naravni bodybuilderji

Naravni bodybuilderji so se znašli v nezavidljivem položaju. Nenehno so bombardirani s fotografijami in video posnetki dvigovalcev uteži, ki si pri svojem napredku pomagajo s “kemijo”, kot raznorazne bolj ali manj dovoljene substance žargonsko imenujejo obiskovalci fitnesov. Razumnost si je vzela počitek, nadomestili pa so jo cirkuški triki in ekstremni, nečloveški dvigi uteži.

Naravni bodybuilderji začetniki, pozor!

Izraz “fake natty” (fake natural) oz. ponarejeno naraven je sedaj vsesplošno razširjen kot “brosience” – izraz, s katerim posmehljivo označujemo osebna mnenja in nasvete fitneserjev, ki imajo z resnično znanostjo bolj malo skupnega. Povprečnemu odjemalcu fitness vsebin je tako vse težje razločevati med dobrimi in slabi informacijami, s katerimi so obdani.

Naravni bodybuilderji, ki se prepovedanih substanc ne poslužujejo, bodo težko razlikovali med tem, kaj je dobro zanje in kaj za gospoda ali gospo “nisem-v-resnici-naraven-a-trdim-da-sem”.

Namen tega prispevka ni ugotavljati, kdo je naraven in kdo ni. Želimo pa opozoriti začetnike, ki so se navdušili nad dvigovanjem železja, naj zavračajo medijske zgodbe, ki govorijo o nerealnih rezultatih in obljubljajo nemogoče. To ne velja zgolj za medijsko prepoznavne fitneserske obraze, pač pa drži tudi za vse večjo množico dvigovalcev uteži, powerlifterjev in crossfitterjev, ki so preplavili družabna omrežja.

Splošne smernice za naravne bodybuilderje

Za nekaj sekund se odjavite iz Instagrama in uporabite bolj razumen del možganov. Zavedajte se, da obstaja pravi in napačen način, kako početi stvari. Nekdo, ki trdi, da je pridobil 5 kilogramov čiste mišične mase v slabem mesecu, verjetno ni počel stvari na “pravi” način. Vaši najljubši “naravni bodybuilderji” lahko trdijo, da je mogoče, a mnoge izmed teh posameznikov poganjajo kemikalije, pa še kljub temu si resnico prikrojijo malo po svoje.

Dejstvo je, da nenaravni dvigovalci uteži napredujejo različno hitro in zaradi tega tudi trenirajo drugače kot vi. Vaša pričakovanja morajo biti skladna s situacijo, v kateri se nahajate. Če boste poskusili s trenažnim programom, ki ga prakticira Mr. Universe, vas le-ta ne bo pripeljal do njegovega izgleda. Naravni fitneserji morajo trenirati drugače in pametno je slediti nekaterim splošnim smernicam. Gre za univerzalne zimzelene principe, s pomočjo katerih lahko postavite temelje vaše fizične pripravljenosti.

Predstavljamo torej pravila po načelu kmečke pameti za naravno hipertrofijo.

#1: Imejte racionalen cilj

Če nekaj zveni preveč dobro, da bi bilo res, potem bodite prepričani, da ni res. K ciljem pristopite z mero zdrave pameti. Previsoki cilji namreč spodjedajo samozavest v športu.

Pogledujte k nečemu, kar je v danem trenutku za las izven vašega dosega. Se pridobiti dva kilograma mišične mase v naslednjih dveh mesecih sliši mogoče? Kaj pa pet kilogramov v naslednjih šestih mesecih?

#2: Naučite se krmariti

Nore, intenzivne vaje ne smejo predstavljati norme. V nasprotnem primeru boste po treh dneh treninga popolnoma izčrpani. Najboljši pristop je tak, da upravljate z intenzivnostjo treninga.

Seveda trenirajte trdo, a bodite pri tem tudi učinkoviti. Trening premagovanja upora ni šprint. Da bi lahko nenehno napredovali, morate regulirati intenzivnost treninga. Poskusite trening za moč, kot ga imajo elite.

#3: Obdržite jasne misli

Poslušati vse, ki imajo kaj za povedati in slediti navzkrižnim bratskim nasvetom, lahko postane prav frustrirajoče. Ne izgubite vizije, ki predstavlja vaš “kaj” in “kako”.

Če imate soliden načrt in mu sledite teden za tednom, potem dajte vse od sebe, da boste obdržali potrebno miselno naravnanost in jasno vizijo. Ni potrebe po tem, da svojo glavo zapolnite z najnovejšimi muhami.

#4: Zmernost je odgovor

Le-ta ni zgolj ključ do napredka, ko govorimo o treningu, temveč se aplicira tudi na dietni načrt, dneve za počitek, pričakovanja in motivacijo. Ni potrebe po tem, da vsako minuto dneva obsesivno razmišljate o vašem cilju.

V nasprotnem primeru boste dosegli zgolj to, da boste pridobili odpor do stvari, ki jo poskušate doseči. Pustite si nekaj prostora za življenje.

#5: Imejte plan C

Morda imate v mislih popoln načrt akcije, a ko prispete v fitnes, ugotovite, da ga ne morete udejaniti, kot ste si zamislili. Kot pri večini zadev v življenju, boste potrebovali tudi plan B in verjetno še plan C.

Največji orodji v vaši torbi morata biti prilagodljivost in fleksibilnost. Ne bodite tisti, ki je videti povsem izgubljen, ker je njegova najljubša naprava zasedena. Premagajte to miselnost in se prilagodite.

#6: Potrpežljivost je vaš najboljši prijatelj

To je najpomembnejši princip vsakega trenažnega načrta. Ni skrivnost, da živimo v družbi, ki zahteva takojšnje spremembe, a resničen napredek vedno pride kot rezultat potrpežljivega konstantnega truda.

Počasi in zanesljivo premaga hitro in površno. Še posebno, ko gre za pridobivanje mišične mase. Ni enostavno, a s prakso lahko potrpežljivost postane vaše najmočnejše orožje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?