čustveni manipulatorji

Najbrž že veste, kako je, če nekdo z vami čustveno manipulira. Ker so čustveni manipulatorji zelo sposobni, to morda ni tako lahko, kot se sprva zdi. Vendar če veste, kaj iščete, ga boste zlahka prepoznali.

Pred nekaj leti je podjetje Facebook v navezavi z raziskovalci iz univerze Cornell in univerze v Kaliforniji, izvedlo poskus, v katerem so se namerno igrali s čustvi 689.000 uporabnikov. Manipulirali so z njihovimi prikazi – nekateri posamezniki so lahko videli le negativne zgodbe, medtem ko so drugi videli le pozitivne. Ko so ti ljudje objavili svoje lastne objave, so bile le-te v veliki meri pod vplivom razpoloženja objav, ki so jim bile vidne.

Facebook je bil zaradi tega poskusa jasno deležen ogromno kritik, saj sodelujoči niso bili obveščeni o poskusu. A bolj kot to, je zaskrbljujoče dejstvo, kako enostavno je manipulirati s čustvi ljudi. Če lahko z vašimi čustvi manipulira Facebook samo preko prikazovanja novic, predstavljajte si, koliko enostavnejša je manipulacija za resnično, živo osebo, ki pozna vaše šibkosti in sprožilce. Sposoben čustveni manipulator lahko uniči vašo samopodobo in v vas vzbudi celo dvom v prisebnost.

Kakšni so čustveni manipulatorji?

Čustvena manipulacija je lahko izredno učinkovita, kar je tudi razlog, zakaj se je nekateri brezobzirni posamezniki poslužujejo v tolikšni meri. Čustveni manipulatorji vas lahko spravijo ob živce, ker je njihovo vedenje neracionalno.

Od takšnih ljudi se čimprej čustveno oddaljite. Vaše interakcije z njimi naj bodo kot znanstveni projekt. Ni potrebe, da se odzivate na čustveni kaos, temveč le na dejstva. O tem, kako preprečiti čustveno izsiljevanje, si lahko preberete v članku, ki ga je napisala strokovnjakinja Katja Z. Istenič.

Predstavljamo vam znake, po katerih izstopajo čustveni manipulatorji. S poznavanjem in pozornostjo nad temi znaki se boste lahko takšnim osebam izognili še preden v vaše življenje vnesejo težave.

Čustveni manipulatorji spodkopavajo vašo vero v razumevanje realnosti

Čustveni manipulatorji so izredno sposobni lažnivci. Vztrajajo, da se nek incident ni dogodil, kljub temu, da se je. In vztrajajo, da so naredili ali rekli nekaj, kar niso. Težava je v tem, da so pri tem tako dobri, da se na koncu pričnete spraševati o svoji prisebnosti.

Da bi se izognili podreditvi čustvenemu manipulatorju, morate v takšni situaciji vztrajati pri svojem, verjeti v svojo različico zgodbe, ne glede na to, kako prepričljivi so argumenti manipulatorja.

Čustveni manipulatorji delajo drugače kot govorijo

Čustveni manipulatorji vam bodo rekli to, kar si želite slišati, njihova dejanja pa so druga zgodba. Jamčijo vam podporo, a ko nastopijo hudi časi, se vedejo, kot da so vaše zahteve in želje popolnoma nerazumne. Zatrjujejo vam, kako ste lahko srečni, da jih poznate in se obnašajo, kot da ste jim breme.

To je le še eden izmed načinov, kako čustveni manipulatorji spodkopavajo vaše prepričanje v lastno prisebnost. Zaradi njih pričnete dvomiti v realnost, kot jo vidite vi in jo oblikovati tako, kot ustreza njim.

Čustveni manipulatorji so strokovnjaki za vzbujanje krivde

Čustveni manipulatorji obvladajo spreobrniti vašo krivdo v svojo prednost. Če omenite nekaj, kar vas moti, bo čustveni manipulator poskrbel, da se boste počutili krive, da ste to omenili.

