Ključ do sreče

Da bi si omogočili pozitiven pogled na svet in poiskali ključ do sreče, se je potrebno čustveno osamosvojiti. Potrebno je prekiniti spone iskanja potrditve s strani družine, prijateljev in sodelavcev. Potrebno se je sprejeti, kakršni smo, in prenehati iskati odobravanje.

Biti odvisen pomeni biti šibek?

Odvisnost ni šibkost. Dokler je uravnotežena z neodvisnostjo, je pravzaprav zdrava, saj vsi potrebujemo nekoga, ki za nas poskrbi, nas vzpodbuja in opogumlja ter nam daje oporo.

Kadar te stvari prejmemo od drugih in jih uporabimo za negovanje svojega duha, potem gre za zdravo odvisnost, saj pridobimo moč, ki nam omogoča večjo neodvisnost. Gre pravzaprav za soodvisnost, ki je ključ za preživetje medsebojnih odnosov in vključuje tako dajanje kot prejemanje.

Prekomerna odvisnost nastopi, kadar se znajdete v situaciji, ko se trudite pridobiti nazaj svojo čustveno neodvisnost, ki jo potrebujete. Po eni strani gre za močno potrebo po odobravanju, ki včasih pripelje do nenehnih poskusov dokazovanja, iskanja komplimentov in perfekcije, po drugi strani pa za izmikanje in prehitro obupavanje, da bi se izognili neodobravanju in občutkom razočaranja. V teh poskusih ugajanja lahko postanete nerealni, spremljajo vas občutki praznine, nezadostnosti, izgube, zmedenosti in nezanesljivosti.

Izvor prekomerne odvisnosti je različen. Lahko izvira iz načina vzgoje, zasmehovanja v šoli, obdobja najstništva in socialnih pritiskov ali pa zlorabe v partnerski zvezi. Ta odvisnost se običajno razvije, ko se na neko osebo zanašamo na zdrav način in smo namesto podpore deležni razočaranja in obsojanja.

Naš instinkt nam tako ponudi nove strategije, s katerimi iščemo ljubezen, ki jo potrebujemo in se z njimi izognemo bolečini. Vendar pa bolj kot se trudimo, bolj izgubljamo stik sami s sabo in postanemo lutke. Odvisnost se večinoma ne preneha niti takrat, ko s temi osebami omejimo ali celo popolnoma prekinemo stike.

Čustvena odvisnost

Večina ljudi je ujetih v začaran krog čustvene odvisnosti, ki jih vodi v prepričanje, da so lahko resnično srečni le takrat, ko pridobijo odobravanje drugih. Vztrajajo pri prepričanju, da je edini način, da se imajo radi, če jih imajo radi drugi. To jih vodi na pot samorazvrednotenja in brezizhodnosti. Končajo s sprejemanjem odločitev zavoljo pridobitve odobravanja in pozornosti, namesto da bi sprejemali odločitve, ki odražajo njihovo pristnost, življenjske cilje in prizadevanja.

Prisiljujejo se v dejavnosti, ki osrečujejo druge, ignorirajo pa pomembnost skrbi za svoje telo, misli in dušo, z izgovorom, da jim primanjkuje časa in da so ta področja nepomembna. Sprejemanje in ljubezen drugih sta jim poglavitna, sprejemanje in ljubezen do njih samih pa postavljajo na stranski tir. Slej ko prej dobijo budnico, ki jo potrebujejo, vendar na žalost v obliki zdravstvenih in psihičnih težav.

Sprijazniti se ne pomeni podrediti se. Je sprejetje določene situacije in nato odločitve, kaj glede tega ukreniti. ~ Kathleen Casey Thiesen

Kako pridobiti neodvisnost?

Navajamo nekaj načinov za pridobitev neodvisnosti, samospoštovanja in izločitev potrebe po odobravanju.

Dovolite svoji vesti, da vas vodi. Prisluhnite tihemu glasu znotraj vas, saj predstavlja opozorilo, da stvari postajajo nezdrave. Zavedajte se samih sebe in kako pričnete delovati, kadar ste potisnjeni od zid, da bi ustregli drugim. Iskreno premislite, kako ste v zadnjem času poskrbeli zase.

Priborite si razdaljo. Poskušajte preživeti nekaj časa sami s sabo, da vidite, če vam to pomaga zbistriti misli. To je tudi dober način, da v mislih preverite svojo zvezo. “Zdravi” ljudje v vašem življenju vam bodo dali čas in prostor, kadar ju potrebujete in bodo nato veseli vaše vrnitve.

Podarite si ljubezen. Niso samo drugi tisti, ki lahko zapolnijo vašo potrebo po ljubezni. Pravzaprav, če nimate radi samih sebe, boste imeli težavo sprejeti ali čutiti, da si zaslužite ljubezen drugih. Vzemite si čas, da se resnično sprejmete, saj si zaslužite čas, pozornost, nego, sprejemanje, hvaležnost, iskrenost in nežnost. Podarite si te stvari.

Podarite ljubezen ostalim. Prekomerna odvisnost je v resnici zelo sebična lastnost, ki zahteva ves vaš čas in pozornost. Ljudem okoli vas se morate naučiti dajati, brez da bi karkoli pričakovali v zameno. Kadar dajete, je posledično lažje prepoznati situacijo, ko drugi dajejo vam. Ko se naučite dajati, lahko dano sprejmete s hvaležnostjo.

Ključ do sreče

Potrebno se je torej soočiti z dejstvom, da so v življenju področja, na katera nimate vpliva. S tem, ko se sprijaznite s situacijo, se ne predate, temveč razbremenite. Pričnete se zavedati samega sebe, se sprejemati in spoštovati.

Nase prenehate gledati kot na ranjeno osebo brez prihodnosti, temveč odkrijete v vašem življenju pozitivnost, moč in izobilje. Osredotočite se na to, kaj si želite početi v življenju in kako boste to dosegli glede na vašo trenutno situacijo. Ko vam začne rasti samozavest, si lahko predstavljate svojo prihodnost, sprejemate tveganja in počnete stvari, ki ste si jih vedno želeli.

Nikoli ne smete primerjati vaše poti s tisto od drugih ali početi stvari na pričakovan način, samo da bi pridobili odobravanje in sprejemanje. Osredotočeni morate biti nase in na svoje cilje.

Imejte v mislih, da pogosto največja tveganja v življenju prinesejo največje nagrade. Edini način, da boste v življenju dosegli popolno srečo in zadovoljstvo je, da se naučite gojiti srečo znotraj vas in jo pretvarjati v moč.

Če namreč črpate srečo od zunaj, obstaja velika verjetnost, da se bodo dejavniki nepričakovano spremenili in se boste tako znašli v nemočni situaciji. Moč in sreča naj izvirata iz vaše notranjosti. To je pravi ključ do sreče.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRTiny Buddha
Deli
Prejšnji članekZakaj uspejo le redki?
Naslednji članekRazlogi, zakaj se ustaliti s partnerjem
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.