Finančna svoboda
Finančna svoboda

Finančna svoboda je cilj, ki marsikoga popelje v svet podjetništva. Finančno uspešni ljudje dojemajo stvari nekoliko drugače, kot večina ostalih. Običajno so bolj pozitivno naravnani, za svoje premoženje in posel prevzemajo osebno odgovornost, predvsem pa so se pripravljeni odreči kratkotrajnim ugodnostim za pridobitev dolgoročnih ciljev. Nagnjeni so k vseživljenjskemu učenju in se obkrožajo s pozitivnimi ljudmi, ki prav tako kot oni verjamejo v korist izobraževanja in dobre delovne etike.

Finančna svoboda je dosegljiva tistim, ki se o njej učijo in zanjo delajo. ~Robert Kiyosaki

Navajamo nekaj stvari, ki jih finančno uspešni ljudje počnejo drugače od večine ostalih, ki zgolj sanjajo o denarju in uspehu.

Ne zapravljajo časa pred televizorjem

Premožni ljudje na dnevni bazi gledajo zelo malo televizije, od tega le redko ali nikoli tako imenovane “reality show-e”. Čas, ki ga preživijo pred televizorjem, namenijo spremljanju izobraževalnih in informativnih oddaj v zvezi s poslom in ne zgolj za poležavanje na kavču.

Finančna svoboda zahteva odrekanje

Premožni ljudje na začetku svoje poslovne poti živijo preudarno, z namenom vlaganja omejenih financ v nekaj, kar jim bo prineslo več denarja. Imajo srednje velike hiše, vozijo rabljene avtomobile ter ne zapravljajo denarja za nakup vpadljivih statusnih simbolov, kot so jahte, dragi športni avtomobili, nepotrebna tehnologija. Nekateri med njimi, kot je na primer Warren Buffet, tako varčno živijo vse življenje.

Ne igrajo žrtev

Ljudje, ki sebe vidijo kot žrtve, zapravijo ogromno časa za pritoževanje in obtoževanje drugih za svoje neuspehe. Uspešni ljudje svoje slabe odločitve in poraze analizirajo ter jih poskušajo v bodoče odpraviti. Raje se iz svojih napak učijo, kot pa se nad njimi pritožujejo.

Varčujejo in omejujejo dolgove

Uspešni ljudje se trudijo odplačati svoje dolgove kakor hitro je mogoče in s tem privarčujejo denar na račun višanja obresti. Prav tako je njihova prioriteta varčevanje denarja, kar se jim lahko obrestuje kasneje, v primeru krize. Na ta način se lahko neprijetne situacije rešijo s privarčevanim denarjem, namesto da odplačujejo posojilo, ki na dolgi rok stane veliko več.

Za svojo situacijo ne obtožujejo drugih

Uspešni ljudje prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in neuspehe. Namesto potrate energije in časa za obtoževanje nekoga ali nečesa drugega, četudi je delno kriv, prevzamejo usodo v svoje roke in naredijo nekaj za svoj uspeh.

Načrtujejo dolgoročno

Uspešni ljudje si za doseg finančne svobode ustvarijo dolgoročen načrt in se ga čimbolj držijo. Ta načrt obsega tako finance kot organizacijo dela. Za sprotno motivacijo si dolgoročni načrt razdelijo v sklope kratkoročnejših načrtov, katerim zvesto sledijo, čemur sledi dolgoročen uspeh.  Ne pozabijo niti na sprotno nagrajevanje doseženih manjših ciljev.

Izdelujejo stvari ali opravljajo storitve, ki imajo vrednost

Uspešni ljudje niso samo kupci idej in izdelkov drugih ljudi, ampak jih sami izdelujejo in tržijo. Zavzeto spoznavajo trg in njegove potrebe ter konkurenco, ki jo poskušajo vedno preseči. 

Verjamejo, da je izobrazba pomembna

Premožni ljudje verjamejo v izobrazbo in vseživljenjsko učenje. Berejo poučne in strokovne knjige, se izobražujejo, poslušajo audio knjige, spremljajo koristne novice in se veliko pogovarjajo.

Naredijo več, kot zahteva minimum

Uspešni ljudje naredijo več, kot pa da se samo prikažejo na delovnem mestu, opravijo svoje delo ter gredo domov. Običajno zjutraj zgodaj vstanejo in ostajajo v službi dlje kot ostali. Njihovo delovanje se ne zaključi, ko gredo iz službe, ampak so poslovno aktivni tudi doma in v prostem času.

Kar počnejo, delajo s strastjo

Finančno uspešni ljudje doživljajo zadoščenje ob nečem novem ali ko zadovoljijo potrebam stranke. Bolj kot služenje denarja, jim je všeč sam kreativni proces, v katerega so vključeni.

Finančno uspešni ljudje so disciplinirani varčevalci, ki pričnejo denar varčevati zgodaj in to počnejo pogosto. Večino svojega življenja živijo preudarno, ne zapravljajo časa in denarja, pri tem, kar počnejo, uživajo kolikor je mogoče, omejujejo svoje dolgove, prevzemajo odgovornost za svoje finance in izdelujejo dolgoročne načrte. Vsako priložnost, ki se jim ponudi, izkoristijo za izboljšanje svojih sposobnosti in njih samih.

 

Vir: Power of positivity

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekPozitivne spremembe za lepše življenje
Naslednji članekTip ljudi, ki vam preprečuje uspeh
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.