Če tega ne omenite, so sposobni v vas vzbuditi krivdo, da ste to zadržali zase. Karkoli naredite ali rečete, je narobe in ne glede na to, kakšne težave imate s čustvenim manipulatorjem, ste krivi vi.

Čustveni manipulatorji igrajo vlogo žrtve

Ko je govora o čustvenih manipulatorjih, ni nič nikoli njihova krivda. Ne glede na to, kaj naredijo – ali česa ne uspejo narediti – je to krivda nekoga drugega. Nekdo drug jih je prisilil v to. Običajno ste to vi.

Če se razjezite ali ste razočarani, je to vaša krivda, saj imate po mnenju čustvenega manipulatorja previsoka pričakovanja. Če se razjezijo oni, ste krivi vi, ker ste jih užalostili. Čustveni manipulatorji nikoli ne prevzamejo odgovornosti.

Čustveni manipulatorji želijo preveč, prehitro

Ne glede na to, ali gre za zasebno ali poslovno razmerje, čustveni manipulatorji vedno preskočijo nekaj korakov. Prehitro razkrijejo preveč in enako pričakujejo od vas. Prikažejo vam svojo ranljivost in občutljivost, ki pa je le ukana.

Ta šarada je namenjena temu, da se vi počutite posebni, ker vas je manipulator spustil v svoj notranji krog ljudi. Prav tako je to prikazano z namenom, da se vam zasmilijo, hkrati pa na vas preložijo odgovornost za svoja čustva.

Čustveni manipulatorji so čustvene črne luknje

Kakorkoli se že čustveni manipulatorji počutijo, so odlični v tem, da vse okoli sebe posrkajo v te občutke. Če so slabe volje, potem vsi okoli njih to vedo. A to še ni najslabši del: čustveni manipulatorji so tako spretni, da ne samo, da vsi okoli njih vedo za njihovo slabo voljo, temveč ta čustva tudi občutijo. To povzroča pri ljudeh občutek odgovornosti za razpoloženje manipulatorja in obvezo, da ga izboljšajo.

Čustveni manipulatorji se javijo za pomoč, nato se obnašajo kot mučenci

Čustveni manipulatorji goreče izkazujejo pripravljenost za pomoč, ali se celo sami javijo, nato pa se obnašajo kot mučenci. Začetna zavzetost se hitro prelevi v odkimavanje, stokanje in nakazovanja na to, da jim je ta pomoč velika obveza in v breme.

Če si manipulatorja zaradi tega slučajno drznete odpoklicati z naloge, ste seveda vi tisti, ki je slab in paranoičen in on žrtev, saj je le želel pomagati. Rezultat? Vi imate občutek krivde, nesposobnosti ali celo norosti.

Čustveni manipulatorji so vedno v prednosti pred vami

Ne glede na to, kakšne težave imate, so težave čustvenega manipulatorja vedno hujše. Legitimnost vaših pritožb podcenjujejo tako, da vas opominjajo, da so njihove težave resnejše. Sporočilo? Vi nimate razlogov za pritoževanje, zato utihnite.

Čustveni manipulatorji poznajo vse vaše gumbe in ne oklevajo s pritiskanjem nanje

Čustveni manipulatorji poznajo vaše šibke točke in jih kaj radi uporabijo zoper vas. Če ste nesigurni glede svoje teže, bodo komentirali vašo prehrano ali vaš izbor oblačil. Če ste zaskrbljeni glede prihajajoče predstavitve, bodo izpostavili kako nadležni in ocenjujoči so poslušalci. Vaša čustva izkoriščajo za to, da z vami manipulirajo in ne za to, da bi se vi počutili bolje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRTalent Smart
Deli
Prejšnji članekZdravstvene koristi plesa
Naslednji članekNasveti za nepotrpežljive naravne bodybuilderje
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.