Jagodičevje upočasni proces staranja možganov. Jejmo ga več!
Jagodičevje upočasni proces staranja možganov. Jejmo ga več!

Ravno te dni poteka v Pismo Beach-u v Kaliforniji 7. bienalni simpozij o koristi jagodičevja na zdravje. Na njem bo med drugimi strokovnjaki predavala tudi dr. Barbara Shukitt-Hale, ki je že skoraj 30 let vključena v raziskave o procesih staranja možganov. Aprila lani je predavala tudi na 3. mednarodni konferenci Staranje in kognitivne sposobnosti. V svojih raziskavah se je osredotočila predvsem na povečanje vnetij in oksidativnega stresa pri staranju možganov. Tekom raziskovalnega dela je proučevala predvsem vpliv jagodičevja na staranje. Ugotovitev: jagodičevje je vir polifenolov, ki upočasnijo staranje možganov in izboljšajo simptome, povezane s tem procesom.

Raziskave staranja možganov

Dr. Shukitt-Hale je skupaj s svojo ekipo izvedla številne raziskovalne študije. Proučevali so prizadete motorične sposobnosti in kognitivne funkcije pri ostarelih podganah. Njihovi rezultati so pokazali zmanjšane motorične sposobnosti, prostorski spomin in oteženo učenje. Raziskovalno vprašanje, ki si ga je zastavila ekipa, je bilo, ali se lahko slabitev teh funkcij preneha ali celo izboljša njihovo delovanje, v primeru, da se podganam spremeni dieta. Še posebej so se osredotočili na polifenole, ki jih lahko najdemo v temnem sadju in zelenjavi, čokoladi in orehih.

Postavlja se vprašanje, ali lahko te izsledke prenesemo tudi na ljudi. Raziskovalna skupina je razširila njihove študije in se posvetila iskanju odgovora na omenjeno vprašanje. Prvotne študije so pregledale učinke staranja na ravnotežje, kognitivne sposobnosti in način gibanja. Tako kognitivne sposobnosti kot mobilnost se s staranjem slabšata. Te padce je mogoče zaznati pri celo še mlajših ljudeh, kot bi pričakovali. 

Izsledki raziskav so:

  • jagodičevje lahko zmanjša provnetne signale v celicah,
  • funkcionalno nazadovanje v mobilnosti in kognitivnih sposobnostih sta ključni lastnosti staranja,
  • jagodičevje lahko izboljša kognitivne sposobnosti,
  • različno jagodičevje vpliva na različne aspekte kognitivnih sposobnosti.

Polifenoli in jagodičevje

Polifenoli imajo številne lastnosti, ki ščitijo možgane. Delujejo protivnetno, so antioksidanti, zmanjšujejo kardiovaskularne bolezni in preprečujejo nastanek raka, prav tako pa izboljšujejo vid. Sklepi njihovih raziskav so pokazali, da lahko prehrana upočasni in celo odpravi težave, povezane s starostjo, kot so težave z učenjem in s spominom ter poslabšane motorične sposobnosti. Popestritev prehrane z borovnicami in jagodami je pri ljudeh izboljšalo tako izvršne funkcije kot tudi prostorski spomin.

Če povzamemo, imajo polifenoli različne učinke na možgane in lahko obrnejo procese staranja in težave, ki so povezane z njimi. In kar je najpomembneje, jejte več jagodičevja!

 

Vir: American Society for Nutrition

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekAli med pogovorom delate teh 10 komunikacijskih napak?
Naslednji članekKonoplja: čudežna rastlina
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.