uspešno grajenje kariere

Uspešno grajenje kariere pomeni številne koristi in profitabilne priložnosti. Ker živimo v svetu, ki ga obvladata denar in socialni status, bo napredovanje po lestvici vsekakor izboljšalo kvaliteto vašega življenja.

Strategije za uspešno grajenje kariere

Obstajajo številni možni razlogi, zakaj si posamezniki želijo uspeti. Eden izmed razlogov je vsekakor, da uspeh v karieri pomeni boljše počutje med drugimi ljudmi. Uspešno grajenje kariere podarja občutek varnosti in vrednosti. Številni poslovneži, ki so napredovali iz nule in si zgradili uspešno kariero, so povedali, da se je njihovo življenje izboljšalo tudi na skorajda vseh ostalih področjih.

Več: Nasveti poslovnežev za grajenje uspešne kariere.

Obstajajo določene navade in aktivnosti, ki jih počnejo uspešni ljudje povsod po svetu. Prepričani smo, da vam bo spodnjih sedem delovnih strategij dalo zadosti zagona za izboljšanje vaše kariere.

1. Identificirajte svoje cilje

Preden sploh pričnete razmišljati o zasledovanju kariere, morate spoznati sami sebe. Velika večina ljudi gre skozi življenje tako, da sledi dobro ustaljenim potem in vzorcem. Že res, da nekateri ob tem tudi finančno uspejo, a žalosten del tega je, da ti ljudje v svojem delu ne uživajo ali pa se ne zavedajo, koliko drugih stvari bi še lahko počeli.

Da bi se temu izognili, morate prvo identificirati, kaj so vaše največje želje. Poglobite se vanje in si naredite introspekcijo, v kateri premislite o povezavah med svojimi notranjimi željami in vašimi racionalnimi cilji. Ti se morajo ujemati, drugače se v svoji karieri ne boste počutili izpopolnjene.

Več: Revizija osebne rasti in začrtanih ciljev.

Identifikacija svojih ciljev zahteva nekaj časa in truda, a je resnično zelo pomemben proces vsake uspešne osebne zgodbe.

postavljanje ciljev
Jasno definirajte, kaj so vaši racionalni cilji.

2. Zavedajte se svojih moči

Zavedanje je ključ do izboljšanja in osebnostne rasti. S tem, ko se zavedate svojih notranjih moči, svojih sposobnosti in strasti, kot tudi pomanjkljivosti, lahko svoje življenje prilagodite katerikoli situaciji, v kateri se znajdete. Če se zavedate svojih prednosti in slabosti, boste tudi lažje prilagodili znanja in spretnosti, ki jih potrebujete za najboljše rezultate.

Glede na to, kaj veste o samih sebi, je najbolje, da določite dolgoročne karierne cilje. Ste potrpežljivi? Ste sposobni sedeti osem do dvanajst ur v pisarni pred računalnikom? Ali bi bili raje nogometni trener, saj resnično obožujete nogomet in gibanje?

Kakršnekoli so že vaše prednosti ali slabosti, se morate odločiti za karierno pot, ki podpira in zajema vaše kvalitete in strasti.

3. Zgradite profesionalen življenjepis

Vaš življenjepis je pravzaprav način, s katerim sporočite, v čem ste dobri, s čim lahko nekomu pomagate in kaj lahko doprinesete. Zato je tako pomembno, da si izdelate profesionalen življenjepis.

Priložnosti so povsod, zato morate biti vedno pripravljeni s kvalitetnim življenjepisom. Če sami niste vešči pisanja, je bolje, da to prepustite strokovnjakom, ki bodo vaš življenjepis izpopolnili tako vsebinsko, kot vizualno.

uspešno grajenje kariere_življenjepis
Vaš življenjepis je pravzaprav način, s katerim sporočite, v čem ste dobri.

4. Prevzemite polno odgovornost za svoje življenje

Razlika med povprečjem in uspešnim je odgovornost. Tudi če poznate koncept odgovornosti, ni nujno, da se ga dnevno poslužujete. Kadarkoli se zgodi nekaj slabega, morate to predvideti. Tudi če niste storili ničesar narobe ali če niste bili tam, so vaše pretekle odločitve (kot na primer, da ste nekomu zaupali določeno nalogo) vplivale na potek dogodkov.

Pričnite torej privzemati odgovornost za vsa svoja dejanja in nikoli nikogar ne krivite za svoje napake. To je najhujše, kar lahko storite. Ne jemljite stvari osebno, ostanite mirni in odgovorno ukrepajte.

5. Vedno višajte svoje standarde

Standardi so še eden izmed kritičnih faktorjev, ki ločujejo povprečno od uspešnega. Vaši standardi vplivajo na način vašega razmišljanja, prepričanj in vedenj. Če so vaši standardi visoki, ne boste nikoli zadovoljni z manj kot lahko dosežete. Zavedajte se, da so ljudje z visokimi standardi običajno uspešnejši od tistih s povprečnimi željami.

Vsake tri mesece si vzemite trenutek za razmislek o svojih standardih in vrednotah. Poskusite jih še nekoliko izboljšati, vse dokler ne postanete najboljša možna različica samega sebe.

uspešno grajenje kariere_standardi
Svoje standarde izboljšujte, vse dokler ne postanete najboljša možna različica samega sebe.

6. Gradite blagovno znamko

Grajenje blagovne znamke je dandanes izredno pomembno. Velika podjetja porabljajo stotine milijonov samo za to, da svojo znamko pozicionirajo na sam tržni vrh. Gre za staro poslovno strategijo, ki jo uporabljajo skorajda vsa profesionalna podjetja. Vaša blagovna znamka je vaš imidž na trgu.

Več: Personal branding vs. Business branding.

Vaše ime in storitve se morajo nenehno izboljševati, hkrati pa morate širiti glas o njih. To lahko storite preko socialnih omrežij, pisanja bloga ali pa star preizkušen sistem: od ust do ust. kakorkoli že, poskrbite, da bo vaša znamka prepoznana, pri tem pa nikakor ne pozabite na kvaliteto.

7. Mrežite se

Mreženje pomeni priložnosti in povezave. Kadar spoznate nove ljudi, pridobite priložnost, da uporabite njihove sposobnosti in znanja v svoj prid. Seveda morate vedno tudi dati nekaj nazaj – svoje storitve, znanje, denar. Uspešni ljudje se vedno mrežijo in ustvarjajo dolgoročne profitabilne povezave.

Pričnite s povezovanjem preko socialnih omrežij, kot so LinkedIn, Twitter ali Facebook. Ta tri omrežja so najboljša izbira za mreženje. Preko njih boste zagotovo našli številne priložnosti in možnosti za uspešno grajenje kariere.

Več: Socialna omrežja: 23 statističnih podatkov.

Socialna omrežja: 23 statističnih podatkov
Mreženje prinaša številne priložnosti in povezave.

Uspešno grajenje kariere zahteva čas, trud in potrpežljivost. Če ste pripravljeni žrtvovati nekaj prostega časa in če ste se pripravljeni skobacati iz cone udobja, boste zagotovo uspeli. Na koncu koncev sploh ni tako težko. Potrebna sta le pogum in predanost, da sledite vsemu, kar ste si zadali.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRCareerCast
Deli
Prejšnji članek5 ključev za uresničitev finančnih novoletnih zaobljub
Naslednji članekKako prepoznati lažne prijatelje?
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.