lekcije za življenje

Olika, vrednote in zdrave navade so podlaga za prijaznost in moralnost. Vse (ali pa vsaj večino) lekcije za življenje je večina od nas privzela od naših dragih starih staršev. V današnjem času, ko se bojujemo z najrazličnejšimi težavami in potrebi po tem, da so naša trenutna dejanja poravnana s stabilnostjo v prihodnosti, je bolj kot kadarkoli potrebno, da poskušamo obuditi in privzeti te lekcije za življenje.

Velike lekcije za življenje

Morda so se nam v otroštvu zdele lekcije za življenje nepotrebne, nesmiselne in samoumevne. Sedaj, ko smo odrasli, pa je še toliko pomembneje, da se po njih zgledujemo in jih predajamo mlajšim generacijam. Navsezadnje je naš cilj, da bi ustvarili svet lepši in prijetnejši, kajne?

Hvaležnost

Privzemanje bolj dostojanstvenega in hvaležnega vedenja je resnično ključ do srečnega življenja. Gre za majhno (vendar veliko) skrivnost do uspeha in zadovoljstva. Je tudi vas babica kdaj, ko ste bili žalostni, potolažila z besedami: “Bodi srečen, da imaš oči, s katerimi lahko vidiš barve dreves, nos, da lahko vohaš rože na vrtu in jezik, da lahko okusiš odlično kosilo. Noge, ki te lahko nesejo kamorkoli. Čisto vodo, ki jo lahko piješ in elektriko, da prižgeš luč.”?

Včasih, ko stvari ne gredo po naših načrtih je prav, da se ustavimo in zamislimo o stvareh, ki nam gredo dobro. Naše osredotočenje lahko preklopimo na karkoli si resnično želimo, v kateremkoli trenutku. Seveda ni vedno najlažja stvar, ki jo lahko naredimo. Vendar postaja z zavestnim prakticiranjem vedno lažje, dokler to ne postane način našega življenja.

Živeti hvaležno vsak dan ne pomeni, da je/bo naše življenje popolno, ga pa vsekakor dela boljšega. Prav tako to pomeni, da je naše življenje napolnjeno z radostjo, zabavo in magičnimi presenečenji. Hvaležnosti v današnji družbi močno primanjkuje, kljub temu, da spada med pomembne lekcije za življenje.

Recikliranje

Večina naših dedkov in babic je odrasla v dobi vojn in pomanjkanja, kjer so bile osnovne življenjske dobrine redkost. Živeli so skromno. Zato so se morali naučiti porabiti in izkoristiti vsako stvar pri hiši ter zakrpati zluknjane nogavice. In tako so postali strokovnjaki recikliranja.

Ponovna uporaba stvari, ki so trenutno neuporabne, je še vedno pogosta praksa starejših ljudi. Imajo odlične ideje, kako lahko stvari predelamo in jih ponovno koristno uporabimo. Tako se izognemo onesnaževanju okolja, kupovanju novih stvari za isti namen, hkrati pa krepimo našo domišljijo, iznajdljivost in praktičnost.

Če vam manjka takšnih idej, se jih nedvomno najde ogromno na spletu – uporabite iskalnik google ali pa si poglejte slike na Pinterestu oz. video vsebine na Youtubu. Tukaj je nekaj primerov predmetov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti:

  • Stekleni kozarci: shranjevanje živil, predmetov, orodja ipd.

  • Plastična embalaža: shranjevanje ostankov hrane.

  • Rolice toaletnega papirja: vzrejanje sadik za na vrt, organizacija čopičev/barvic.

  • Odrezki zelenjave: shranite vse odrezke zelenjave, ki jo pripravljate in jih skuhajte v vodi, s čimer pridobite zelenjavno jušno osnovo.

Manjši obroki

60 let nazaj so bile prehranjevalne navade popolnoma drugačne od teh, ki jih poznamo danes. Danes so ljudje tako zaposleni, da jedo kar lahko, kadar lahko in kjerkoli lahko. To lahko sčasoma vodi v prenajedanje in neuravnovešeno prehrano. Kar je danes zaskrbljujoče, je velikost obrokov, ki se še naprej veča.

