organizirani ljudje

Nekaterim organizacija predstavlja mačji kašelj. Vedno prispejo pravočasno in zanje se vedno zdi, da vedo, kaj počnejo. Za nas preostale je že to, da se spravimo iz postelje in dnevu primerno oblečemo, bitka kaosa in zmede.

Postati organiziran pri vsakodnevnih opravilih in dokončanje majhnih projektov, ki ste jih začeli, je pomemben prvi korak do realizacije večjih ciljev. – Joyce Meyer

Resnica je, da ljudje, ki so bolj organizirani, prakticirajo določene navade in se jih tudi uspešno držijo. Če želite postati bolj organizirani, je morda pametno, da začnete posnemati navade organiziranih ljudi. Sliši se smiselno, kajne? Pomagale vam bodo, da se spravite nazaj v red in postanete bolj organizirani.

Tukaj je 8 navad izjemno organiziranih ljudi

Zbudite se zgodaj in ujemite jutranje čudeže

Če živite z družino ali drugimi sostanovalci, lahko že to, da se zbudite 15 minut pred ostalimi, napravi veliko razliko pri tem, ali se boste uspeli v miru pripraviti za nadaljevanje dneva ali ne. Ne bo se vam potrebno prerivati za prostor v kopalnici. Če živite sami, pa vam lahko dodatnih 15 minut omogoči veliko maneverskega prostora. Saj veste, kako hitro se spravimo pod stres, če se nam nekam mudi.

Pustite telefon pri miru

Fay Wold, avtor knjige New Order: A Decluttering Handbook For Creative Folks (And Everyone Else) pravi: “Priporočam vam, da telefona nimate v spalnici, ko se odpravljate spat …” Ker je toliko stvari dosegljivih na naših pametnih telefonih, je pomembno, da se ne ujamemo v past poležavanja in pomikanja po družbenih omrežjih že navsezgodaj. Še preden se boste dobro zavedli, boste že zamujali. Poskusite raje z dihalnimi vajami, ki vas bodo sprostile, zaradi njih se boste bolje počutili, in precej lažje vam bo vstati.

Naredite nekaj, kar vam je v veselje

Dovolite si, da si zjutraj vzamete nekaj časa, da počnete nekaj, kar vam je resnično v veselje. To lahko pomeni, da boste slikali, brali, poslušali glasbo ali pa se nenazadnje celo predali brskanju po telefonu. Vendar pa morate imeti za to točno odmerjen čas. Naj vam ne vzame več kot 5 ali 10 minut, preden nadaljujete s pomembnejšimi opravki. S tem boste pridobili nekaj pomembne energije in obenem ostali točni.

sreča

Imejte rutino, ki ji boste lahko uspešno sledili

Organizirani ljudje imajo jutranjo rutino, ki ji sledijo dan za dnem. Večkrat, ko jo uspešno zaključijo, lažje jim je vstajati dan za dnem in se držati ritma. Bloger in profesionalni fotograf Casey Osmundson pravi: “Bolj kot prakticiraš določeno opravilo, manj moraš zavestno razmišljati o posameznih korakih. Kar se je nekoč zdelo kot izziv, bo kmalu nekaj povsem samoumevnega.”

Ko boste pričeli s tem, boste ugotovili, da zahteva od vas manj truda, da se spravite iz postelje in opravite vse potrebno. Če pataloško zamujate, to pomeni, da boste začenjali postajati bolj organizirani in pravočasni.

Več: Nasveti za učinkovito upravljanje s časom

Postavite si realistične cilje

Če boste poskušali čez noč na glavo postaviti vašo rutino, lahko to vodi zgolj v še več stresa. Z zastavljanjem realističnih ciljev boste do uspeha prispeli postopoma, a zagotovo. Začnite s spreminjanjem ene posamične navade in šele, ko boste uspešni pri tem, nadaljujte in začnite spreminjati naslednjo.

Ustanovitelj in predsednik Supreme Organization, Jodie Watson, pravi: “Vašo rutino morajo sestavljati čisto preproste osnove, ki jih morate znati opraviti, da lahko vaše življenje teče gladko, preden odhitite skozi vrata. Če imate vsak dan tudi druga nujna opravila, razmislite o tem, kako jih lahko poenostavite ali drugače razporedite na vašem urniku.” Ko imate enkrat vzpostavljeno navado, vam ne bo potrebno delati na njenem vzdrževanju, kar vam bo dalo nov zagon, da začnete vzpostavljati novo. Organizirani ljudje imajo realistične cilje, da lahko obdržijo nadzor nad dogajanjem brez pretiranih skrbi.

Več: Postavljanje ciljev v 7 korakih

Pripravite si hrano večer predtem

Priprava obroka vam lahko zjutraj vzame veliko časa. Lažje je, če si hrano pripravite že večer predtem. Organizirani ljudje si lahko celo pripravijo velike količine hrane za celoten teden vnaprej in jo imajo spravljeno v hladilniku ali zmrzovalniku. To je še posebej razvidno pri športnikih, ki zahajajo v fitnes. Postali boste bolj organizirani, če boste pripravljene obroke morali le še vzeti iz hladilnika in jih pogreti, preden se boste odpravili pomembnim opravilom naproti.

navlaka

Odstranite navlako v hiši

Če imate navado, da vsa oblačila in navlako preprosto zmečete na posteljo, ko se zjutraj odpravljate od doma, potem poznate tudi občutek, ko pridete domov in vidite razmetano posteljo. Če boste določene dele hiše pospravili, vam bo to omogočilo, da se boste lahko ob prihodu domov takoj sprostili in opravili nekaj pravega dela. Organizirani ljudje poskrbijo za to, da ne porabijo nepotrebnega dodatnega časa pri pripravljanju njihovega delovnega okolja. Osebna organizatorka Rebekah Saltzman pravi: “Vso to kopičanje nam onemogoča, da bi v življenju dobili stvari, ki si jih želimo in jih hočemo. Preprosto nimamo mentalnega in fizičnega prostora zanje.”

Opravite opravilo, ki ga ne želite opraviti, najprej

O tem smo pisali že večkrat. Pojejte živo žabo! Namesto da z neprijetnim opravilom odlašate in ga prelagate, poskrbite za to, da ga boste opravili najprej. Organizirani ljudje storijo natanko to, da lahko tudi v mislih odkljukajo nekaj zahtevnega in se ne osredotočajo več na to, kako jih neprijetna naloga še čaka, da jo opravijo. To vam omogoča bolj produktiven delovni dan brez dodatnega stresa, ko se morate ukvarjati z zahtevnim projektom.

Mnogo nas je neorganiziranih, delno tudi zaradi tega, ker ne vemo, katere navade so pomembne, da se jih držimo. Zelo organizirani ljudje prakticirajo dobre navade, ki jim olajšajo dan in lahko zaradi njih čas, ki ga imajo na voljo, izkoristijo bolje. Če opažate, da ste neorganizirani in da se težko prebijate čez dan, vam bodo morda pomagale vse naštete navade. Kdo ve? Morda pa sčasoma tudi sami postanete zelo organizirana oseba.

Več: Time management omogoča boljši nadzor nad življenjem

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?