kako postati pametnejši

Mnogo ljudi išče načine, kako postati pametnejši, a se na koncu sprijaznijo z uvodnim izgovorom. Takšno razmišljanje v resnici ljudem preprečuje, da bi v življenju napredovali. Služi kot priročen izgovor, da se vam ni potrebno intelektualno pretegniti.

Ni res, da se ne moremo spremeniti. Najnovejše raziskave potrjujejo že dokazano – lahko povečate vaš potencial in splošno inteligenco.

Kako postati pametnejši? Trenirajte možgane!

Z določenimi hobiji in tehnikami lahko naše možgane pripravimo do tega, da zgradijo nove nevronske povezave, zaradi česar bodo delovali hitreje in na višji ravni.

Meditacija

meditacija

Meditacija je dobro poznana po svojih sprostitvenih učinkih. Ko si vzamete čas, da preprosto sedete, mislite in dihate, se odvežete od vsakodnevnih skrbi in stresa in ponudite telesu priložnost, da se sprosti in si oddahne.

A meditacija je precej več kot sprostitev. Ljudem omogoča, da imajo kontrolo nad lastnimi možganskimi valovi. Niste prepričani? Leta 1992 so znanstveniki proučevali možganske valove Dalajlame, medtem ko je le-ta meditiral.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko Dalajlama in drugi menihi, ko se osredotočijo na določena čustva, kot je sočutje, vstopijo v povsem drugačna stanja zavesti in občutijo čustva na precej globjem nivoju kot večina ljudi.

S pomočjo meditacije so postali mojstri upravljanja lastnih misli in emocij. Predstavljajte si, da imate sposobnost, da se prenehate počutiti prestrašeno ali žalostno, ko greste skozi težke čase, in da negativna čustva raje zamenjate s samozavestjo in pozitivnostjo.

Več: Nekdanji ameriški specialec razkriva 4 skrivnosti za večjo mentalno moč

Nov jezik

tuji jeziki

Eden izmed preprostih načinov, kako postati pametnejši in izzvati možgane je, da se začnete učiti novega jezika. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki govorijo dva jezika, precej boljši pri reševanju ugank. Ko usvojite nov jezik, se bodo vaši možgani bolje obnesli pri reševanju mentalno zahtevnih nalog in aktivnosti, četudi le-te nimajo neposredne povezave s samim jezikom.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da vam znanje vsaj dveh jezikov daje boljšo prostorsko percepcijo in vas opremi z boljšo koncentracijo. Zakaj? Vsak jezik ima svojo lastno strukturo in način razmišljanja. Ko možgane izpostavite tem novim načinom razmišljanja, povsem naravno razširite njegove sposobnosti. Jeziki na nas vplivajo tako močno, da lahko govorjenje v tujem jeziku vpliva celo na našo osebnost.

Berite karkoli in vse

branje

Ne glede na to, ali berete Tolstojevo mojstrovino Vojna in mir ali najnovejšo in najbolj popularno enostavno čtivo, so splošni pozitivni učinki branja več ali manj enaki: zmanjšanje stresa, večje zadovoljstvo s samim seboj, izjemno povečanje čustvene, fluidne in kristalizirane inteligence.

To so sestavni deli vaše inteligence, ki vam omogočajo bolje razumeti svet okoli sebe – razumeti in odzvati se na posameznikove čustvene potrebe na višjem nivoju ter reševati uganke in iskati rešitve v vsakodnevnem življenju.

Več: 5 znanstveno podprtih dokazov, zakaj imajo bralci uspešnejše kariere

Telovadite

telovadba

Zdrav način, kako vaš um ohraniti oster, je s pomočjo redne telovadbe. Ena izmed pogostih težav, ki jih imajo ljudje pri športu ali telovadbi je, da želijo storiti preveč v prekratkem času. Le nekaj med seboj podobnih in intenzivnih treningov bo vašemu telesu in umu naredilo več škode kot koristi.

Ključ je v konsistenci. Z redno telovadbo so vaše celice nenehno izpostavljene BDNF – proteinu, ki se sprosti v telesu med telovadbo in veča koncentracijo, zmožnost učenja, spomin in osredotočanje.