Primer*:

V 50-ih letih je standarden fast food obrok vključeval:

  • 2 dL pijačo,
  • 111 g hamburger,
  • 68 g porcijo pomfrija.

Danes enak obrok vključuje:

  • 1,2 L pijačo
  • 340 g hamburger,
  • 190 g porcijo pomfrija.

*Podatki za ZDA

Sorazmerno s povečanjem velikosti porcij, se je pojavila tudi epidemija debelosti. Tudi če nadzorujemo količino hrane, ki jo zaužijemo, je še vedno potrebno paziti tudi na velikost obrokov. Preberite si več o pravilni prehrani za zdravje.

Kar se lahko naučimo od starejših je tudi olika za mizo. Ne samo, da si na krožnik naložijo manj hrane, vedno jo pojedo tudi zadnji. Starejši so se namreč naučili uživati v vsakem grižljaju. Jedo počasi, mirno in v tišini. Si sploh še znate predstavljati, kako je pojesti kosilo v miru, brez kričanja otrok, pogajanja o tem, kaj mora pojesti in česa mu ni potrebno, razpravljanja o službi, prepiranja in drugih nepomembnih opravil za mizo?

Vedenje

Sprememba vašega vedenja je majhna prilagoditev, ki dela veliko razliko. Starejši so se naučili, da večina neuspehov ni vrednih obžalovanja – mir je vedno bolj natančen in močan kot nevihta. Ena izmed boljših lekcij za življenje, ki se jih lahko naučimo od starejših je vzdrževanje visokega nivoja čustvene inteligence. Preberite si članek o 4 nasvetih za vzgojo čustveno inteligentnih otrok.

V težkih časih so starejši vedno neomajno dvignili glavo, šteli svoje blagoslove in gledali vnaprej dobre stvari, ki prihajajo. Priča so bili veliko več “depresijam”, kot si jih lahko mi sploh zamislimo. Pa vendar, na kaj so se osredotočili?

Osredotočili so se na pozitivno. Zavedali so se, kako dragocen je čas v resnici. Zjutraj so zgodaj vstali, se zahvalili, da so živi, tekom dneva so se veselo pogovarjali z ljudmi in se veselili naslednjega družinskega srečanja. Bili so srečni, saj niso imeli navad nesrečnih ljudi, ki so danes vse pogostejše. Stanje danes? Ocenite sami.

Potovanje

Številne zgodbe o lepotah sveta so se delile prek generacij. Starejši ljudje so bili na najrazličnejših mestih sveta, ustvarjali zgodovino in spoznavali nove ljudi. Od tod tudi številne izkušnje. Večina še vedno potuje z avtobusi in pri tem pravzaprav uživa. Kaj pa jim manjka – imajo družbo, imajo postanke, imajo hrano in pijačo. Pa še kakšno zapojejo na poti do Rima.

Danes so potovanja za marsikoga zaradi brutalnih stroškov življenja in natrpanega urnika neizvedljiva. Sicer pa itak vidimo večino stvari prek Google Map-ov ali slik na Facebooku. Kakorkoli, potovanja so čudovita in vsak bi moral imeti priložnost, da doživi vsaj kakšen izlet. Tudi če ne gre za nekaj ekstravagantnega in dragega, je pomembno, da si vzamete čas in počnete nekaj novega. Čas zase in za raziskovanje nečesa novega je le ena izmed pozitivnih sprememb za lepše življenje.

Naš svet je fascinanten in ima neverjeten spekter osebnosti. Kjerkoli lahko spoznamo čudovite ljudi, sorodne duše in doživimo najrazličnejše dogodivščine. Pozdravite nove izkušnje in lokacije – spremenile bodo vaše življenje in vanj dodale novo dimenzijo in bogastvo.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?