Koristi branja za karierni uspeh
Koristi branja za karierni uspeh

Nekateri ljudje se rodimo kot bralci, nekateri to šele postanejo. Jaz recimo, sem v tretjem razredu osnovne šole pričela brati romane za odrasle, saj sem prebrala že vse otroške knjige v šolski knjižnici. Moja znanka, po drugi strani, pa je svojo prvo knjigo v celoti prebrala na maturi, nato pa je branje tekom študija odložila na stran. Danes prebere vsak dan eno knjigo. Kakorkoli, branje večini ljudi predstavlja počitek, odmor in prepotrebno tišino, hkrati pa je nenadomestljiv način za rast. Tako karierno kot osebnostno. Koristi branja za karierni uspeh so po mnenju znanstvenikov nenadomestljive.

Koristi branja za karierni uspeh

Branje je po mojem mnenju eno najboljših, najdosegljivejših in najfleksibilnejših načinov za izboljšanje kariernih uspehov. Kot rojenemu bralcu mi lahko glede na izkušnje verjamete na besedo. Tisti, ki pa ste bolj skeptične sorte, pa vas bodo morda dokončno prepričali znanstveno podprti razlogi, zakaj bo branje knjig izboljšalo vašo kariero. Pa si poglejmo pet znanstveno dokazanih koristi branja za karierni uspeh.

1. Branje zmanjšuje stres

V svojem profesionalnem življenju se morate slej ko prej naučiti, kako uspešno nadzorovati nivo stresa. Zaradi sebe in zaradi drugih si ne morete privoščiti, da bi hodili okoli kot ekonom lonec, ki ga bo vsak moment razneslo. Po možnosti v prisotnosti šefa, sodelavcev ali zaposlenih.

V raziskavi, ki jo je vodil nevrofiziolog, dr. David Lewis, so ugotovili, da lahko branje samo šest minut na dan zmanjša nivo stresa za več kot dve tretjini. Branje  kot zmanjševalec stresa celo premaga poslušanje glasbe, pitje čaja ali sprehod.

Naslednjič, ko boste torej čutili, da ste pod pritiskom in da morate omiliti stres, raje kot po sladici, posezite po dobri knjigi. Morda najdete kakšno zase ravno v naši spletni knjižnici.

2. Branje izboljšuje spanec

Vsi vemo, da na delovnem mestu ne moremo biti uspešni, če izgledamo in se počutimo kot zombi. A včasih je zaspati veliko težje, kot se sliši. Pravzaprav se lahko zgodi, da zapademo v začarani krog utrujenosti, ko zaradi nenaspanosti ne moremo zaspati.

Raziskave kažejo, da je branje eden najboljših načinov za predpripravo k spancu. Poleg tega boste zaradi branja boljše spali, kot če bi v istem času gledali televizijo.

Več: Kaj je spanje, koliko ga potrebujemo in kako ga izboljšati?

3. Branje izboljšuje sposobnost odločanja in sprejemanja odločitev

V povprečju odrasla oseba v enem dnevu sprejme 35.000 odločitev. Sliši se ogromno, kajne? In seveda si vsi želimo, da bi bila prav vsaka izmed njih pozitivna in dobra. Izogibanje sprejemanju slabo informiranih, impulzivnih ali površnih odločitev je izredno pomembno. Predvsem na delovnem mestu.

In kako naj bi pri tem pomagalo branje?

V raziskavi, ki so jo opravili na Univerzi v Torontu so ugotovili, da lahko branje izmišljene literature vodi v boljše splošno procesiranje informacij, vključno tistih, povezanih z domišljijo. Nenazadnje imajo bralci fiktivnih zgodb manjšo potrebo po “kognitivnih zaključkih” ali po domače povedano: so bolj sproščeni ob nejasnostih in dvomih.

Branje izmišljene literature vam bo pomagalo izboljšati vašo sposobnost sprejemanja odločitev tako, da bo zmanjšalo vašo potrebo po sprejemanju hitrih – in morda neracionalnih – odločitev, saj boste bolj odprti za spremenljive situacije.

4. Branje izboljšuje vodstvene sposobnosti

Bralci so pogosto deležni stereotipnih očitkov, da se izogibajo direktnih medosebnih kontaktov z namenom, da se bolj potopijo v knjigo. A to ne bi moglo biti dlje od resnice.

V eni izmed študij so namreč dokazali, da imajo posamezniki, ki berejo zgolj 30 minut tedensko, večji občutek za empatijo. Sposobnost, da se poistovetimo z drugimi ljudmi je sposobnost, ki je skupna bralcem in najboljšim svetovnim voditeljem in poslovnim uspešnežem.

5. Branje povečuje splošno razgledanost

Za konec sem prihranila najočitnejšo korist branja – branje nas dela pametnejše. Naši možgani so kot mišica, ki jo je potrebno trenirati, da ostane prožna in zdrava. Seveda je koristno, da rešujete Sudoku, križanke ali sestavljanke, a branje je odličen način, da ohranite dolgoročno mentalno zdravje.

Več: 5 zabavnih nasvetov za trening uma.

Poglejte na to takole: Če ne dvigujete uteži, ne boste postali močnejši. Tekom časa bodo vaše mišice oslabele. Če pa trenirate z utežmi, boste izboljšali vašo moč. Enako velja za možgane. Več kot jih trenirate, boljše bodo delovali. Branje vas torej ne bo le naučilo novih stvari, temveč bo izboljšalo vašo splošno inteligenco.

Ne pozabite pa seveda tudi na primerno hrano za možgane, kot je npr. jagodičevje, ki dokazano upočasni staranje možganov.
Upam, da sem vas s temi argumenti prepričala, da boste kdaj pa kdaj (če že ne vsakodnevno) v roke vzeli kakšno knjigo. Karkoli že boste brali, je to dober začetek izboljšanja delovne uspešnosti. Berite tako zabavne kot malo bolj resne knjige. Za vas sem pripravila izbor knjig, naravnanih na poklicno in osebnostno rast:

Tudi pri branju sicer velja pravilo, da je bolje začeti zgodaj, vendar pa nikoli ni prepozno. Preberite si naše nasvete, kako motivirati otroke za branje. Naštete koristi branja za karierni uspeh so vsekakor prepričljive. Obljubljam vam, da boste v vašem življenju opazili razliko, ko boste pričeli brati. Tako kot vse nas rojene bralce, bo tudi vas branje slej kot prej posrkalo vase. V branju je moč 🙂

 

Vir: The Muse

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekNasveti za nepotrpežljive naravne bodybuilderje
Naslednji članekKako postaneš prehranski skrajnež?
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.