Debelost je faktor tveganja za razvoj osteoartritisa
Debelost je faktor tveganja za razvoj osteoartritisa

Debelost je faktor tveganja za razvoj osteoartritisa

Glede na nacionalni inštitut zdravja (National Institutes of Health), sta prekomerna telesna teža in osteoartritis močno povezana. Pravzaprav je debelost faktor tveganja za razvoj osteoartritisa. Prekomerna telesna teža ali debelost namreč povečata pritisk na sklepe in hrustanec, kar povzroči njihovo obrabo. Poleg tega lahko imajo ljudje z več telesne maščobe v krvi višje vrednosti molekul, ki povzročajo vnetje v sklepih, kar poveča tveganje za razvoj osteoartritisa.

Osteoartritis, včasih imenovan degenerativna bolezen sklepov ali degenerativni artritis, je najpogostejša kronično stanje sklepov. Prizadane lahko katerikoli sklep, najpogosteje pa se pojavi v kolenih, kolkih, križu in vratu, malih sklepih prstov in v bazo palca na rokah in nogah (Vir).

Osteoartritis povzroči obrabo sklepnega (artikularnega) hrustanca, ki je sicer odgovoren za zagotovitev gladke, drsne podlage za gibanje sklepa ter za zaščito kosti. To povzroči bolečino, zatekanje in težave z gibanjem sklepa. V primeru poslabšanja osteoartritisa, lahko pride tudi do obrabe kosti, pri čemer se del kosti odlomi in se prenaša po sklepu. Nadaljno poškodbo hrustanca povzročijo citokini (proteini) in encimi, ki se sintetizirajo zaradi vnetnega procesa v telesu. V zadnji fazi osteoartritisa se hrustanec popolnoma obrabi in kost prične treti ob kost, kar vodi v poškodbo sklepa in še več bolečine (Vir).

Študija Radiološkega združenja Severne Amerike

Glede na študijo, objavljeno v reviji Radiology, so imeli debeli ljudje in ljudje s prekomerno telesno težo, ki so v več kot 48 mesečnem obdobju izgubili precej telesne teže, občutno nižjo degeneracijo kolenskega hrustanca.

“V tej raziskavi smo analizirali razlike med skupinama z in brez izgube telesne teže,” pravi vodilna avtorica študije, dr. Alexandra Gersing iz Oddelka za radiologijo in biomedicinsko slikanje na Univerzi v Kaliforniji. “Opazovali smo degeneracijo vseh struktur kolenskega sklepa, kot so meniskus*, artikularni hrustanec in kostni mozeg.”

*Meniskus je polkrožna ploščica iz fibrohrustanca, ki ščiti in oblazini sklep.

Raziskovalna ekipa je raziskovala povezavo med izgubo telesne teže in napredovanjem hrustančnih sprememb z MRI (magnetna resonanca) v obdobju 48 mesecev pri 640 debelih pacientov oz. pacientov s prekomerno telesno težo (minimalni indeks telesne teže 25). Ti pacienti so imeli faktorje tveganja za razvoj osteoartritisa ali MRI dokaz milega do zmernega osteoartritisa. Pacienti so bili kategorizirani v tri skupine:

  • pacienti, ki so izgubili več kot 10 % njihove telesne teže,

  • pacienti, ki so izgubili 5-10 % njihove telesne teže,

  • pacienti, katerih telesna teža se ni spremenila (kontrolna skupina).

Rezultati študije: Izguba telesne teže lahko upočasni degeneracijo kolenskega sklepa

Rezultati so pokazali, da so imeli pacienti, ki so izgubili 5 % telesne teže, nižjo stopnjo degeneracije hrustanca v primerjavi s kontrolno skupino. Pri pacientih, ki so izgubili več kot 10 % telesne teže, pa se je degeneracija še bolj upočasnila.

Razvoj osteoartritisa
MRI desnega kolena: Izhodišče (A, C), po 48 mesecih (B, D). Pacientki: debela 65-letnica z blago bolečino kolena (A in B) in debela 64-letnica, ki je izgubila približno 10,9 % BMI (C in D).

Raziskovalci so torej ugotovili, da je izguba telesne teže povezana z upočasnitvijo degeneracije artikularnega hrustanca. Pri istih pacientih so opazili tudi spremembe v degeneraciji meniskusa. Učinek upočasnitve degeneracije je bil večji pri pacientih, ki so izgubili občutno več telesne teže.

Za preprečitev hrustančne degeneracije kolena je priporočljiva tudi lahka do zmerna vadba. Morda za začetek poskusite z različnimi vadbami hoje, ki jo lahko stopnjujete do teka.

 

Vir: Science Daily