Tekaška rutina

Postaja zavezovanje tekaških čevljev in odhod na tekaško stezo dolgočasno? Čas je, da tekaška rutina zapusti vaše življenje. Navajamo nekaj enostavnih načinov za popestritev tekaške izkušnje.

Tekaška rutina

Če ste naveličani vaše redne tekaške rutine, obstaja večja verjetnost, da boste preskočili svoj trening ali pričeli zniževati pričakovanja glede svojih uspehov. Poleg tega, da se bojujete z dolgočasnostjo, če mišice ves čas ponavljajo isto stvar, pa telo doživi tudi izgubo teže in hkrati stagnira kondicija. Zaradi nepripravljenosti in nepozornosti lahko pride celo do klasičnih začetniških tekaških poškodb.

S temi enostavnimi, praktičnimi in zabavnimi načini bo tekaška rutina le še preteklost. Poskusite jih!

Tecite po novih poteh

Če ste vajeni teka na tekaški stezi, se tokrat napotite ven. O razlogih, zakaj je tek v naravi boljši od teka na tekaški stezi smo že pisali. Poleg boljšega zdravja (ali pa vsaj manjše obrabe) sklepov, boste deležni tudi več sončne svetlobe in posledično sinteze vitamina D v telesu. Vendar previdno – bliža se poletje, zato se ustrezno zaščitite pred močnejšim soncem!

Tečete lahko v soseski, v lokalnem parku ali pa v gozdu. Novo okolje bo vzpodbudilo vašo zanimanje, strast in motivacijo. Če ste že zunanji tekač, pa lahko preizkusite nove proge ali pa običajno pretečete v obratni smeri. Važno je, da si popestrite tek in da postane vaša tekaška rutina zabavna. Le tako boste lahko v njej vztrajali. O tem je v intervjuju govorila tudi Tamara Simovič.

Preizkušajte različne hitrosti in intenzivnosti

Enostavno je ves čas teči z istim tempom, vendar če se po prvih petih minutah naveličate, boste ves čas teka razmišljali: “Kaj lahko že enkrat mine vse skupaj?!” Odvrnite misli stran od svojih mišic. Vsakih nekaj minut preklapljate med različnimi hitrostmi teka, različnimi nakloni površine, na kateri tečete in različnimi dolžinami korakov. Tudi pri kolesarjih je odvračanje pozornosti od bolečine osnova mentalne žilavosti.

Šprintajte navzgor po stopnicah, cik-cakajte navzdol po hribu ali si tek popestrite z vmesnimi poskoki. Različna uporaba mišic med tekom ne bo le pripomogla k večji vztrajnosti, temveč boste mišicam omogočili različno vadbo, kar vas bo okrepilo.

Spremenite vaš urnik

Tekaška rutina na začetku sicer res zahteva doslednost in natančen urnik, saj vam mora pridi v podzavest. Kasneje pa boste pričeli omahovati vsakič, ko se urni kazalci približajo opoldnevu, če vedno tečete v času malice ob ponedeljkih, sredah in petkih. Spremenite urnik tako, da pričnete teči ob različnih dnevih med tednom. Morda boste celo ugotovili, da vam je ljubše teči ob petih zjutraj, kot pa ob petih popoldan.

Razvajajte se

Nakup čisto novih tekaških čevljev, novega športnega modrca ali pa avdioknjige je odlična motivacija. Navdušeni boste in si želeli zadevo čimprej preizkusiti. Naj vam ne bo žal denarja za to, da si privoščite nekaj, kar vas bo vzpodbudilo k gibanju. Privarčujte raje kje drugje – na primer pri sladkarijah 😉

Prijavite se na tekmo

Ni potrebe, da se iz prve prijavite na maraton. Visoka pričakovanja lahko namreč spodjedajo samozavest v športu. Prijava na 5K vam bo dala dovolj motivacije, da se boste odpravili ven in vztrajali pri svojem treningu. Poleg tega vam bo prava tekma, z vsem vznemirjenjem občinstva in navijačev, zdravo mero tekmovalnosti, zgleda drugih tekačev in njihove ljubezni do teka ter nenazadne ponosa ob prečkanju ciljne črte, pomagala pri dolgočasju običajne tekaške rutine.

Ne tecite sami

Včasih je vse, kar je potrebno, da ponovno zanetite iskrico ljubezni do teka to, da se odpravite na trening skupaj z drugim tekačem. Trening partner je ena izmed dobrih metod za motivacijo v športu nasploh. Trening partner je lahko celo vaš kuža. Če ga naučite teči ustrezno z vašim tempom, boste obema naredili ogromno uslugo.

Zaradi lahkotnega pogovora med tekom, bo le-ta imel manj prizvoka dela in nuje. Namesto, da boste vsake nekaj minut preverjali uro, bo čas kar zletel mimo. Tekaški partner vam lahko prav tako pokaže svojo priljubljeno progo, ki jo lahko za nekaj časa posvojite tudi vi in si tako popestrite tekaško rutino.

Vzemite si odmor

Če ni več zabavno, zakaj bi še počeli? Če greste vsakič znova mukoma na svoj trening, ga to ne bo naredilo nič enostavnejšega. zato je morda čas, da za nekaj časa odložite tekaške čevlje. Poizkusite novo obliko kardio vadbe, kot so recimo kolesarjenje, plavanje ali hitra hoja. Lahko se poskusite celo vpisati v tečaj joge ali se preizkusite v CrossFit-u.

Ne samo, da bodo mišice delovale na nove načine, delovale bodo tudi druge skupine mišic. Poleg tega bodo druge oblike vadb povečale željo po teku. Nekaj te obratne psihologije je lahko glavni trik, da se vaša tekaška rutina vrne in izboljša.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRHealth.com
Deli
Prejšnji članekThe Million Dollar Decision – Robert Rolih
Naslednji članekVrste motivacije – katera vam najbolj ustreza?
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.