Vzgoja optimističnega otroka
Vzgoja optimističnega otroka

Se sprašujete, kako lahko vzgojite optimističnega otroka? Otroci, ki so sposobni videti kozarec napol poln, se bolje spoprijemajo z življenjskimi izzivi. In so srečnejši. V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete, s katerimi bo vzgoja optimističnega otroka uspešnejša. Z njihovo pomočjo boste vzgojili čustveno inteligentne otroke s sončnim pogledom na življenje.

Vzgoja optimističnega otroka

Poleg vseživljenjskih pozitivnih učinkov na mentalno in fizično dobro počutje, obstajajo še številni drugi razlogi, zakaj je pomembna vzgoja optimističnega otroka. Po nekaterih študijah naj bi optimistični ljudje nenazadnje živeli dlje.

Predstavljamo šest nasvetov za vzgojo pozitivno naravnanega otroka. Ti nasveti pa ne bodo koristili zgolj vašemu otroku, temveč bodo osrečili celotno družino in preprečili družinske prepire.

1. Prenehajte se pritoževati

Veliko staršev pogosto na glas izraža svoje skrbi v pričo otrok. Osredotočanje na negativne stvari, misli in frustracije je klasični pesimizem. Bolj, kot se pritožujete nad finančnimi težavami in slabemu dnevu v službi, večja verjetnost obstaja, da bodo vaši otroci počeli isto.

Namesto pritoževanja in pesimizma pričnite raje govoriti o stvareh, ki so dobre, za slabe stvari pa se pogovarjajte o možnih rešitvah. Z otroci se lahko dogovorite, da se boste med večerjo pogovorili o najboljši in najslabši stvari, ki se jim (in vam) je danes zgodila. Cilj te “igre” je, da se osredotočite na dobro stvar, namesto da bi se pritoževali nad slabo. Ljudje smo pač narejeni tako, da slabe stvari veliko bolj potenciramo kot dobre. S to vajo boste svoje otroke naučili, da se morajo opomniti tudi na dobre stvari, ki se jim dogajajo.

2. Imejte visoka pričakovanja

Čimprej pričnite v družinsko življenje uvajati seznam opravil. Otroke navadite na to, da se bodo sami oblekli, pospravili posteljo in umili zobe, še preden sploh pridejo na zajtrk. S tem boste sebi zmanjšali delo in čas, ki bi ga za porabili, kar pa je še pomembneje pa je to, da bo takšna rutina otrokom koristila. Postajali bodo ponosni na svoje opravljeno delo in se naučili discipline, reda in samostojnosti.

Otroci ne bodo razvili optimističnega “zmorem” razmišljanja, če ne bodo imeli priložnosti, da se dokažejo. “Zaupanje otrokom, da bodo opravili nalogo, jim daje občutek sposobnosti,” pravi dr. Tamar Chansky, otroška psihologinja in avtorica knjige Freeing Your Child From Negative Thinking.

Naloge morajo biti seveda primerne otrokovi starosti, saj je cilj, da jo je otrok zmožen opraviti. Dvoletnik lahko pobere svoje igrače, triletnik lahko prinese v pranje umazana oblačila, štiriletnik lahko odnese svoj krožnik v umivalno korito, petletnik lahko sprazni koš za smeti, šestletnik lahko razvrsti svoje perilo.

3. Spodbujajte smiselno tveganje

Vsi starši so v dilemi, koliko zaščititi svoje otroke, da se ne bi poškodovali ali počutili izločene. Za otroka je sramotno, da pred prijatelji pade s klopi ali da se pridruži hokej ekipi, če ne zna drsati. Naravno je, da želite otroka zavarovati pred temi situacijami. Tudi če vaš otrok ni tako talentiran in sposoben kot drugi otroci, bosta vaše nezaupanje in pretirana zaščita še povečala njegovo nesamozavest in v njem spodbujala pesimizem.

