Motivacija za zdravo življenje

Ljudje zapravljajo vedno več denarja za hitre popravke telesa, članstva v fitnes klubih, “zdravo hrano”, osebne trenerje in druge produkte za “izboljšanje življenja”. Internet je preplavljen s ponudbami o “top 10 zdravih živilih”, “hrani za izboljšanje zdravja”, “izklesanih trebušnih mišicah v 15 minutah dnevno” in tisočih fitnes straneh, ki podajajo strokovne nasvete. Med vsemi temi oglasi se tu in tam znajde tudi kakšna instant motivacija za zdravo življenje.

Kljub vsemu temu, pa človeštvo nadaljuje po poti debelosti, počasnosti, lenobe in bolezni. Človeštvo je v težavah.

Motivacija za zdravo življenje

Pogosto slišimo vprašanja v stilu: “Vem, kaj moram narediti, a se nikakor ne morem motivirati. Mi lahko pomagate?”

Odgovor je takšen: Lahko vam damo samo orodja, ki jih lahko uporabite, ko najdete svojo motivacijo. Osebna trenerja, Tamara Simovič in Aleš Potrč, ali pa prehranski svetovalec Mario Sambolec, vam bodo z veseljem pomagali pri predstavitvi teh orodij. Kako pa jih boste uporabili, je na vas.

V nadaljevanju vam predstavljamo pogoste pasti iskanja motivacije in neuspeha pri izvajanju zdravega življenjskega sloga v praksi.

Motivacija za zdravo življenje #1: Bodite kot Yoda

V trenutku, ko preberete članek na temo vadbe ali prehrane in si rečete: “Res bi moral pričeti s tem,” ste že izgubili. “MORAL BI”, so besede poraza. Zakaj?

Ker ste pametni. Ker veste, kaj morate narediti, da izboljšate svoje zdravje. Veste, da morate pričeti jesti pravo hrano in prenehati jesti nezdravo. Veste tudi, da je večina hrane, ki se promovira kot zdrava, v resnici drek. Veste, da je prehrana predstavlja 80 % vašega uspeha ali neuspeha. Veste, kako telovaditi ali pa vsaj veste, da obstajajo na internetu dosegljivi programi vadbe. Poznate osebne trenerje ali ljudi, ki se ukvarjajo s fitnesom. In veste, da vam bodo z veseljem podali kakšen nasvet.

Če potegnemo črto: vsi veste, da zdrava prehrana v kombinaciji z dovolj telesnega gibanja izboljšuje vaša življenja na številne načine.

Ekipa motiviran.si se trudi, da vam poda čimveč motivacijskih člankov in spodbuja vašo voljo, predanost in željo po spremembi.  

Če se vrnemo k Yodi…ta je rekel: “Naredi ali ne. Poskus ne obstaja.”

Prenehajte torej razmišljati “moral bi” in pričnite to delati. Takoj, kar ta trenutek. Vsakič, ko si rečete “moral bi”, se spustite na tla in naredite 10 sklec. Ali pa 20 počepov. Ne glede na to, kje ste. Morda ob tem motivirate še koga poleg vas – sodelavca morda? Poskusite, zabavno bo.

Motivacija za zdravo življenje #2: Pričnite graditi sistem

Vam je katera izmed spodnjih situacij znana?

  • “Samo en arašid M&M” ali “Samo en kos torte” postane celotna vrečka/krožnik
  • “Vadbo sem izpustil že včeraj. Zakaj bi se toraj mučil danes? Nima smisla.”
  • “Eh, tako ali tako mi bolj ustreza pričeti naslednji mesec.”

Ne glede na to, kakšen je vaš izgovor veste, da ste edina oseba, ki to verjame. Lahko se prepričujete, da nimate časa ali da ste imeli slab dan v službi ali pa da resnično niste oseba, ki bi zmogla vaditi in pravilno jesti. Na tej točki pričnete dvomiti o svoji volji in se spraševati, kako se motivirati.

Ne gre samo za pomanjkanje volje/motivacije, temveč za pomanjkanje priprav in pravega sistema.

Morda res ne morete vsi avtomatizirati vaše vadbe ali prehrane, lahko pa avtomatizirate vaše mišljenje, da bo spodbujalo pozitivne spremembe navad. Da se oblikuje nova navada, traja okoli 30 dni. Če avtomatizirate svoje misli prvih nekaj tednov, lahko iz enačbe odstranite čustva, dokler ne pričnete videti pozitivne spremembe in zgradite zagon. Če so lahko nekateri znani ljudje v svoje življenje sprejeli navade, kot je kopanje z zrakom, lahko tudi vi privzamete zdrave navade.