Možganski nevrotrofični dejavnik (BDNF) je eden od najbolj razširjenih rastnih dejavnikov v osrednjem živčnem sistemu sesalcev; je ključnega pomena za razvoj možganov in reorganizacijo sinaps (sinaptično plastičnost). Tradicionalno ga povezujejo z nastankom nevropsihiatričnih bolezni, kot so depresija, shizofrenija in odvisnosti. Njegovo izražanje v hipokampusu povečajo zdravila antidepresivi (Vir).

Več: Motivacija za trening: Kako premagati 10 pogostih izgovorov?

Trenirajte vaše možgane

trening za možgane

Obstaja mnogo načinov, kako postati pametnejši s treniranjem možganov. S katerimkoli pametnim telefonom imate takojšnji dostop do milijonov sestavljank, ugank, video iger, Sudokuja in drugih aktivnosti, ki vaše možgane prisilijo v razmišljanje.

Čeprav se zdi, da gre zgolj za zabavo, premogavanje mentalnih preprek s pomočjo teh iger povečuje vašo nevroplastičnost. Plastičnost oziroma nevroplastičnost je vseživljenjska zmožnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti. Ko so vaši možgani postavljeni pred nepoznane koncepte, bodo poiskali drugačne in inovativne načine iskanja rešitev za te probleme. Vaše splošne kognitivne sposobnosti boste s tem okrepili.

Več: 8 pogostih miselnih napak, ki jih počnejo naši možgani

Izboljšajte vaš glasbeni talent

glasbeni talent

Ne glede na to, ali ste instrument igrali že kot otrok ali pa ga sploh nikoli v življenju še niste držali v rokah, sta redno učenje in igranje glasbenega instrumenta ena izmed najboljših načinov, kako postati pametnejši in okrepiti vaše možgane. Številne študije so ugotovile, da imajo glasbeniki boljše kognitivne sposobnosti, od kreativnosti do motoričnih sposobnosti in še številne druge.

Ko igramo glasbeni instrument, so možgani stimulirani v kaloznem korpusu, ki povezuje obe možganski hemisferi in ustvarja nove povezave. Ne glede na to, koliko ste stari, lahko še vedno izboljšate mentalne sposobnosti, tako da zaigrate na nekaj strun.

Več: 6 koristi učenja glasbe pri otrocih

Kumulativno učenje

kumulativno učenje

Težava pri večini današnjih tradicionalnih izobraževalnih sistemov je, da večino ocen dobimo na podlagi zaključnih testov in izpitov, ki imajo še največ opraviti s samim pomnjenjem.

Srednješolcem in študentom je blizu praksa, da se vse potrebno za izpit naučijo tako rekoč dan pred izpitom. To vodi do tega, da vse informacije tudi pozabimo, takoj ko jih ne potrebujemo več. Na tak način ne pridobimo nič novega znanja, naša inteligenca pa ostaja na istem nivoju.

Kumulativno učenje je pravilna tehnika učenja, ki vam zagotavlja, da boste pridobljeno znanje ohranili tudi dolgoročno. To lahko dosežete s kratkimi, a pogostimi ponovitvami – na enak način se učimo novih jezikov.

Če se resnično želite naučiti nekaj novega ali pridobiti nove veščine, potem vedite, da je kumulativno učenje dokazano veliko učinkovitejše od tradicionalnega učenja.

Več: 16 veščin, ki se jih težko naučite, a se izjemno obrestujejo

Postanite pametnejši – življenjsko potovanje

Izboljšanje inteligence ne bi smelo imeti opravka s končnimi cilji. Na to raje glejte kot na vseživljenjsko potovanje, pri katerem se nenehno učite in izboljšujete. Počasi in tekom let boste spoznali, da ste mentalno precej napredovali, če ste bili konstantni pri izvajanju teh in podobnih nalog.

Ko boste začeli opažati spremembe v vaši mentalni žilavosti, bodo te navade postale naravni del vašega vsakdana.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?