Življenjske resnice za boljše življenje

V času, ko smo pod nenehnim pritiskom, da moramo vsem in vsakomur ugajati in biti popolni, marsikdo pozabi na enostavne življenjske resnice. Pozabljamo na lekcije za življenje naših babic. Ne poznamo več samih sebe, ne cenimo svojih sposobnosti, ne sprejemamo pomembnih osebnih odločitev. Le malokdo je sposoben in pripravljen slediti svojemu klicu in živeti življenje v vsej svoji polnosti.

Samopodoba in samozavest

Pogosto govorimo o spoznanju naših resničnih moči, o grajenju naše samozavesti in izboljšanju samopodobe. Kljub temu, da sta samozavest in samopodoba precej podobna izraza – nanašata se na to, kako se počutimo v svoji koži – pa gre za dva povsem različna koncepta.

Samopodoba se nanaša na to, kako se generalno počutimo v svoji koži: koliko se imamo radi in splošno mnenje, ki ga imamo o sebi – pozitivno ali negativno. Samopodoba se oblikuje preko naših izkušenj in okolja, v katerem odraščamo, preko naših družinskih članov, šole in družbe.

Samozavest se nanaša na to, kakšno mnenje imamo glede svojih sposobnosti in kako ocenjujemo svoje zmožnosti za početje določenih stvari ali soočanje z različnimi situacijami.

Tekmovalnost družbe in posledice

Večina izmed nas je bila vzgajana tako, da smo osredotočeni na naše slabosti in domnevne omejitve, namesto na naše zmožnosti in sposobnosti. V nekaterih primerih smo bili naučeni, naj najdemo načine za izboljšanje, da bi lahko postali “najboljša različica samih sebe”. Takšno vedenje staršev otrokom preprečuje, da bi postali uspešni.

Če pogledamo že samo naš šolski sistem, ki bi moral biti odskočna deska za razvoj potenciala, nas uči tekmovalnosti za najboljše ocene. Uči nas, da moramo biti prvi, najboljši in uči nas, da je drugačnost nesprejemljiva. Ves čas nas starši in učitelji primerjajo z drugimi učenci. Individualni talenti so potisnjeni v ozadje in niso v celoti (če sploh) sprejeti in spodbujani. Namesto vzgoje optimističnih otrok je prisotna vzgoja pesimizma.

Posledica? Mladi odrasli se bojujejo z resnim pomanjkanjem samopodobe in samozavesti. Sami sebe ne vidijo kot dovolj lepe, pametne in dobre. Ves čas se obupano trudijo biti popolni. Popolni otroci, popolni zaposleni, popolni državljani. Popolni, da bodo ustrezali merilom drugih. Da bodo dobili želeno odobravanje.

Spremenimo lahko le stvari, ki se jih zavedamo. Stvari, ki jih sprejmemo kot resnico.

Življenjske resnice za lepše življenje

Zazrite se nazaj v svoje življenje in si priznajte vse svoje dosežke, ki so rezultat trdega dela in truda. Spoznajte sami sebe in svoje osebnostne lastnosti. Naredite seznam stvari, ki jih pri sebi cenite in spoštujete. Seznam stvari, na katere ste ponosni. Obljubite si, da ga boste vsak dan dopolnili z majhnimi dosežki.

V nadaljevanju vam predstavljamo pomembne življenjske resnice. Spoznajte jih, sprejmite jih in jih vgradite v svoje življenje. Tako si boste lahko zgradili zdravo samopodobo in povečali svojo samozavest. Te življenjske resnice vam bodo dale pogum, da se podate na presenetljivo pot življenja.

1. Imeti rad samega sebe ni sebično

Imeti rad samega sebe v celoti – svojo miselnost, telo in dušo ni sebično. Je nujno za zdravo življenje. Da bi bili zmožni ljubiti in spoštovati druge, moramo najprej začeti pri sebi. S čustveno vzgojo v mladosti lahko razvijemo čustveno inteligenco, ki je potrebna za stabilnost in zanesljivost v življenju.

2. Popolnost je čista izmišljotina

Bodite hvaležni za vse svoje napake, saj so blagoslov. Zakaj? Ker učijo in nas delajo pametnejše. Kot je rekel John C. Maxwell, “Včasih zmagamo, včasih se učimo. Nikoli ne izgubimo.” Prenehajte se truditi, da bi bili popolni. Vedno ciljajte na to, da boste dovolj dobri.

3. Niste žrtev

Vaša preteklost nima ničesar z vašo prihodnostjo. Vaše stare omejitve ne definirajo, kdo ste danes. Obtoževanje drugih, da vam jemljejo čas, denar in ljubezen je nepošteno, saj sami izbirate, koliko daste in komu. Nihče vas ne more raniti ali užaliti brez vašega dovoljenja. Vi nadzorujete svoja dejanja. Vaša prihodnost je rezultat vaših trenutnih odločitev.

4. Obremenjevanje z mnenji drugih je potrata časa

Ne glede na to, koliko se trudite, ne morete ustreči vsem. Karkoli ljudje mislijo o vas, je njihovo mnenje, filtrirano skozi njihove leče. To nima nič opraviti z vami. Prenehajte se truditi, da bi ustregli drugim z upanjem, da jim boste zato všeč. Iskanje potrditve je smrtonosna droga. Imejte se radi, takšni kot ste in ne pričakujte od drugih, da vas bodo osrečili. Vaša sreča je vaša odgovornost. Vse ostalo je le bonus.

5. Zavrnitev je naučena praksa skrbi zase

Če neka stvar zveni kot “moral bi”, potem tega ne naredite. Naredite le stvari, za katere čutite, da jih želite. Naj vaše želje prihajajo iz vas. Ne dovolite, da vam jih vsilijo drugi. Vedno sami odločajte o tem, kako boste preživeli svoj čas in s kom. Čas je življenje, ki se nikoli ne vrne.

6. Življenje ni boj ali izčrpavajoče tekmovanje

Prenehajte tekmovati in se primerjati z drugimi. Ukvarjajte se raje s svojo potjo in bodite srečni za dosežke drugih. Živite v duhu ljubezni, namesto v duhu strahu. Verjemite v izobilje. Živimo v svetu, kjer je dovolj vsega za vsakogar.

7. Avtentničnost je stvar izbire

Bodite zvesti samemu sebi. Bodite to, kar ste in verjemite to, kar mislite, da je prav. Pravico imate biti srečni in živeti življenje brez opravičevanj in obžalovanj. Živite življenje, kot ste si ga zamislili.

V življenju ne dobimo tega, kar želimo. Dobimo tisto, kar mislimo, da si zaslužimo. Zato je nujno, da verjamete vase, da se vidite kot zadostne in vredne najboljših stvari, ki vam jih življenje ponuja.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?