Kot je rekel Sir Isaac Newton: “Stvar, ki počiva, teži k počitku” in “stvar, ki je v gibanju, teži k gibanju”. Ali če to prenesemo na ljudi: Nekdo, ki je slab v tem, da bi bil v formi, bo še naprej slab v tem, dokler ne postane nekdo, ki je dober v tem, da je v formi in bo ostal v formi.

Z avtomatizacijo vašega mišljenja se lahko torej napajate preko počasnih tednov z manj zagona, dokler ne bo to postala vaša navada.

Motivacija za zdravo življenje #3: Popravite svojo prehrano

Ko govorimo o zdravju in boljšem izgledu, predstavlja prehrana 80 do 90 odstotkov uspeha. Posledice slabe prehrane ne morete popraviti z vadbo. Pa vendar smo se že vsi znašli v situaciji, ko smo ob basanju z vrečko čipsa ali pico sami sebi dopovedovali, da “sedaj pa resnično moramo začeti zdravo jesti”.

“Moral bi jesti bolje/jesti manj/popraviti prehrano” je neuporabna fraza, katere rezultat vsekakor ni pozitivno dejanje. Zato prenehajte govoriti, da bi morali.

Namesto tega si naredite sistem in načrt prehranjevanja in se znebite vseh misli, ki bi vas odvrnile od zastavljenega cilja, vse dokler ne slišite pohval, kot so “hej, koliko kilogramov si pa ti že izgubil?” in “izgledaš čudovito”. Ko je zagon enkrat na vaši strani, vas nič več ne bo ustavilo.

In da smo si na jasnem: medtem, ko to berete, nimate pravice misliti, da boste pričeli jutri. Ne jutri. Ne zvečer. Sedaj.

Motivacija za zdravo življenje #4: Ustvarite seznam smem/ne smem

Ustvarite seznam jedi, ob katerih nimate nobenega samonadzora in seznam jedi/živil, za katere veste, da so slaba. Če veste, da te jedi uničujejo vaš trud, potem se iz enačbe enostavno znebite skušnjave in čustev s pravilom, da JIH NE SMETE JESTI.

Eden izmed razlogov, zakaj je na primer paleo dieta tako uspešna je, ker je iz nje odstranjeno praktično vse, kar zavaja. Pri tej dieti se točno ve, kaj se lahko uživa – meso, ribe, perutnina, zelenjava, sadje in oreščki. Če živilo ne pade v eno izmed teh kategorij, se enostavno ne uživa. Preprosto. Ne gre več za vprašanje volje, temveč je ta odločitev neka samoumevnega.

Če si želite pričeti boljše jesti in veste, da je določena hrana slaba za vas, potem naredite seznam, na katerem jasno piše, kaj lahko jeste in česa ne. Če ste oseba, ki se bori s slabo samokontrolo, ko se govori o nezdravi hrani, potem pri vas sistem “samo eno” ne deluje. Preberite si, kakšna mora biti prehrana aktivnih.

Pa naj vas ne skrbi, da vas bodo ljudje čudno pogledali, če boste odklonili rojstnodnevno torto ali če boste pomfri zamenjali za solato. Velika večina ljudi se tako ali tako prehranjuje nezdravo, nimajo kondicije in so nesrečni. Pa najverjetneje so še zadolženi. Zakaj bi vas torej skrbelo njihovo mnenje? Lahko si pomagate tudi z namišljeno alergijo – enkrat, ko boste povedali, da nečesa ne smete, boste imeli za vedno mir. Lagati res ni lepo, a v tem primeru je morda za vas najboljša možna izbira.

“Ne, hvala” je neverjetno močna kombinacija besed – naučite se jo uporabiti.

Motivacija za zdravo življenje #5: Počistite shrambo

Sedaj, ko ste si naredili seznam smem/ne smem je čas, da iz enačbe odstranite skušnjavo. Če veste, da se ne morete osredotočiti na nič drugega, dokler ne pojeste Milke v spodnjem kuhinjskem predalu, potem poskrbite, da bo najbližja Milka ostala na polici v trgovini. Če se izognete skušnjavi, to ne pomeni, da ste šibki. To pomeni, da ste pametni. In da se ne marate po nepotrebnem mučiti. Preberite si še nekaj koristnih nasvetov, kako se uspešno boriti proti želji po sladkem.

