Učenje glasbe pri otrocih
Učenje glasbe pri otrocih

Učenje glasbe pri otrocih dokazano izboljša učne sposobnosti v šoli, koordinacijske in motorične sposobnosti, oblikuje socialne veščine, izpili disciplino in potrpežljivost, dviguje samozavest in nenazadnje preko spoznavanja inštrumentov seznani otroke z domačo in tujimi kulturami. Glasba torej posredno pomeni učenje vrednot.

Kaj je glasba?

kaj je glasba

Glasba je umetnost združevanja glasov, ki jih predstavljajo glasbene note, v niz estetsko in ritmično prijetnega glasbenega dela. Ustvarjajo jo glasbeni inštrumenti ali človeški glasovi.

“Glasba je danes nekaj, kar nas spremlja na čisto vseh naših korakih, a kot še marsikje drugje je žal njena pomembnost pretežno spregledana, odrinjena in sprevržena,” pravi mag. akad. Zrinka Vlašić, ustanoviteljica, vodja in ena izmed mentoric glasbene poletne šole Cellissimo. Le-ta bo letos potekala drugo leto zapored. Da bo njena izvedba še na višji ravni, je k sodelovanju povabila mag. akad. Pijo Hočevar, s katero bosta organizirali individualne, kot tudi komorne ure violončela ter flavte. Gre za punci, ki sta zaključili študij na Akademiji, prejeli številne nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih, nastopali na pomembnih koncertih, sodelovali z domačimi in tujimi profesorji ter se še vedno udeležujeta številnih seminarjev doma in tujini.

Seminar je namenjen vsem učencem, ki se navdušujejo nad glasbo in igranjem violončela ali flavte, tako tistim, ki so se z enim ali drugim inštrumentom že spoznali, kot tudi tistim, ki se želijo naučiti igrati. Poletna šola Cellissimo se bo odvijala od 25. junija do 1. julija 2018 v Dijaškem domu Poljane, v Ljubljani. Poskrbljeno bo tako za prenočišče, hrano, internet, varnost in pa, kar je najbolj pomembno – glede na izkušnje lanskega leta – za pridobljeno znanje in zadovoljstvo udeležencev.

Učenje glasbe pri otrocih

Učenje igranja inštrumenta lahko pomaga uglasiti otroško uho in jim pridobiti sposobnosti, ki so potrebne za izobraževanje in socialne interakcije.

Že večkrat sem opazila, da ogromno otrok, ki jim je blizu glasba, nima težav z učenjem in koncentracijo in ima bistveno bolj razvite delovne navade. Torej bi k vprašanju zakaj je glasba pomembna za vsakogar od nas odgovorila, da ima že sama po sebi velikanski vpliv na našo osebnost. ~ Zrinka Vlašić

Če ste eden izmed staršev, ki okleva glede vključitve otroka v glasbeno šolo zaradi strahu pred preobremenjenostjo otroka, spoznajte koristi za vašega malčka, ki jih prinese igranje inštrumenta. Morda vaš otrok ne bo naslednji Beethoven, mu bo pa to vsekakor koristilo za lažje učenje matematike, lepše obnašanje in timsko delo. Spoznajte, kakšne koristi torej prinaša učenje glasbe pri otrocih.

#1: Učenje glasbe pri otrocih izboljša učne sposobnosti

učne sposobnosti

Glasba in matematika sta močno prepleteni. Z razumevanjem tempa, ritma in glasbenih lestvic se otroci učijo kako deliti, ustvarjati ulomke in prepoznavati vzorce. “Izgleda, kot da glasba opremlja otroške možgane in jim pomaga bolje razumeti druga področja matematike,” pravi Lynn Kleiner, ustanoviteljica glasbenega programa Music Rhapsody v Kaliforniji.

Učenje glasbenega inštrumenta prav tako spozna malega otroka z osnovami fizike. Na primer, brenkanje strun na kitari ali potegovanje z lokom po strunah violine pouči otroke o harmoničnih in simpatetičnih vibracijah. Celo inštrumenti brez strun, ko so bobni ali vibrafon, dajejo večjim otrokom priložnost za raziskovanje teh znanstvenih principov.

#2: Učenje glasbe pri otrocih razvija fizične sposobnosti

fizične sposobnosti otrok

Določeni inštrumenti, kot so tolkala, pomagajo otrokom razviti koordinacijo in motorične sposobnosti, saj zahtevajo sočasno gibanje rok in nog. “Te vrste inštumentov so še posebej odlične za otroke z veliko energije”, pravi Kristen Regester, vodja zgodnjega otroškega programa v glasbeni šoli Sherwood Community na Univerzi Columbia v Chicagu. Inštrumenti s strunami ali tipkovnico, kot sta violina ali klavir, zahtevata različno sočasno gibanje leve in desne roke.

