. To znanje uspešno prenašajo tudi v poslovno življenje, saj jim je v interesu, da dvignejo podjetje na višjo raven in tako profitirajo tudi sami.

Dan mladosti – argument #3: Več poguma in podjetništva

Vedno več je mladih, ki že do svojega 20. leta poskušajo ustanoviti podjetje. Prekinja se vzorec, ko si mladi želijo pridobiti čim višji naziv, saj se zavedajo, da sta danes hitrost in iznajdljivost (skoraj) pomembnejša, kot zgolj izobrazba. Namesto, da bi študirali do dopolnjenega 25. leta in dlje, raje čimprej pričnejo delati in si nabirati izkušnje, znanja ter poznanstva, ki jih uporabijo kasneje, ko se želijo osamosvojiti. Veliko jih izobrazbo pridobi preko online plačljivih programov šolanja, ki omogočajo večjo fleksibilnost in se končajo prej ali pa so preprosto samouki.

Današnja mladina razmišlja in deluje veliko bolj podjetniško. Spremljajo že uveljavljene podjetnike prek spleta, posnemajo njihove vzorce in se poskušajo učiti na njihovih napakah.

Dan mladosti – argument #4: Višja pričakovanja

Današnja mladina se je rodila v dobi računalništva. Praktično od rojstva so obkroženi s tehniko in napravami, ki jim lajšajo vsakdan. Vse želijo takoj in boljše. Enako pričakujejo tudi na delovnem mestu. Želijo si boljšo ekipo sodelavcev, več denarja, hitreje opravljeno delo.

Morda se to sliši razvajeno in nemogoče, a mladi so se za to pripravljeni potruditi in tvegati marsikaj. Vedno več je mladih, ki si ne želijo zgolj opraviti 6-14 službe, temveč si želijo v službi pustiti svoj pečat. Želijo si biti del ekipe, del napredka. In za to so pripravljeni žrtvovati svoj čas, svoje odnose in celo svoj denar.

Pa ne samo v službi. Želijo si doprinos tudi v družbi nasploh. Želijo si sprememb.

Dan mladosti – argument #5: Večja globalnost

Malo je mladih, ki še nikoli v življenju ne bi potovali z letalom ali vsaj obiskali tujo državo. Potovanja jim ne predstavljajo težav, kaj šele tuj jezik. Tekoča angleščina v današnjem času ni več nekaj, kar bi moralo biti posebej poudarjeno. Je nekaj popolnoma vsakdanjega. Zatorej ni presenetljivo, da so danes službe z zahtevo po poslovnih potovanjih nekaj čisto običajnega in večini ne predstavljajo večjih težav.

Večjo globalnost omogoča tudi samozavestna uporaba interneta. Komuniciranje prek skypa ali Facebooka, naročanje izdelkov iz tujih držav, spremljanje webinarjev ali učenje na daljavo. Vse to danes ponuja internet in mladi vse to tudi v celoti izkoristijo.

Večja globalnost pa hkrati pomeni tudi večjo odprtost in sprejemanje takšnih in drugačnih razlik.

 

Upam, da bodo ponovno prišli časi, ko bomo mladi dobili svojo veljavo in prostor na počečkanem listu (svetovne) politike in si bomo lahko spet, kot nekoč, na ves glas zapeli: “Lepo je v naši domovini biti mlad.”

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekIskanje potrditve je smrtonosna droga
Naslednji članekZa vse tekače, ki mislijo, da so prepočasni
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.