motivacija za trening

Si tudi vi vedno znova izmišljujete izgovore za trening? Naj vam zaupamo skrivnost: Potrebna sta le odločitev in prvi korak, nato bo motivacija za trening prišla sama po sebi. Še posebej, ko se boste začeli navduševati nad rezultati.

Motivacija za trening

Najverjetneje smo bili že vsi kaj v situaciji, ko se nam ni ljubilo opraviti ustaljene vadbene rutine ali pa sploh začeti z vadbo. Pričeli smo iskati standardne izgovore, zakaj nam pač ne bo uspelo in kako vse skupaj nima smisla.

Pa ga ima. In to še kako! Ne samo, da vadba pomaga pri odpravljanju odvečnih kilogramov in ohranjanju splošnega zdravja, temveč ima predvsem pozitiven psihološki učinek. Potrebno je narediti prvi korak: obuti športne čevlje in se odpraviti skozi vrata, nato bo narava opravila svoje in motivacija za trening bo prišla sama po sebi.

Spoznajte 10 najpogostejših izgovorov za trening in kako jih premagati.

Izgovor #1: “Zelo oddaljen sem od svojega cilja, zakaj bi sploh začel?”

Kaj pa, če vam za začetek povemo tole. Že zgolj z vsakodnevno hojo lahko izgubite obseg pasu v samo treh mesecih. Ko so ženske, ki pretežno sedijo, v tednu dni v povprečju dnevno prehodile 470 korakov več (to je približno petminutni sprehod) kot prejšnji teden, so v pasu izgubile približno centimeter. In to brez diete.

Ne glede na to, ali morate izgubiti veliko kilogramov ali preteči veliko kilometrov, svoj cilj razbijte na manjše enote. Majhne zmage, kot so izguba kilograma na dva tedna ali podaljšanje teka za minuto, bodo same po sebi vaša motivacija za trening. Visoka pričakovanja so običajno tista, ki spodjedajo samozavest v športu.

Izgovor #2: “Sovražim kardio.”

Zamenjajte dolgočasne tekaške steze za tek v naravi ali pa pričnite z visokointenzivnimi aerobnimi vajami. Slednje – sodeč po raziskavi, objavljeni v British Journal of Sports Medicine – so pri izgradnji moči v zgornjem delu telesa kakovostnejše od aerobnega treninga, obenem pa enako učinkovite za pridobivanje kondicije.

Poskusite s to tehniko: izmenjujte enominutne vaje za zgornji in spodnji del telesa, med njimi pa počivajte po pol minute. Vsak set opravite z dovolj utežmi, tako da bodo vaše mišice pri deseti ponovitvi že pošteno jokale.

Izgovor #3: “Ista rutina me dolgočasi.”

Izstopite iz tekaške rutine! Raziskava, ki so jo objavili v Journal of Sports Science je ugotovila, da bo “začinjanje” vašega treninga blagodejno vplivalo na vaš zagon in posledično rezultate. Športniki, ki so svojim 50-minutnim tekom dodali šest treh minutnih intervalov, so svoj trening ocenili kot precej bolj zabaven, v njem pa so tudi veliko bolj uživali. Čas je, da preizkusite tudi kaj novega, se odpravite na drugo lokacijo, poslušate drugo glasbo, na trening povabite prijatelja, preizkusite različne vaje in podobno.

Izgovor #4: “Nimam energije.”

Vadba, četudi pri nizki intenzivnosti, vam bo dala več energije, kot če jo preskočite. Študije dokazujejo, da ljudje, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem energije, le-te nimajo zato, ker pretežno sedijo in “počivajo”, namesto da bi telovadili, pa četudi je to vožnja na stacionarnem kolesu ob gledanju televizije. Če vam ni do intenzivnih treningov, ali če vas ti pretirano izmučijo, lahko še vedno poskusite z vadbo hoje.

Izgovor #5: “Ne glede na to, kako se trudim, nekaj vedno pokvari moj načrt treninga!”

