motivacija na delovnem mestu
motivacija na delovnem mestu

Ko je govora o temi motivacije na delovnem mestu, bo najverjetneje večina izmed vas najprej pomislila na denar. Nekaj junakov bo pogumno vztrajalo pri tezi, da je najboljša motivacija na delovnem mestu doprinos podjetju/družbi. Za večino ljudi pa vendarle obstajajo unikatni sprožilci, ki jih motivirajo, da delajo po svojih najboljših zmožnostih. Ne glede na to, kaj za koga predstavlja motivacija na delovnem mestu, pa je pomembno, da zna dober vodja uskladiti vire motivacije tako, da je maksimalno zadovoljen celoten kolektiv.

Motivacija na delovnem mestu

Želite vedeti, kaj je motivacija na delovnem mestu? Motivacija je tista čudovita energija, zagon in navdušenje, ki ga kažejo zaposleni, kadar so navdihnjeni prispevati. Motivacija je zaznamovana s cilji, čistimi pričakovanji, spoštovanjem, povratnimi informacijami in spodbujanjem vodenja. Motivacija cveti v kulturi pozitivnih delavcev, naravnanih na kupca.

Motivacija na delovnem mestu je bila tekom več desetletij preučevana na sto in en način. Vodje so za oceno osebnostih tipov svojih zaposlenih uporabljali metode, kot so DISC in Myers-Briggs. Na tematiko motivacije na delovnem mestu obstajajo tudi številne knjige. Vse te metode lahko pomagajo oceniti in zagotoviti kratkoročno in dolgoročno motivacijo, a se faktorji, ki motivirajo delavce, spreminjajo tekom njihovega razvoja in doprinosa podjetju.

Navajamo najpogostejše vire motivacije večine ljudi. Z upoštevanjem teh nasvetov, se bo motivacija na delovnem mestu zagotovo povečala, hkrati pa se bo zmanjšala defenzivnost v službi.

Motivacija na delovnem mestu #1: Prepoznavanje dobrega dela

Eden najpomembnejših faktorjev za motivacijo zaposlenih je, kako pogosto je prepoznano njihovo trdo delo. Pri tem pa ni pomembno samo, da je njihovo delo prepoznano, temveč je pomembno tudi, kako je prepoznano. Nekatere nagrade so za dvig motivacije učinkovite bolj, druge manj. Samo bonus konec leta s strani vodje žal ne bo naredil vtisa na zaposlene. Zagotovitev majhnih, konsistentnih nagrad je odličen način za dvig motivacije.

Vsakemu izmed zaposlenih je potrebno dati natančno vedeti, koliko je njegov prispevek pomagal pri napredovanju podjetja. Pohvala mora biti specifična. Ne bo zadostovalo samo, da sodelavec na delovnem mestu Mariji reče: “Dobro si opravila,” temveč mora razložiti, kaj točno je naredila in kaj to pomeni za napredek. Najboljši način, da ljudje dobijo občutek pomembnosti pa je preprost aplavz na koncu pohvale.

Meghan M. Biro je delila odličen nasvet za vodje, kako efektivno prepoznati dobro delo. Dejala je: “Denar je primeren večino časa, vendar ni edini – ali celo ne najbolj učinkovit – motivator. Z zaposlenimi ravnajte kot s cenjenimi člani ekipe, ne kot s številkami.”

Motivacija na delovnem mestu #2: Postavitev majhnih, merljivih ciljev

Izjemno demoralizirajoče je delati na projektu, za katerega izgleda, kot da se ne bo nikoli končal. Vizualni napredek dobro dene, poleg tega pa je tudi jasen indikator, da naše delo dela razliko. Postavitev jasnih, dosegljivih ciljev zagotavlja resničen dvig motivacije, vsakič, ko je dosežen. Ta učinek lahko vodja še poveča tako, da dosežen cilj proslavi skupaj z zaposlenimi, hkrati pa zastavi nov cilj v nizu korakov do uresničitve projekta. Tako se v podjetju znebite strahu pred nedokončanim projektom.

