revizija osebne rasti

Pred časom sem se – bolj pri svoji boljši presoji – udeležila seminarja o dolgoročnem načrtovanju. Strnjen srž slednjega je pomembnost osebne vizije in posvečanje svojega časa realizaciji ciljev, ki naj bi bili sami po sebi motivacija v boju z dolgočasno rutino. Po tej logiki naj bi si cilje opredelili na tedenske, mesečne, letne in 5-letne. Ker je seminar že po dolgoveznem uvodniku postal dolgočasen, je bila to moja metrika, da se prizorišče zapusti, ker meglo lahko kupujemo tudi za manj. Praktično je zastonj. V nadaljevanju vam bom pojasnila, zakaj je zame pomembna revizija osebne rasti in kako se je lotim sama.

Je dolgoročno načrtovanje smiselno?

Do neke mere je postavljanje ciljev smiselna, celo razumna, saj ima frakcija populacije razlog, da živi, da se lažje spopada z vsakdanjikom, z lastno borbo, družbenimi pričakovanji. Vendar lahko tudi cikliranje ciljev postane dolgočasno mehanično življenje. Mar ni najbolj razburljivi del življenja prav spontanost? Po drugi strani pa lahko previsoko postavljeni cilji spodjedajo našo samozavest.

Francozi – čeprav vulgarni v izgovorjavi – imajo z razlogom reklo »Je voudrais flaner avec toi«, kjer »flaner« cilja na brezciljno tavanje. Včasih se najboljše ideje rodijo ravno v teh vmesnih obdobjih, ko je prihodnost neznanka in ne predpostavljeni aksiom. Osredotočenost na “micromanagement” nam je zameglil pogled nad večjo sliko.

Vsak posameznik najverjetneje potuje nekam specifično, znano, začrtano. Vendar pa svet, kot celota, tava brez jasnega cilja v nič drugega, kot konflikte. Potrebovali smo tisoče let, da smo ustvarili organizacije, politične sisteme in tehnologijo, medtem, ko se čustveno še vedno nahajamo v kameni dobi.

Več: 16 stvari, ki nas jih niso naučili v šolah.

In ti čustveni narkomani postavljajo najbolj banalne cilje – večina bi najrajši nadgrajevala udobje ter izboljševala že obstoječe. In kaj sledi temu? Globalno opredeljeni cilji? Namreč človeštvo, kot celota deluje kot izgubljeni klošar, kateremu je cilj preživeti samo še en dan. Če novega dneva ni, tudi prav. Svet ne občuti nobene razlike.

Revizija osebne rasti

Namesto stresnega opredeljevanja ciljev na klasičen način, si vsakih 3 – 4 let vzamem nekaj prostega časa, ko je na mojem seznamu revizija osebne rasti ter analiza efektivnosti doseganja predpostavljenih želenih ciljev. Pri tem si pomagam z lastno hierarhije, ki jo delim na 4 elemente.

Jedro. To je lahko katerakoli kombinacija dejavnikov, ki so prispevali k zgodnjemu razvoju (kultura, starši, genetika, itd.). Razvija prve in najmočnejše vezi, na katerih potem predpostavljam vse sledeče interakcije in pričakovanja. Jedro je v bistvu naš repozitorij za privzete komplete obnašanja.

Kontakt je prvič, ko sami pridobite nadzor nad nečim ali nekom. Naj bo to bodisi odnos, spretnost, občutek, itd. Ta kontrola je dosežena znotraj razumevanja svojega jedra. Od tu naprej nimate le internega varnega območja, temveč tudi eksternega.

Boj nastane, ko ne razumete posledic, raznolikosti, povezljivosti, odvisnosti ter vseh povezanih elementov, nad katerimi ste izvajali kontrolo. Boj prihaja v treh okusih – boj, beg ali brezpogojna kapitulacija. Nobena izmed naštetih možnosti ni OSEBNA RAST.

Osebna rast je, ko nehate kriviti svoje jedro ter zunanje dejavnike za vse lastne neuspehe. Namesto tega, razširite in sprejemate nove informacije o vseh odnosih, obenem pa še naprej vplivate moč nad svojim mikrokozmosom, ki ga integrirate glede na samega sebe, namesto na svoja jedrna pričakovanja.

Po osebni rasti pride rekurzija. Ne le, da boste skozi hierarhijo videli lastni napredek, temveč boste začeli prav to hierarhijo aplicirati povsod. Na koncu dneva se začnete zavedati, da je življenje zgolj funkcija in aplikacija, kjer je vsak element dostopen neodvisno ter za posebne namene, namesto kot reakcijska odvisnost.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

Deli
Prejšnji članekSkrivnost zdravega staranja
Naslednji članekČustveno izsiljevanje: Strategija, ki uničuje odnose
Alja je gradbenica, ki je našla smisel življenja v športnih vodah, specifično v powerliftingu. Še vedno živi za adrenalin, bodisi je to base jumping, ali pa potapljanje. Za Motiviran.si piše prispevke zlasti na temo powerliftinga - triatlona moči.