Svetovalec za starše, dr. Michael Thompson, avtor knjige Homesick and Happy: How Time Away From Parents Can Help a Child Grow poudarja, da morate enostavno pričeti otroke spuščati z vajeti. Otroku, ki obiskuje vrtec dovolite, da se na vrtu igra sam. Otroku, ki obiskuje šolo dovolite, da se gre sam s sošolci na igrišče. Postopoma mu dajajte več svobode in dovolite zahtevnejše stvari, kot je športno plezanje na steni ali vikend izlet v naravi s taborniki.

Vzgoja optimističnega otroka je vaše poslanstvo. Potrudite se, da otroku zaradi lastnega egoizma in potrebe po zaščiti ne privzgojite strahu pred novimi stvarmi. Naj bo vaš cilj, da pride otrok domov navdušen in vam reče:” Uspelo mi je!”

4. Počakajte, preden reagirate

Vzgoja optimističnega otroka in brzdanje “mama medvedka” materinskega instinkta zahteva ogromno samonadzora. Kadar želi vaš otrok izgovoriti prvo besedo ali se dolgo časa trudi, da bi našel pravo mesto za košček sestavljanke, si želite hitro posredovati. Dr. Karen Reivich pravi, da boste pri otroku povečali občutek zadovoljstva in optimizma za prihodnost, če mu boste enostavno dovolili, da nalogo dokonča sam.

Brzdanje zaščitniškega instinkta je pomembno tudi v situaciji, ko je vaš otrok v “ogroženem” položaju. Nekateri otroci pač znajo biti nesramni in kruti. Ampak če se boste vsakič, ko bo vaš otrok ozmerjan za “debelega” ali “oranžnega” postavili zanj v njegovem imenu, mu boste odvzeli možnost, da se nauči zagovarjati svoja stališča in se braniti. Veliko lažje se je tega naučiti v otroštvu, ko ljudje ne poznamo zamer in užaljenosti, kot pa v odrasli dobi, ko so pogosteje v naše dojemanje vpletena čustva.

5. Spodbujajte trud

Pri otrocih je lahko na žalost že en neuspeh dovolj, da skujejo trajen občutek svojih pomanjkljivosti. “Nisem pameten.” “Slab sem pri nogometu.” “Ne znam risati.”

“Da bi preprečili te vrste zaključkov, poskušajte spremeniti otrokovo perspektivo,” pravi psiholog dr. Andrew Shatté, ki organizira programe za pomoč otrokom pri premagovanju izzivov. Da bi otrokove misli preusmerili v bolj pozitivno smer, poskušajte najti tolažbo. Na primer: “Vsak nov šport se je na začetku težko naučiti” ali “Matematiko se je potrebno učiti po korakih. Ko boš poskusil nalogo večkrat znova rešiti, ti bo vedno lažje.” Dajte mu vedeti, da ni edini, ki se bori s temi strahovi in dvomi. Pomagajte mu ohraniti upanje tako, da ga opomnite na druge njegove sposobnosti, ki mu jih je uspelo osvojiti.

6. Ostanite realistični

Pri spodbujanju otroka bodite previdni, da ne dajete lažnih obljub. Otroci so še posebej občutljivi na laži in prazne obljube. “Optimizem pogosto zahteva bolj realistično kot pozitivno razmišljanje,” pravi dr. Chansky. Zagotavljanje otroku, da se bo vse dobro končalo ima pogosto ravno nasprotni učinek. Otrok mora biti pripravljen tudi na slabe izide.

Nenazadnje si lahko otrok drugačen razplet, kot mu je bil obljubljen, razlaga popolnoma napačno. Lahko prične dvomiti vase in v svoje sposobnosti. Lahko pridobi negativen in nezaupljiv pogled na svet ter ljudi.

 

Vir: Parents.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deli
Prejšnji članekVodič v powerlifting, 5. del: Poenostavljen vodič prehrane
Naslednji članekŽrtvovanja uspešnih ljudi za svoje karierne cilje
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.