Motivacija na delovnem mestu #3: Ohranjanje pozitivnosti

Nihče ne mara imeti pogovora o tem, kako slabo je nekaj naredil. Res je, da je vsak dan, ves dan pričakovati nič drugega kot mavrice in sonce nekoliko nerealistično, vendar pa imajo tudi tisti z najbolj trdo kožo mejo tolerantnosti za negativnost, ki ustvarja toksično delovno okolje.

Dobra novica je, da je enostavno, ali celo še enostavneje, zagotavljati smer preko pozitivne vzpodbude. Namesto, da se delo sodelavca kritizira in našteva le tisto, kar je naredil narobe, se je bolje osredotočiti na stvari, ki jih je opravili dobro. Sreča in pozitivnost imata večjo vlogo pri uspehu podjetja, kot si bi sploh lahko predstavljali. Vplivata namreč na delovne izkušnje in odnose na delovnem mestu, ki pa imajo glavno vlogo pri uspehu in motivaciji.

Motivacija na delovnem mestu #4: Redni odmori in ohranjanje energije

Motivacije na delovnem mestu ni mogoče ohranjati, če so vsi iztrošeni. Zato je tako pomembno, da si vsi v podjetju privoščijo redne odmore. Če si sodelavec vzame moment za osvežitev in rekalibracijo ni samo v pomoč pri ohranjanju motivacije, temveč je pomembno tudi za njegovo zdravje. Celodnevno sedenje ni zdravo, niti ni zdravo, da človek ves čas dela. Če si vsako uro ali dve vzamemo 5 minuten odmor, lahko ima to zelo pozitiven vpliv na telo in misli.

Courtney Seiter je napisala čudovit članek, ki znanstveno pojasnjuje ozadje pomembnosti odmora. V njem pojasnjuje, da občutek vzhičenja nad delom in pretoka idej ne traja večno. Svetuje, da si, tudi če smo v coni produktivnosti, vzamemo čas in se pretegnemo. Z odmorom tako preprečimo, da bi pregoreli in postali razdražljivi.

Težko je ostati osredotočen in v pogonu, če je zaloga energije v našem telesu nizka. Zato je zelo pomembno, da imajo vsi v podjetju urejeno prehrano. Na žalost se zelo pogosto dogaja, da so zaposleni tako založeni z delom ali da so tako osredotočeni, da enostavno pozabijo jesti. Če izpustijo še zajtrk doma, ostane na delovnem mestu neproduktivna, prazna glava. Na dolgi rok je to tudi zelo slabo za zdravje zaposlenih.

Kako torej odpraviti to težavo? Na delovnem mestu je smiselno imeti zdrave prigrizke. Ti so odličen način, da zaposleni ohranjajo nivo energije tekom dneva. Cena, ki jo bo podjetje plačalo za to odločitev je neprimerljiva s tem, kakšno produktivnost bo s tem doseglo.

Motivacija na delovnem mestu #5: Ohranjanje zdravja

Nič ni hujšega, kot prisila zaposlenih, naj pridejo v službo, ko so bolani. To je slabo za njih in tudi za vse ostale na delovnem mestu, saj se lahko okužijo. Imeti v pisarni nekoga, ki je bolan, je pravzaprav nesmiselno. Takšna oseba se težko osredotoči na delo in je neproduktivna. Jasno je, da je njena motivacija na nuli ali celo v minusu.

Vodje morajo poskrbeti, da imajo vsi zaposleni urejeno zdravstveno zavarovanje in da jih ne zadržujejo na delovnem mestu, kadar se ne počutijo dobro. Premislijo naj tudi o načinih, kako jim lahko zagotovijo zdravljenje, okrevanje oz. kako preprečiti, da bi sploh zboleli. Poskrbijo naj, da bodo imeli sodelavci dovolj časa, da fizično okrevajo in da se pripravijo na ponoven režim dela.

Motivacija na delovnem mestu #6: Transparentnost

Vsak odnos, vključno z odnosom na delovnem mestu, je zgrajen na zaupanju. Transparentnost je eden najboljših načinov za vzpodbujanje atmosfere zaupanja med vodji in zaposlenimi ter znotraj ekipe. Ekipa, ki si bo zaupala, bo bolj motivirana. Zaupanje pa ni edina korist transparentnosti. Ta prav tako zagotavlja, da vsi delajo z istimi informacijami. Tako lahko vsi izvajajo svoje delo kar najbolj učinkovito.