Inštrumenti ne le pomagajo pri razvoju ambideksterije (obojeročnost), temveč lahko prav tako vzpodbudijo otroke, da jim postane udobno v neudobnih položajih. Vzpodbujanje koordinacije in izpopolnjevanje ritma lahko pripravi otroke na druge hobije, kot sta ples in šport.

#3: Učenje glasbe pri otrocih oblikuje socialne veščine

socialne veščine

Skupinske učne ure inštrumenta (komorna glasba) zahtevajo interakcijo in komunikacijo med vrstniki, kar vzpodbuja timsko delo. Otroci morajo namreč sodelovati, da ustvarijo crescendo (postopno naraščanje jakosti) ali accelerando (postopno pospeševanje tempa). Če otrok igra svoj inštrument preglasno ali prehitro, se mora naučiti prilagoditi.

Z odrinjanjem dobre in kvalitetne glasbe na stranski tir ne le, da sebe in svoje otroke prikrajšamo za nekaj čudovitega; sebi in otrokom jemljemo priložnost za celosten razvoj, ki ga glasba nudi v vsem svojem razkošju in bogatstvu. ~ Zrinka Vlašić

Za otroke je pomembno, da se zavedajo in razumejo njihovo individualno vlogo v večji skupini. V skupinah z majhnimi otroci učitelji razdelijo otroke v ekipe, kjer je vsaka zadolžena za določeno nalogo. Ne glede na to, ali je ekipa zadolžena za izbiro inštumenta ali ustvarjanje glasbe, učenci simultano delujejo za skupni cilj. Skupaj sodelujejo in rešujejo zastavljen problem. To oblikuje njihove socialne veščine in jim nudi bogate izkušnje za kasnejše življenje in delovanje v družbi.

#4: Učenje glasbe pri otrocih pili disciplino in potrpežljivost

Učenje igranja inštrumenta uči otroke o preloženem zadovoljstvu. Violina, na primer, ima strmo učno krivuljo. Preden je otrok sposoben ustvariti en pravilen ton, se mora naučiti, kako držati violino in lok ter kam postaviti noge. Igranje inštrumenta otroke nauči vztrajanja v težkih urah, mesecih in včasih celo letih vaj, preden dosežejo zastavljen specifičen cilj, kot je na primer igranje v glasbeni skupini ali pa na pamet odigrano solo glasbeno delo.

Privatne inštrukcije in treniranje doma zahtevajo zelo osredotočen način pozornosti, celo samo za 10 minut dolgo vajo. Skupinske vaje, kjer se otroci naučijo igrati isti inštrument v ansamblu/skupini, prav tako poveča potrpežljivost, saj morajo otroci počakati, da so na vrsti. Pri tem, ko morajo mirno in tiho čakati in poslušati igrati svoje vrstnike, se otroci naučijo pozornosti in izkazovanja spoštovanja svojim vrstnikom.

#5: Učenje glasbe pri otrocih dviguje samozavest

samozavesrt pri otrocih

Učne ure nudijo forum, kjer se lahko otroci naučijo tako sprejemati, kot tudi dajati konstruktivne kritike. Pretvarjanje negativnega odziva v pozitivno spremembo pomaga otrokom graditi njihovo samozavest. Še posebej skupinske učne ure pomagajo otrokom razumeti, da nihče, vključno z njimi samimi ali njihovimi vrstniki, ni popoln ter da ima vsak prostor za izboljšanje.

Predstavitev samega sebe javnosti oz. publiki je pomembna veščina, ne glede na to, ali postane otrok profesionalni glasbenik ali ne. To znanje se namreč z lahkoto prenese na javno nastopanje v šoli, v službi idr.

#6: Učenje glasbe seznani otroke z domačo in tujimi kulturami

kulture

Z učenjem o in igranjem različnih inštrumentov lahko otroci spoznavajo pomembno vlogo glasbe v domači in tujih kulturah. Na primer, z bongi in timbalami, se lahko otrokom predstavi afriški in kubanski stil glasbe.

Raznoliki inštrumenti, kot sta violina in klavir omogočajo izvedbo širokega repertoarja glasbenih stilov, vključno s klasično glasbo ali jazzom. Pomembno je, da se otroci spoznajo z drugimi kulturami v mladih letih, saj to spodbuja odprtost glede svetov in tradicij.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?