Možnost “samo eno” enostavno ne obstaja več.

Enako velja za vse nezdrave prigrizke med obroki. Odprite vse predale, pobrskajte po shrambi in odstranite vse skrite zaloge, ob katerih bi lahko naredili spodrsljaj. Če ne morete biti v istem prostoru, kot je Planica, brez da bi si jo privoščili kar iz banjice, potem pač ne imejte doma Planice.

Pa brez pogostih izgovorov, kot so:

  • “Če sem že kupil/plačal, bom pa ja menda pojedel”;
  • “Ne morem si privoščiti zdrave hrane”;
  • “Moja družina še vedno uživa te stvari, ne morem jih zavržti”;
  • “V službi imamo še vedno v košarici mini čokoladice”.

Motivacija za zdravo življenje #6: Ne telovadite le z možgani

Ljudje imajo neverjetno razvito domišljijo, ko si je potrebno izmisliti izgovor zakaj ravno danes ne morejo telovaditi. Najpogostejši med njimi je seveda, da nimajo časa. Razčistimo kar sedaj in tukaj: Ne, ni res – imate čas za vadbo.

Vsakdo, ki trdi, da ne more najti 30-45 minut dnevno, nabija. Za vadbo lahko imate čas zgodaj zjutra, popoldan, ko otroci delajo domačo nalogo ali pozno zvečer, ko otroci že spijo. Prepričani smo, da bi vsakdo v svojem urniku našel čas za vadbo, če bi si ga upal resnično vzeti pod drobnogled. Morda bi se samo moral odpovedati kakšni seriji, večernim poročilom, “popoldanskemu počitku” ipd. Nenazadnje pa lahko tudi med gledanjem televizije telovadite na tekaški stezi ali sobnem kolesu. Ali pa med oglasi nardite nekaj vaj za moč. Uporabite domišljijo, ki je tako izvirna takrat, ko potrebujete izgovor.

Tudi če vadbo raztegnete čez cel dan, je bolje kot nič. Če imate možnost, pojdite v službo/trgovino peš ali s kolesom.

Nekaj priročnih nasvetov, kako se motivirati, dokler ne vidite razultatov truda:

1. Začnite z majhnim

Zavežite se k 5 minutam vadbe dnevno. Ne glede na to, kaj se zgodi, morate izpeljati teh 5 minut vadbe. Hitro se boste naučili, da je najtežji del pričeti. Ko pa enkrat osvojite teh 5 minut, bo lažje nadaljevati.

2. Telovadite zjutraj

Imejte tekaške čevlje in oblačila ob postelji. Ko se zbudite, se takoj oblečite. Tako ne bodo v proces vključena nobene misli. Če čakate na kasnejši čas za vadbo, je veliko več možnosti, da “pride kaj vmes” ali da najdete odličen izgovor.

3. Mentalni premik

Gre za preprost trik možganov. Sedaj bolečino povezujete z vadbo. Korist sedenja na kavču je v tem trenutku tista, ki vas spodbuja k sedečemu položaju. Če pa se osredotočite na to, kako dobro se počutite po vadbi in kako boleče je izpuščanje telovadbe, ste naredili mentalni premik.

4. Ustvarite si sistem odgovornosti

Eden izmed primerov, je na primer, da poveste prijateljem o svoji nameri in pričnete pisati blog (lahko tudi kaj bolj zasebnega). Med prijatelji si izberite mentorja, ki mu dajte 200 evrov. Vsakič, ko dosežete nek zastavljen cilj, naj vam prijatelj vrne del denarja. Tako boste imeli dober razlog za vadbo – dobiti nazaj svoj denar. Če si ob tem zastavite še časovni izziv, pa toliko bolje.

5. Prilagodite svoje cilje

Če si rečete, da želite shujšati, je to popolnoma neuporabno. Če si rečete “želim shujšati za 20 kg,” pa je lahko to prevelik zalog. Sploh, če ne gre čisto po vaših načrtih. Namesto, da se ukvarjate s številkami, se raje osredotočite na grajenje zdravih navad, kot so:

  • “Trikrat tedensko bom telovadil in hodil”.
  • “Za vsak obrok bom jedel samo jedi s seznama “smem”, razen dvakrat tedensko”.
  • “Trikrat tedensko bom obiskal fitnes. Vsakič, ko bom obisk izpustil, bom daroval 5 € v dobrodelne namene.”

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?