Zakaj se ustaliti s partnerjem?
Zakaj se ustaliti s partnerjem?

Zakaj se ustaliti s partnerjem? Dolgoročno uspešne zveze so zgrajene na zaupanju, sprejemanju kompromisov in žrtvovanju. Brez teh lastnosti ne morejo delovati, saj si v zvezi želimo poleg ljubezni čutiti tudi varnost. Ko se ob nekom počutimo varni in samozavestni, smo z njim/njo brez oklevanja pripravljeni preživeti preostanek svojega življenja. Kdaj torej in zakaj se ustaliti s partnerjem?

Nobeden izmed partnerjev v ljubezenski zvezi ne sme imeti občutka, da se mora odpovedati ključnemu delu samega sebe, da bi zveza preživela. ~ May Sarton

Zakaj se ustaliti s partnerjem?

Navajamo nekaj znakov, ki kažejo, da sta se partnerja pripravljena ustaliti.

Neobremenjenost

Skrajna pričakovanja so lahko v zvezi zelo uničevalna. Kljub temu, da si vsi zaslužimo ljubezen in spoštovanje, smo konec koncev le ljudje in včasih nezmožni izpolniti vse žele svojega partnerja. Če je partner zadovoljen z majhnimi stvarmi, ki jih naredimo in na nas ne izvaja pritiska, potem se v svoji koži počutimo sproščeno, v njihovi bližini pa bolj optimistično.

Neposrednost

Na začetku zveze običajno vedno dvakrat premislimo, preden kaj povemo. Partnerja še ne poznamo dovolj dobro in nismo prepričani o njegovem odzivu. Po določenem času pa nam ni potrebno več kimati na vsak njihov stavek. Eden drugega se navadita in vesta, da sta lahko kljub nasprotujočim si mnenjem odkrita, še vedno pa morata spoštovati mnenje in humor drug drugega ter se izogniti sarkazmu.

Nesebičnost

Za tiste, ki jih imamo radi in ki nam ljubezen vračajo, se je potrebno občasno žrtvovati. Kadar si želimo postaviti na stranski tir svoja hrepenenja zgolj zato, da bi videli ljubljeno osebo srečno, potem je to oseba, s katero se želimo ustaliti. Na svetu, polnem sebičnosti, ni lepšega kot nesebičnost v zvezi. V težkih situacijah pomaga, da si nudimo prepotrebno pomoč, hkrati pa vzpodbuja individualno rast, ki okrepi vez med partnerjema.

Samozavest in zanesljivost

Nekateri ljudje so vedno depresivni in delajo iz muhe slona, kar v zvezo privabi negativne vibracije. Seveda imamo vsi ljudje težave, vendar nenehno pritoževanje in stokanje ustvarja v zvezi le razdaljo. To kaže na to, da ti ljudje niso zares zaljubljeni, temveč se drug drugega le nejevoljno oklepajo. Kadar se zavedamo, da se naš partner ne pritožuje ves čas glede določenih stvari in je srečen s tem, kar ima, vemo, da se lahko sooči s katerokoli težko situacijo.

Sprejemanje kapric in neobvladljivosti

Na začetku zveze nismo vsi sproščeni ob čudnih navadah in nerazložljivem obnašanju partnerja. Te stvari nas lahko občasno tudi popolnoma odvrnejo. Ko pa smo z nekom pripravljeni preživeti preostanek življenja, smo sproščeni ob vsem, kar počne. Kadar smo sami, pričnemo te trapaste navade celo pogrešati. Partnerja drug drugega razumeta, vesta za nihanja razpoloženja in stvari, ki bi lahko drugega spravile s tira. Vesta, kdaj je partner slabe volje ali kadar želi nekaj povedati.

Varnost

Nihče ne more zanikati, da nima majhnih, krhkih negotovosti. Vendar, kadar nekomu resnično zaupamo, vemo, da ne bodo razbili našega zaupanja, ne glede na vse. Kljub želji po druženju z drugimi ljudmi in potrebi po osebnem prostoru, bosta konec dneva resnično zvestobo čutila le en do drugega.

Zvestoba

Če nikoli ni bilo pritiska ali postavljanja pogojev, če nikoli ni bilo nobenih skrivalnic in sta oba vedela, da sta popolna kombinacija, je zadeva pravzaprav čisto preprosta – imate ga radi in na koncu dneva si ne želite biti z nikomer drugim, kot z njim.

Če opisane znake prepoznate tudi v vaši zvezi, potem je čas, da s partnerjem naredita korak dlje. To seveda ne pomeni, da ste naredili kljukico in “opravili svoje”, temveč se je potrebno za uspešno zvezo nadalje truditi. Uspešno ste zaključili le poglavje premišljevanja Zakaj se ustaliti s partnerjem, sledi pa poglavje Graditev trdnega ljubezenskega razmerja. Želimo vam uspešno zvezo!

 

Vir: Relationship Rules

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deli
Prejšnji članekSprejmite sami sebe in prenehajte iskati odobravanje
Naslednji članekMotivacija za zdrav življenjski slog
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.