Tek v naravi
Tek v naravi

Piljenje tekaških tehnik v naravi nam ponuja popolnoma drugačno izkušnjo kot posluževanje tekaške steze v telovadnici. Preberite si razloge, zakaj je tek v naravi odlična popestritev že ustaljene vadbene rutine oz. dober način za vzpostavitev nove. Zagotavljamo, da lahko z nekaj potrpežljivosti in vztrajnosti vsak postane tekaški navdušenec, ki mu tek v naravi predstavlja najboljšo obliko sprostitve.

Ne sprašuj tekača, zakaj teče. Vprašaj se, zakaj ti ne.

1. Osvežitev

Sprememba režima in večja raznolikost vadbe – kaj ni to nekaj, nad čemer se je možno navduševati? Če prestavimo svojo vadbeno rutino iz tekaške steze v naravo, se lahko veselimo številnih stvari, ne glede na to, ali tečemo po vijugasti makadamski cesti ali po mestnih ulicah. Zaradi ritmične narave same aktivnosti teka je lažje pozabiti na čas, odmisliti zunanji svet in pustiti mislim, da odplavajo. Na koncu se lahko celo izkaže, da je bil to najproduktivnejši del dneva, saj lahko v tem času mirno razmislimo o raznih težavah. Lahko se nam porodijo celo rešitve zanje ali pa nove poslovne ideje. Ker se spomladi pričnejo jutra prej in so vedno toplejša, nam tek v naravi ponuja odličen začetek dneva.

2. Oblikovanje telesa

Ni dvoma o tem, da tek po asfaltu bolj obremenjuje naše telo. Vendar pa se na srečo tek v naravi izplača. Brez naravne gonilne sile, ki je prisotna na tekaških stezah, morajo naše mišice delati močneje. Zato s tekom v naravi pridobimo čudovite nagrade, kot so čvrstejše mišice spodnjega dela telesa in bolj ozek pas. Tek v naravi je predvsem čudovit način  za oblikovanje mišic nog in zadnjice.

3. Izboljšanje zdravja sklepov

Prehod iz tekaške steze na tek v naravi je lahko sprva za sklepe grob. Vendar, če tečemo na mehkejši podlagi, kot sta trava ali tartan, lahko zaščitimo svoje sklepe, hkrati pa ojačamo mišice nog in tako ohranimo zdrave kosti. Osteoporoza je zelo resna zdravstvena težava pri ženskah. Ključen preventiven ukrep za preprečevanje njenega razvoja je povečanje gostote kosti z izvajanjem vaj za njihovo ojačanje – tek v naravi je ravno ena boljših. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ogrevanje mišic pred tekom in ohladitev po koncu.

4. Povečanje vsebnosti vitamina D

Kaj ima tek v naravi z imunostjo? Pravzaprav veliko. Naše telo potrebuje za sintezo vitamina D (vitamin, ki je ključen za obrambo pred boleznimi) ultravijolično svetlobo. Zato moramo biti čimveč časa izpostavljeni sončni svetlobi, da ohranimo stalen nivo vitamina D. Kadar imamo občutek, da se stalno borimo s prehladi, imamo najverjetneje nizko vsebnost vitamina D v telesu. Na srečo je rešitev za to težavo enostavna in zabavna – zadrževanje v naravi in izpostavitev soncu. Tek v naravi nas torej ščiti pred boleznimi v smislu pridobitve nujno potrebnega vitamina D, hkrati pa si s tekom krepimo tudi mišice in kardiovaskularni sistem.

5. Poraba kalorij

Tek v naravi je učinkovit način za kurjenje kalorij. Ker je potrebno v naravi v tek vložiti več energije, telo bolj obremenimo. Posledica tega je tudi večja izguba kalorij. Že z udobnim tempom okoli 9,6 km/h lahko pokurimo 300 kalorij v samo 30 min, kar pomeni, da je tek izredno učinkovit pri vseh oblikah shujševalnih programov. Ni slabo!

6. Novi izzivi

Ne glede na to, ali je oseba na sceni teka nova, ali pa je že pravi tekaški profesionalec, je postavljanje izzivov samemu sebi odličen način za zagotavljanje nenehnega napredka. Tisti, ki športno pot šele začenjajo, jim bo morda koristil članek, ki govori o motivaciji, ki se je za dobre športne rezultate poslužujejo športniki. Večina shujševalnih in fitnes programov propade, ker tekom vadbe niso bili zastavljeni jasni cilji. Če si postavimo dolgoročne cilje, kot je npr. da pretečemo polmaraton (ali pa kar celoten), je lahko to idealna spodbuda, da ostanemo na pravi poti. In ne pozabimo na občutek zmagoslavja, ko bomo dosegli zastavljen cilj!

7. Naravna sprostitev

Kdo ne potrebuje odmora od natrpanega vsakdana? Kadar se počutimo razdraženo in čutimo obupano potrebo po oddihu, enostavno obujmo tekaške čevlje, vzemimo merilec srčnega utripa in se odpravimo v naravo. Pustimo svojim mislim, da prosto tečejo. Tako kot mi. Tek v naravi našim čutom za razliko od teka na tekaški stezi omogoči, da so v celoti stimulirani. To izboljša naše počutje in zmanjša stres, ki ga čutimo zaradi vsakodnevnih skrbi.

8. Zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni

Tek v naravi ne izboljša le našega fizičnega izgleda in nas navda z energijo, temveč lahko tudi zmanjša tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Ena takšnih je npr. diabetes tipa 2. Tek v naravi namreč zniža nivo glukoze v krvi po obroku. Vsekakor argument, vreden razmisleka. Kako se motivirati za zdrav življenjski slog pa si preberite v enem naših že napisanih člankov.

Tek v naravi je najboljša izbira!

Ne glede na to, kako radi obiskujemo fitnes center, bazen ali pa telovadnice z vodenimi vadbami, nam sprememba vadbe zagotavlja možnost, da svoje telo izzovemo z zbirko novih ciljev. Nič ni boljšega, kot preureditev vadbene rutine – z izbiro novih vaj, s povečanjem težavnosti že obstoječih ali pa s spremembo okolja, v katerem telovadimo. To pomlad naredimo spremembo in poskusimo v svojo vadbeno rutino čim pogosteje vpeljati tek v naravi.

VIRWomen’s fitness
Deli
Prejšnji članekKaj imajo skupnega mame in KODEKS?
Naslednji članekMarketinški nasveti za pridobivanje novih strank
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.