zaupanje v zvezi
zaupanje v zvezi

Ne glede na to, koliko se trudite, ne morete nekoga pripraviti do tega, da bi vam zaupal, če ta oseba ni zmožna ali motivirana za to. Zaupanje v zvezi je vedno dvosmerna cesta. Partnerja morata imeti sposobnost in željo, da si zaupata. Pomembno je, da se zavedate, kaj zaupanje v zvezi pomeni in zakaj je pomembno. Zaupanje v zvezi ali njegovo pomanjkanje namreč definira partnersko zvezo in je je nujno za srečno in uspešno zvezo, ki traja. Samo ljubezen ni dovolj.

Kaj sploh je zaupanje?

Zaupanje je na prvem mestu, ko je govora o najbolj zaželenih osebnostnih lastnostih partnerja. Ko nekomu zaupamo, verjamemo, da ta oseba govori resnico, da nas ne bo prizadela ali zavajala in ima v svojem srcu najboljše namene. V ljubeči zvezi je pomembno, da oba partnerja občutita zaupanje. Ta vera zmanjšuje omejitve in skrbi ter omogoča, da si partnerja razkrijeta svoje sanje in občutke. To ju zbližuje in povezuje.

V študiji, ki jo je izvedla dr. Terri Orbuch, so najsrečnejši pari, ki imajo zavidanja vredno partnersko zvezo, odgovorili na vprašanje, kaj je zanje najpomembnejše pričakovanje v zvezi. 92 odstotkov moških in 96 odstotkov žensk je odgovorilo, da moraš imeti v zvezi občutek, da te partner nikoli ne bi prizadel ali zavajal. Da mora biti prisotno zaupanje. Je to definicija popolnega partnerja?

Kako zgraditi zaupanje v zvezi?

Preden se lahko v zvezi razvije zaupanje, morate ugotoviti, ali ste sposobni zaupati vašemu partnerju (in obratno) in če je vsak izmed vaju vreden zaupanja. Ti dve stvari bosta določali o možnosti rasti zaupanja v zvezi.

1. Vprašajte se, ali ste zmožni zaupati partnerju

S partnerjem se morata vprašati isto vprašanje. Nemogoče je zapustiti resno zvezo ali se ločiti brez nekaj negativnih občutkov do bivšega partnerja. Da pa bi zgradili zaupanje z novo osebo, morate pozabiti in opustiti vse občutke do prejšnjih zvez ali bivših partnerjev.

Če se namreč oklepate močnih čustev do preteklosti, vam to preprečuje, da bi razvili zaupanje v novi zvezi. Ta čustva morate predelati in nevtralizirati svojo navezanost na preteklost ali pa boste zamudili novo zvezo. Če tega ne boste naredili, boste sedanjega partnerja ves čas primerjali z bivšimi in mu boste zmožni popolnoma zaupati. Pojavi se lahko tudi  tako imenovana “ljubeča” ljubosumnost, ki pa je strup za partnerski odnos.

2. S partnerjem določita vsak svojo zanesljivost 

Grajenje zaupanja v novi zvezi je prav tako stvar vas in zanesljivosti ali iskrenosti vašega partnerja. A kako lahko veste, če je vaš partner oseba, ki ji lahko zaupate? Obstajajo tri ključne točke, ki kažejo na zanesljivost osebe.

Je ta oseba konsistentna in predvidljiva?

Se v vsaki situaciji in ves čas vede enako, ne glede na to, ali je žalostna, pod stresom ali ljubeča? Konsistentno vedenje je ključ do zanesljivosti.

Je bila ta oseba do sedaj iskrena?

Vam partner govori resnico in pred vami nima skrivnosti? Lepo je, če vas ščiti pred nekaterimi informacijami (malo zasebnosti ni slaba stvar), vendar če pred vami skriva pomembno informacijo, ne moreta skupaj graditi zaupanja in rasti kot par. Če oseba redno laže, prikriva informacije ali daje izjave, ki nasprotujejo resnici, bo to uničilo zvezo.

Ima ta oseba v srcu najboljše interese?

Ali vaš partner misli na vas (in kaj bi bilo najbolje za vas) kadar sklepa odločitve sam ali skupaj z vami? To vključuje tudi to, kar počneta kot par, kam gresta na zmenek in kako podpirata prijateljstva, kariere in življenjske odločitve drug drugega.

3. S partnerjem si izdajta zasebne podatke

Eden izmed načinov, kako zgraditi zaupanje v zvezi je, da si s partnerjem zaupata zasebne podatke. Gre lahko za zasebne informacije, ki jih niste razkrili nikomur. Partnerja lahko vprašate o stvareh iz njegovega zgodnjega otroštva, na kaj je najbolj ponosen ali kako je bilo odraščati v njegovi družini. Ko partner odgovori na ta zasebna vprašanja in jih vi poslušate z odprtimi mislimi, se med vama izgradi zaupanje.

zaupanje v zvezi_pogovor
Pozorno poslušanje, medtem ko si s partnerjem delita zasebne podatke je odličen način za grajenje zaupanje.

4. Prevzemite pobudo in se razkrijte sami 

Razkrijte osebne zgodbe in skrivnosti svojemu partnerju brez da bi ga povprašali po njegovih. Študije kažejo, da če ena oseba deli nekaj skrajno osebnega in če sta obe osebi zainterisirani v nadaljevanje zveze, potem se nasprotna oseba samodejno odzove na istem nivoju intimnosti. To postopoma gradi zaupanje v zvezi. Koliko je kateri izmed partnerjev pripravljen deliti z drugim je lahko to tudi znak razvoja zaupanja v zvezi tekom časa.

5. S partnerjem ohranjaje pogovor o zaupanju 

Še eden izmed načinov, kako lahko gradite zaupanje v zvezi je, da imate s partnerjem pogovor o zaupanju, s čemer posledično izboljšujeta tudi samo komunikacijo v zvezi. Usedita se in drug drugega sprašujta vprašanja, kot so:

  • Kaj ti pomeni zaupanje in predanost?

  • Se ti zdi sprejemljivo, da imava skrivnosti eden pred drugim? Kakšne skrivnosti se ti zdijo takšne?

  • Kakšna pričakovanja imaš glede seksualne in čustvene monogamije ali zvestobe?

  • Kakšna pričakovanja imaš, kar se tiče denarja, skupnega časa, prijateljstev in družine/otrok?

Bolj kot vse drugo, vam bo ta pogovor dal občutek, koliko si lahko s partnerjem trenutno zaupata in ali dojemata zaupanje in predanost na enak način. Soglasne in skupne vrednote so podlaga za zaupanje in predanost v zvezi.

6. Poslužujte se skupnih izzivov 

Zaupanje v zvezi se lahko razvije tudi iz skupnih aktivnosti, ki zahtevajo oba, da se naloga opravi. Aktivnosti, ki temeljijo na timskem delu, kot je skrb za psa, skrb za vrt ali skupno sestavljanje sestavljanke, ustvarjajo zaupanje. Gre za proces doseganja cilja s skupnimi močmi, kar gradi zaupanje in zanesljivost.

zaupanje v zvezi_opravila
Opravljanje skupnega dela je eden najboljših načinov za izgradnjo zaupanja.

Na začetku zveze zaupanje zahteva čas, da se razvije. Če ste v novi zvezi, bodite pozorni in počakajte, da vidite, ali zaupanje med vama raste. Zaupanje v večini zvez sledi jasni poti. Tekom časa se povečuje in bolj, kot vi zaupate svojemu partnerju, bolj bo tudi partner zaupal vam.

 

Vir: DatingAdvice

[contact-form-7 404 "Not Found"]