Tip ljudi, ki vam preprečuje uspeh.

Ne glede na to, v čem želimo postati uspešni, se ključ do uspeha skriva v tem, da se obdamo s pozitivnimi ljudmi. Skupnost je tista, ki nas bo nedvomno izoblikovala. Da bi se lahko začeli pomikati v pravo smer, se moramo zavedati, kako določen tip ljudi okoli nas vpliva na naš razvoj. To pomeni, da moramo obenem tudi dobro vedeti, komu se na svoji poti na daleč izogibati. 

Tip ljudi, ki vam preprečuje uspeh

V nadaljevanju opisujemo tipe ljudi, lahko slabo vplivajo na naš osebni razvoj in se jih je zato potrebno na daleč izogibati.

Pritoževalci

tip ljudi_pritoževalec

Vsak projekt prinaša svojevrstne izzive. Kako se spopademo z njimi, na koncu določi, ali se bomo pomikali naprej, mirovali ali pa celo povsem obupali.

Ljudje, ki se nenehno pritožujejo, so strupeni in v dani situaciji niso sposobni poiskati najboljše rešitve. Zdi se jim bolje biti sproščen, a poražen, kot da bi se na vso moč potrudili uresničiti zadane cilje. Imajo izjemen talent, da tudi drugim vcepijo svojo negativno miselnost.

Postavljači

tip ljudi_ego

Takšne osebe so posebno nevarne za naš ego. Vrednost pripisujejo materialnim dobrinam, v življenju pa ne počno ničesar pomenljivega ali omembe vrednega.

Vedno morajo kupovati nove stvari, vedno morajo biti v središču pozornosti in pokazati, koliko imajo, da bi v očeh drugih izpadli uspešni. Ne gre za to, da bi njihova finančna pozicija bila vzrok za slab vpliv na nas, temveč za dejstvo, da se osredotočajo na povsem napačne stvari.

Sanjači

tip ljudi_sanjač

Obstajajo ljudje, ki govorijo o tem, kaj bodo počeli in obstajajo ljudje, ki so prezaposleni, da bi o tem govorili. Sanjači so tisti, ki imajo veliko dobrih idej, a jih nikakor ne spravijo do življenja. Manjka jim delovne etike in discipline. Vedno prelagajo stvari na jutri.

Ure in ure lahko govorijo o tem, kaj vse želijo doseči in ustvariti, a ko jih povprašaš, kako pri tem napredujejo, vedno postrežejo z odgovorom, da jim primanjkuje časa. Odlični so pri iskanju izgovorov, zakaj jim sanj ne uspe uresničiti in če nismo previdni, se lahko kaj hitro tudi sami ujamemo v isto past.

Ozkogledneži

tip ljudi_trump

Da bi bili uspešni, moramo gledati kratkoročno in dolgoročno. Medtem, ko je slabost sanjača v tem, da je prezaposlen s fantaziranjem o prihodnosti, je slabost ozkogledneža v tem, da ni sposoben videti celotne slike.

To je oseba, ki se niti za hip ne ustavi, da bi premislila o tem, ali je to, kar počne smiselno in če prinaša dodano vrednost.

Nekomunikativneži

Komunikacija je ključna pri vsem, kar počnemo, pa naj bo to znotraj ekipe, med partnerjema, poslovnežema ali prijateljema. S pogovorom prenašamo informacije, na podlagi katerih se lahko opravijo učinkovite poteze. Ljudje, ki premalo komunicirajo, niso zgolj odsotni, temveč so pogosto tudi vzrok za konflikte.

Ob pomanjkanju komunikacije se namreč stvari pozabljajo, naloge se ne izvršujejo, dogovori ne realizirajo, pričakovanja pa so postavljena na nerealnih temeljih. Na žalost ljudje, ki premalo komunicirajo, to pogosto počno zaradi neusposobljenosti.    

Ljudje, ki preveč obljubljajo in premalo izpolnjujejo

Pretirano obljubljanje, čemur ne sledi držanje danih obljub, je grozna navada. Ljudje to počnejo, ker želijo, da bi stvari izpadle boljše, kot so v resnici. Realnost se na koncu praviloma izkaže bistveno drugačna od zastavljenih obljub.

Če pustimo ob strani dejstvo, da takšno obnašanje prinaša osebno razočaranje, pa v ekipnem okolju tudi izjemno demoralizira. Daje namreč občutek, da se ničesar ne naredi in da stvari ostajajo na mestu, ekipe pa na račun takšnega obnašanja sčasoma tudi razpadejo.

Dive

Kakorkoli jih že poimenujemo, so to osebe, ki vedno vse vzamejo osebno in reagirajo izključno na podlagi čustev. Ko smo uspešni, prevzamejo vse zasluge, ko pa gre kaj narobe, krivijo vse ostale in ne prevzamejo odgovornosti.

Z njimi ni možno sklepati kompromisov, saj gredo na vse ali nič. Če kdaj takšno osebo česa okrivimo, bo hitro dvignila roke v zrak. Milo rečeno, obožujejo konflikte, zaradi česar se je tako nevarno zadrževati v njihovi družbi.

Ste odsev petih ljudi, s katerimi se družite najpogosteje. ~ Jim Rohn

Dobro ocenite tip ljudi, s katerimi preživite največ časa. Pomislite, ali je morda tudi v vaši bližini problematičen tip ljudi, ki  sodi v katero izmed naštetih kategorij? Premislite o tem, kako učinkoviti so vaši prijatelji in kako izpopolnjujejo vaše življenje. Če slabosti prevladajo nad prednostmi, je morda čas, da greste naprej brez njih.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?