Velik del pri razumevanju pomena dela je, da lahko delavec vidi, kakšen vpliv ima na podjetje. Motivacijo na delovnem mestu lahko dvigne zagotovitev, da ekipa razume, kako vsak njihov trud vpliva na večje cilje podjetja. Zaključek ene naloge zagotavlja občutek zadovoljstva, ki generalno dvigne motivacijo, v primeru, da delavec razume, kako je njegovo delo prispevalo k rasti podjetja, pa je ta učinek na motivacijo še večji. Velik pomen za motivacijo ima tudi delitev teh višjih ciljev podjetja z zaposlenimi.

Vodje, ki podrejenim pokrivajo hrbet in se ozirajo za njihovimi interesi, bodo pridobile zaupanje zaposlenih, ki bodo posledično tudi bolj motivirani za delo in dosežke.

Motivacija na delovnem mestu #7: Avtonomnost

Svoboda odločanja je neverjetno učinkovit motivator. Možnost odločanja, kdaj in kako bodo opravili svoje delo, lahko poveča učinkovitost dela in jih ohranja motivirane. Ključ do uspeha je, da imajo zaposleni svobodo, da delajo na svojih projektih takrat, ko so najbolj motivirani in ne le takrat, ko so na delovnem mestu. Večji nadzor nad delom zaposlenim prav tako pomaga pri odpravljanju enega najhujših sovražnikov na delovnem mestu – mikronadzora.

Motivacija na delovnem mestu #8: Varnost

Ko je govora o varnosti seveda nimamo v mislih montaže kamer in detektorja kovin. Govorimo o varnosti vrednot zaposlenih, kot je varnost, da bodo naslednji teden po vikendu še vedno imeli delovno mesto. Ko se zaposleni počutijo varne, bodo najverjetneje bolj motivirani za dosego svojega potenciala. Pod kategorijo varnost pa spada tudi denar. Če bodo imeli zaposleni dovolj visoko plačo, ne bodo razmišljali o denarju, temveč se bodo posvetili drugim stvarem.

Teorija psihologije predlaga, da obstaja hierarhija osnovnih potreb, ki jih potrebujemo ljudje, preden smo lahko motivirani, da dosežemo svoj najvišji potencial. Varnost se uvršča prav pod fiziološke potrebe, kot sta hrana in voda.

motivacija na delovnem mestu_piramida
Piramida življenjskih potreb.

Motivacija na delovnem mestu #9: Spodbujanje ekipnega dela

Ekipno delo je ena najboljših motivacij za zaposlene. Skupen trud za isti cilj, videti, kako se trdo delo vseh v ekipi zlije s tvojim je neverjeten občutek. Timsko delo pomaga pri dvigu motivacije in vzpodbude, saj si nihče ne želi biti tisti, ki se “šlepa”.

Vodja mora pomisliti, kako strukturirati delovno okolje: ali spodbuja ekipno delo ali omejuje interakcije med zaposlenimi? Če zaposlenim ne dajejo priložnosti, da delajo kohezivno, potem zamujajo veliko priložnost. Obstajajo številni načini, kako izboljšati medsebojno delo v ekipi. Eden izmed načinov je tudi medsebojno nagrajevanje.

Motivacija na delovnem mestu #10: Zagotovitev zabave

Ni vsak dan takšen, da podjetju prinese milijon evrov. To je čisto v redu. Ni pa v redu, da ima podjetje ekipo, ki ima občutek, da vsak dan gara. Ni potrebno, da so v pisarni rekviziti, kot so pink-pong miza ali kegerator (čeprav bi v vročih poletnih dneh to še kako prijalo), da bi zagotovili zabavo. Sodelavci morajo majhne koščke zabave poiskati v vsakodnevnih aktivnostih in se osredotočiti na tisto, kar dela zaposlitev v podjetju imenitno. Tako bodo vsi v ekipi presenečeni, kako malenkost zabave vpliva na motivacijo.

 

Vir: Bonusly

[contact-form-7 404 "Not Found"]