finančne novoletne zaobljube

Ste si tudi vi letos zadali kakšno novoletno zaobljubo? Čestitke. Pridružili ste se številčni skupini nesrečnikov, ki se vsako leto soočajo s skopimi možnostmi uspeha. Finančne novoletne zaobljube so pogosto na seznamu želja ob prehodu v novo leto. Kot vse ostale pa se zaradi napačnega načrta in priprave tudi dokaj hitro razblinijo.

Kako uresničiti finančne novoletne zaobljube?

John C. Norcross, psiholog in avtor knjige Changeology: 5 Steps to Realizing Your Goals and Resolutions, je v svoji raziskavi ugotovil, da eden izmed štirih ljudi, ki si zadajo finančne novoletne zaobljube, obupa že po dveh tednih.

Na srečo pa ni vse tako črnogledo. Po besedah Norcrossa obstaja namreč desetkrat večja verjetnost, da se boste v novem letu spremenili, če si zadate novoletne zaobljube, v primerjavi s tistimi, ki si jih ne. Kako torej izboljšati možnost, da vam bodo finančne novoletne zaobljube to leto res uspele? Sledite našim navodilom.

Vaša novoletna zaobljuba naj bo SMART

Beseda SMART v angleščini pomeni pameten. In takšne morajo biti vaše novoletne zaobljube. Sicer pa se kratica SMART nanaša na pet lastnosti, kakšne naj bodo vaše finančne novoletne zaobljube, in to so: specifične (ang. specific), merljive (ang. measurable), dosegljive (ang. achievable), realistične (ang. realistic) in časovno omejene (ang. time-bound).

Torej, če se želite na primer znebiti dolga, morate prvo definirati, koliko želite v naslednjem letu odplačati (specifična zaobljuba). Nato si morate omisliti način, kako boste sledili svojemu cilju (merljiva zaobljuba), poskrbeti, da boste lahko to dosegli brez, da bi posegali v svoj proračun (dosegljiva zaobljuba), predvsem pa si morate postaviti rok (časovno omejena zaobljuba).

finančne novoletne zaobljube_smart
Svoje finančne novoletne zaobljube si postavite po principu SMART.

Po besedah Stephena Wendela, vodja oddelka za vedenjske finance v podjetju Morningstar, morate biti nekoliko pesimistični, ko si postavljate svoje finančne cilje. Ko si namreč postavljate novoletne zaobljube, to počne vaš racionalni Jaz. Tisti, ki pa se mora držati te obljube, je vaš čustveni Jaz. Zaobljube, ki so SMART, so jasne in vas težje zavedejo.

Osredotočite se na en finančni cilj

Seveda je možno, da hkrati odplačujete dolg, varčujete za pokoj in za sanjske počitnice na Maldivih. Vendar, če želite resnično izboljšati svoje finančno življenje, je bolje, da svojo energijo osredotočite na zgolj en finančni cilj.

To je še posebej pomembno, kadar odplačujete dolg na kreditni kartici. Uporabniki, ki se osredotočijo na poravnavo dolga zgolj na eni kartici, odplačajo več kot tisti, ki svoja plačila razporedijo na več računov. Tako pravijo rezultati študije, ki so jo skupno opravili na štirih priznanih ameriških univerzah.

finančne novoletne zaobljube_kreditne
Če želite biti uspešni pri odpravljanju dolga, se osredotočite zgolj na odplačevanje enega naenkrat.

V njej so tri leta uporabljali anonimne podatke iz aplikacije HelloWallet, preko katerega so proučevali okoli 6.000 ljudi z v povprečju več kot dvema kreditnima karticama. Ugotovili so, da percepcija odprave enega dolga poveča motivacijo za odpravo ostalih.

Ustvarite povratno zanko

Finančne novoletne zaobljube so brez pomena, če ne sledite njihovemu napredku. Povratne informacije o odplačevanju dolga na kreditni kartici so enostavno dostopne, saj jih večinoma mesečno prejemamo na mail ali po pošti. Kadar pa je v igri varčevanje, se lahko kaj hitro zgodi, da so vaši finančni uspehi spregledani, saj si jih nikamor ne beležite.

Pri tem vam lahko pomagajo brezplačni spletni finančni programi ali aplikacije za telefon, ki vam omogočajo beleženje vašega napredka. Z dodatnimi funkcijami opominjanja in prikazovanja statistike, pa vas še dodatno motivirajo za varčevanje.

finančne novoletne zaobljube_povratna zanka
Pri spremljanju napredka vaših finančnih ciljev si pomagajte z enostavnimi programi ali aplikacijami.

Kljub temu, da v družbi velja, da je pogovor o denarju tabu tema, pa vam lahko pogovor o finančnih ciljih s prijatelji ali družino pomaga pri uresničevanju le-teh. Ljudje, ki jim zaupate, vam bodo predstavljali še dodatno vzpodbudo, saj boste čutili nekakšno prikrito dolžnost, da se držite tega, kar ste rekli.

Pomagajte si z okolico

Če ste si zadali, da boste v letošnjem letu več telovadili, si enostavno pripravite športna oblačila na čimbolj dostopno mesto. Enako je s finančnimi cilji.

Omejite izpostavljenost tveganim situacijam, hkrati pa si ustvarite opomnike za vaše finančne novoletne zaobljube. Uporabite okolico, da bo v vas vzbudila vedenja, ki vas bodo popeljala do cilja.

Na primer, če se zavedate, da občutno preveč denarja zapravite v trgovinah, ki jih obiščete na poti domov, spremenite svojo rutino in se takoj po službi odpeljite domov. Namesto, da greste vsak dan sproti v nabavo za kosilo, si napišite seznam in si določite dneve v tednu, ko boste šli po nakupih.

finančne novoletne zaobljube_okolje
Če so vsakodnevni nakupi vaša šibka finančna točka, si naredite urnik, kdaj boste odšli po nakupih.

Avtomatizirajte, kolikor lahko

Svoje finančne cilje lahko vklopite na avtopilot, ki bo sam sledil vašim finančnim zaobljubam. Banke, investicijske družbe, pokojninski skladi in drugi vam omogočajo enostavno avtomatizacijo plačil, varčevanj in investiranj. Večino teh odločitev lahko opravite kar preko pametnih telefonov.

“Pisanje sporočil in opozorilne aplikacije imajo glede na nedavne študije pozitiven vpliv na spremembo vedenja. Najverjetneje na račun kombinacije samomotivacije, opomnikov in nagrajevanj”, razlaga Norcross. Aplikacije vam lahko torej vsaj na kratek rok pomagajo, da boste izpolnjevali svoje finančne novoletne zaobljube. Na dolgi rok pa boste morali narediti še malenkost več kot to.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRCNBC
Deli
Prejšnji članekMeditacija ima svojo moč tudi v športu
Naslednji članek7 strategij za uspešno grajenje kariere
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.