Zdravstvene koristi joge
Zdravstvene koristi joge

Joga je vadba, ki cilja na izboljšanje moči, fleksibilnosti in dihanja, hkrati pa pomaga vzdrževati fizično zdravje in mentalno dobro počutje. Obstaja več tipov joge, ki ustrezajo različnim potrebam in zmožnostim za relaksacijo, fleksibilnost, moč in ravnovesje. Pogosto so v vadbo vključene tudi meditacijske tehnike. V nadaljevanju predstavljamo pomembne zdravstvene koristi joge.

Zdravstvene koristi joge

Joga je vadba, ki je primerna za vsakogar, ne glede na starost, zmožnost in stanje telesa. Primerna je tako za mlade športnike, kot starejše ljudi. Še posebej priporočljiva je ravno za ljudi, ki trpijo za posledicami sodobnega stila življenja – išias, bolečine v križu, otrdelost vratu, ramen in stres. Zdravstvene koristi joge vključujejo izboljšave telesa kot tudi uma.

Fleksibilnost

Ko ljudje pomislijo o jogi, si običajno predstavljajo, da morajo biti gibčni kot gimnastičarji. Zaradi tega dvomijo vase in menijo, da so starost, pomanjkanje kondicije in togost neprimerne lastnosti za jogo. Resnica je, da človek ni nikoli prestar, da bi izboljšal svojo fleksibilnost.

Zaporedje joga položajev, imenovano asanas omogoča varno raztezanje mišic. Takšno gibanje sprosti mlečno kislino, ki se nabira v mišicah in ki povzroča togost, napetost, bolečino in izmučenost. Poleg tega joga poveča gibljivost sklepov. Lahko celo poveča mazanje v sklepih. Rezultat je občutek lagodnosti in fluidnosti celotnega telesa.

Joga pa ne razteza le mišic, temveč tudi vsa mehka tkiva v telesu. To vključuje vezi, kite in opno, ki obdaja mišična vlakna. Ne glede na to, kakšna je vaša stopnja joge, boste koristi opazili v zelo kratkem času. V eni izmed študij so udeleženci po osmih tednih joge povečali svojo fleksibilnost do 35 %. Največja pridobitev je bila v ramenih in zadnji loži.

Moč

Nekateri stili joge, kot sta ashtanga in power joga, so bolj energični kot drugi. Prakticiranje enega izmed teh stilov vam lahko pomaga izboljšati mišični tonus. Celo manj energični stil joge, kot je Iyengar joga, ki se osredotoča na manj gibanja in večjo preciznost gibov, lahko zagotovi moč in vzdržljivost.

Številne od teh poz, kot so downward dog, upward dog in plank pozicija, ojačajo zgornji del telesa. To postane zelo pomembno s staranjem. Stoječe poze, še posebej, če jih zadržite za nekaj dolgih vzdihljajev, ojačajo stegenjske mišice, kvadricepse in trebušne mišice. Poze, ki ojačajo križ, vključujejo upward dog in pozo stola. Skoraj vse poze pa krepijo center in globoke trebušne mišice.

Drža

Povečana fleksibilnost in moč pomenita boljšo držo. Večina stoječih in sedečih poz krepi mišice centra. To pa zato, ker računate na svoje globoke trebušne mišice, da bodo podpirale in ohranjale vsako pozo. S močnejšim centrom boste sedeli in stali pokončno. Še ena korist joge je povečano zavedanje svojega telesa. To zavedanje vam bo bolj hitro povedalo, da ste skrivljeni in boste lahko prilagodili držo.

Dihanje

Zaradi globokega, pozornega dihanja, ki ga zahteva joga, se pogosto izboljša kapaciteta pljuč. To lahko posledično izboljša športno zmogljivost. Vendar pa joga običajno ne osredotoča na aerobično vadbo, kot sta tek ali kolesarjenje. Tečaj intenzivne powee joge, ki vas zadiha v ogrevani sobi, pa ima tudi aerobne koristi.

Večina oblik joge poudarja poglobljenost in dolžino dihanja. To stimulira sprostitveni odziv, ki je nasprotje adrenalinskega porasta, ki je odziv na stres.

 

Vir: WebMD

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članek7 življenjskih resnic za lepše življenje
Naslednji članek6 nasvetov, kako izgraditi zaupanje v zvezi
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.