Naredi načrt in zgrabi svinčnik. Ljudje, ki imajo procesni cilj, kot je na primer število opravljenih treningov na teden, se svoje rutine držijo z bistveno večjim uspehom kot ljudje, ki se osredotočajo na veliko sliko, kot je na primer izgubiti 20 kilogramov. Boljši so tudi od tistih, ki nimajo specifičnih ciljev in se manj obremenjujejo s tem, da morajo v svoj urnik stlačiti še en trening. Tako ugotavljajo v raziskavi, objavljeni v International Journal of Sport and Exercise Psychology.

Kaj še lahko naredite? Na svoj čas za trening glejte kot na poslovni sestanek. Tako lahko nekomu, ki vas sprašuje, če imate čas ob 16:00 mirne vesti rečete: “Ne, imam že zasedeno, lahko pa se dobiva ob 18:00.”

Izgovor #6: “Nimam časa.”

Večina ljudi misli, da mora telovaditi od 30 do 60 minut, kar se zdi izčrpavajoče, a do bolj učinkovitega treninga lahko pridete že v 20 minutah. Kako prihraniti pri času? Intervali. Kombinirajte dvominuten kardio pri zmerni intenzivnosti z visoko intenzivnimi vajami.

Nimate niti toliko časa, da bi opravili 20-minutni trening? Razgibajte se 10-15 minut pred in po službi. Nekatere študije so ugotovile, da so predebele ženske izgubile enako težo, če so telovadile 30 minut skupaj, dvakrat po 15 minut ali trikrat po 10.

Izgovor #7: “Prehitro se zredim.”

Če želite učinkovit recept, kako do lepe postave, izberite uteži, ki jih lahko dvignete 15 do 18 krat. To ni teža, zaradi katere bi postali preveč mišičasti, a vaše mišice bodo pridobile na moči in obenem izgledale lepše. Poskusite s treningom za moč, kot ga imajo elite.

Izgovor #8: “V stanovanju nimam možnosti za telovadbo.”

Pomanjkanje prostora zna biti problematično, a verjamemo, da ste dovolj iznajdljivi, da boste našli nekaj kvadratnih metrov in toliko zasebnosti, da se lahko v miru posvetite vadbi. Na spletu obstaja malo morje video posnetkov in celotnih trening programov, za katere ne boste potrebovali prav nobene opreme. Odlične video predstavitve vadbe v naravi na svoji facebook strani objavlja osebna trenerka Tamara Simovič.

Izgovor #9: “Ne vidim napredka. Zakaj bi se torej sploh še trudil?”

Najprej zamenjajte korenček za palico. Deset kilogramov niste pridobili v desetih dneh, zato bo tudi trajalo nekaj časa, da jih izgubite. Bodite potrpežljivi in vizualizirajte svojo podobo v časih, ko boste videti fit. Ne glejte zgolj na tehtnico. Pomislite na vse prednosti vadbe – biti bolj zdrav, srečnejši in živeti dlje – ki so veliko pomembnejše od izgleda in izgube teže.

Če pa je shujšati vaš glavni cilj, potem dajte v višjo prestavo. Motivacija za trening mora dobiti novo razsežnost. Dodajte kakšno minuto k vašemu teku in povečajte število ponovitev ali setov. Ne morete pričakovati boljših rezultatov, če delate eno in isto.

Izgovor #10: “Nimam prave genetike. Moje telo ni narejeno za šport.”

“Nisem še videl debelih okostnjakov”, je nekoč dejal motivacijski govorec Les Brown. Vaš kolega Janez, ki je po treh obiskih fitnesa videti kot Arnold, naj vas ne zanima. Statistične anomalije se najdejo povsod. O teh je govoril tudi prehranski strokovnjak Mario Sambolec. Ljudje imamo različne predispozicije, prihajamo iz različnih okolij in imamo različne interese. Vsak gre svojo pot.

Skrivnost je v tem, da s kartami, ki so vam bile dodeljene, igrate najboljšo možno partijo. Morda ste res eden izmed tistih nesrečnežev, ki hitro pridobijo kilograme in težko pridobijo mišično maso, a naj vas to ne zavede.

Če kaj, potem vaše telo ni bilo narejeno, da bi samo sedelo in poležavalo. Ob disciplini in trdem ter pametnem delu tudi uspeh ne more izostati. Motivacija za trening bo prišla, ko si boste zastavili cilje in ko boste odločeni, da boste naredili, kar je potrebno.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?