Pozitivne spremembe za lepše življenje
Pozitivne spremembe za lepše življenje

Vaša sreča in uspeh sta odvisna od pozitivnih, konstruktivnih misli, osredotočenih dejanj in ustvarjanja pomenljivih odnosov z drugimi. Dobra novica je, da imate na teh področjih popoln nadzor. Lahko se odločite, da se boste spremenili in v svoje življenje vnesli pozitivne spremembe.

Kar dosežemo v sebi, bo spremenilo zunanjo realnost. ~Plutarch

Kako uvesti pozitivne spremembe za lepše življenje?

Prvi korak pri uvajanju pozitivnih sprememb v vaše življenje je odločitev, da si to resnično želite. Nekatere spremembe je namreč težko privzeti. Zahtevajo nekaj odrekanja in veliko vztrajnosti. Rezultat je nedvomno vreden truda – sreča, mir in zadovoljstvo.

Majhne pozitivne spremembe, ki jih lahko sčasoma vpeljete v vaše življenje, lahko imajo velik vpliv. Najbolje pri vsem pa je, da gre za odločitve, ki so pod vašim nadzorom in ki jih lahko sprejmete že danes.  Predstavljamo vam pozitivne spremembe, ki lahko imajo izjemen vpliv na vaše življenje.

Nadzor vaših misli

Vaše misli vplivajo na vaše počutje. Vaša občutja pa vplivajo na vaša dejanja. Nemogoče je biti samozavesten in vase zaverovan, če so vaše misli ves čas napolnjene z dvomi in sodbami. Vprašajte se: Ali bi tudi z drugimi govorili tako, kakor se pogovarjate sami s sabo?

Če je odgovor NE, se lahko spremenite. Za reprogramiranje misli je potreben čas, a prvi korak se začne s samozavedanjem. Poskušajte se bolj zavedati lastnih misli s vprašanji, kot so: “Kaj trenutno mislim in zakaj? Ali mi moje misli pomagajo?”

Premor, s katerim boste resetirali vaše notranje glasove, vam lahko pomaga postati bolj pozitiven in načrten.

Ločite to, kar čutite od tega, kar počnete

Vzemite si čas in prepoznajte, kako se v resnici počutite. To ne pomeni, da boste čustva skrivali ali jih ignorirali, a jih ločite od dejanj. Vaša dejanja so ločena odločitev.

Če vas na primer frustrira dejstvo, da je s kolegom težko delati na projektu, lahko prepoznate svojo frustracijo in se nato povsem ločeno od tega odločite, kako boste ravnali. Če se prijatelj nenehno ne drži dogovorov, se počutite jezno, vendar to ne sme biti povod, da bi z njim končali prijateljstvo ali pa situacijo ignorirali. Namesto tega se lahko odločite, da boste odprti in neposredni ter mu dali vedeti, kako njegovo obnašanje vpliva na vajin odnos. 

Dejanja so ločene odločitve, ki jih sprejmete sami na podlagi vaših občutij.

Prenehajte se primerjati z drugimi

Vedno se bo našel nekdo uspešnejši, bolj izpopolnjen, z več medaljami, več denarja in boljšo promocijo. Nenehna igra primerjav, ki se jo igrate, ne pomeni ničesar dobrega. Vedno bo nekdo postavil lestvico še višje.

Važna je vaša notranja lestvica uspeha, ki temelji na tem, kar vam pomeni največ. Važna je točka, s katere začenjate in napredek, ki ste ga naredili. Najdite pravi pomen v svojih prizadevanjih. Smisel je močan način za premagovanje primerjav z drugimi, saj se tako osredotočate na vpliv in prispevek.

Vzemite si čas zase

Čas je naša največja dobrina. Če ste pozorni na to, čemu in komu ga namenjate, si povečate možnosti, da bi živeli življenje, kot ga želite. Kako začenjate dneve, igra veliko vlogo pri tem, da postanete načrtni.

Najdite nekaj minut za razmišljanje o tem, kako želite preživeti dan – časovno gledano in glede misli, ki jih želite imeti. Molitev, meditacija, vadba in nekaj tišine za razmislek lahko imajo izjemen vpliv na vaš dan, teden in celo leto. Najboljše in najpomembnejše odločitve se ponavadi sprejmejo takrat, ko si vzamete čas za razmislek o tem, kaj resnično želite.

Najdite torej miren kotiček za oddih in si vzemite premor od natrpanega urnika.

Počnite vsak dan nekaj novega

Predvidljivi dnevi in navade vas držijo v rutini. Poskusite vsak dan ali teden opraviti eno spremembo. Tisti ki imate pogum, lahko poskusite celo s celim letom drugačnega življenja.

Pojdite na tečaj kuhanja, spremenite bivalni prostor, pojdite na tedenske izlete in se naučite ribariti. Priložnosti je neomejeno. Namenoma pretresite vaše življenje in se osvobodite rutine. Poskusite nekaj, kar še nikoli niste. Celo majhna sprememba, kot je gledanje poučne oddaje, medtem ko se spravljate v službo, ali spremembe na jedilnem listu lahko sprožijo novo energijo.

Poslušajte tudi, ko želite govoriti

Poslušanje je najmogočnejše razpoložljivo orodje za učenje in grajenje odnosov. Vendar pa je v življenju hitrega tempa, ki ga poganja tehnologija, pogosto premalo izkoriščeno. Postavljajte vprašanja in resnično prisluhnite, namesto da bi se osredotočali na to, kaj boste rekli za tem. Vaša popolna pozornost je največji kompliment, ki ga lahko nekomu namenite.

Premagajte odvisnost od tega, da morate vedno imeti prav

Želja po tem, da bi vedno imeli prav, lahko zasenči še tako močne odnose. Imeti prav za vsako ceno lahko zadovolji vaše notranje potrebe, a pogosto na račun nečesa ali nekoga drugega.

Zamislite si neko situacijo… Ali obstaja samo en odgovor? Ali se morate strinjati? Ali so podane nove informacije, ki jih morate upoštevati? O tem je v intervjuju z nami govoril tudi Lenart Žuber.

Seveda je prav, da obdržite svoj pogled na situacijo in zagovarjate svoje mnenje in vrednote, ki so vam pomembne. Kontrola nad odvisnostjo vedno imeti prav, vam je v pomoč, kadar želja po odobravanju prevzame nadzor nad vami.  Morda boste res izgubili bitko, a boste zmagali v vojni.

 

Vir: Success

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekSe v družini pogosto prepirate? Naredite temu konec!
Naslednji članek10 predlogov, kako doseči finančno svobodo
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.