motivacija za zdrav življenjski slog
motivacija za zdrav življenjski slog

Ena težjih stvari v življenju je ostati motiviran na dolgi rok. Motivacija za zdrav življenjski slog je pomembna za dosego svojih zdravstvenih in kondicijskih ciljev. Navajamo tri najboljše nasvete, kako jo pridobiti in ohraniti.

Zdrav življenjski slog

Vsi smo bili že kdaj v situaciji, ko smo pričeli s telovadbo in prehranskim načrtom z najboljšimi nameni za svoje zdravje. Postavili smo si cilje, vendar smo pričeli z napačnim pristopom.

Čez dva meseca nas je pričel dohajati star življenjski slog. Začeli smo izpuščati telovadbo, pojedli smo kakšno večerno sladkarijo in stopati na tehtnico samo zato, da smo preverili koliko kilogramov smo pridobili nazaj.

Če si naveličan začenjati znova, prenehaj obupavati.

Živeti na zdrav način je najboljša možna odločitev, ki jo lahko sprejmete. Vseeno pa ta odločitev ni lahka in prinaša številne izzive. Osredotočite se na vpeljavo sprememb, ki vas bodo pripeljale do zdravih ciljev.

Motivacija za zdrav življenjski slog

Vsi imamo razlog za pričetek gibanja, zdrav način prehranjevanja in zagotavljanje zdravega življenjskega sloga. Lahko gre za zdravstvene težave, pomanjkanje energije, prekomerna telesna teža in nizka samopodoba, pomanjkanje kondicije za dohajanje otrok ali vnukov in še bi lahko naštevali.

Ne glede na to, kakšen je vaš razlog, morate najti vir motivacije za šport, ki je dovolj močan, da vas žene naprej, tudi ko je težko, in se nanj osredotočiti.

Osredotočenje

Osredotočenost in disciplina dajeta moč za vztrajanje, ko želite obupati. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite, da ohranite svojo osredotočenost.

Pričnete lahko na primer z ustvarjanjem vizualne table stvari, ki si jih želite doseči z zdravim življenjskim slogom. Vizualna tabla je skupek slik, ki predstavljajo, kaj si želite od življenja. Na primer: če želite izgubiti težo, potem vključite sliko vaše ciljne postave.

Drug način za osredotočenost in ohranjanje motivacije je glasba, ki vas žene k gibanju. Kadar vam ni do gibanja, si zavrtite svojo priljubljeno motivacijsko glasbo in si s tem zagotovite spodbudo, ki jo potrebujete.

Sprememba rutine

Rutina je največji ubijalec motivacije. Če želite ostati navdušeni nad tem, kar počnete, morate spremeniti vsakdanje navade in rutine. Če na primer vsak dan tečete na isti tekaški progi lahko spremenite rutino tako, da naslednjič preizkusite tek v naravi.

Odličen način, da nimate stoječega režima je, da vsak dan naredite nekaj drugačnega. Več nasvetov o popestritvi tekaške rutine si preberite v našem članku “Drugačen dan, isti tek: Kako izstopiti iz tekaške rutine?“.

Spremenite rutino in ne jejte vsak teden iste hrane za zajtrk, kosilo ali večerjo. Spremenite jedilnik in vključite novo in zdravo hrano. Pričnite se ukvarjati z različnimi športi in si tako zagotovite neprestane izzive. Ne pozabite: Sprememba je začimba življenja

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?