Lucija Avguštin
Lucija Avguštin

Kdo je Lucija Avguštin?

Lucija Avguštin je sinonim “gajstne” ženske. Je športnica, polna energije in življenja, neustrašna podjetnica, ljubeča partnerica in skrbna mlada mamica. Kot pravi, je navdušena nad življenjem, ki ji vedno znova prinaša zanimive izzive. 

Leta 2012 je pričela trenirati brazilski jiu-jitsu. Sprva iz radovednosti, kasneje pa so prostori športnega društvo brazilskega Jiu-Jitsa Gracie Barra Ljubljana postali njen drugi dom. Profesor Carlos Maia jo je vzpodbudil, da je pričela resno trenirati in se udeleževati tekmovanj. Osvojila je številne medalje s pomembnih tekmovanj, najbolj ponosna pa je na srebrno kolajno iz tekmovanja International Open IBJJF Championship v Londonu, saj je prva ženska, ki je osvojila kolajno za Slovenijo na tem tekmovanju. Pravi, da ji je jui-jitsu spremenil življenje v pozitivno smer. Naučil jo je umiriti telo in misli. 

Trenutno ji največ časa vzame njen sinček. A kljub času in vloženi energiji, ki ju zahteva majhen otrok, Lucija vseeno najde način in voljo za treninge, športno aktivnost in nenazadnje kreativnost, ki jo izraža preko zanimivega bloga, na katerem najdete njene recepte in treninge, začinjene z mama humorjem. Kljub temu, da zelo uživa v vlogi mamice, pa se veseli tudi vrnitve na svoje delovno mesto v podjetju ePrvak.

Vabljeni k branju.

Uvod

Kdo je Lucija Avguštin? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Lucija Avguštin: Kdo sem? Sem Lucija aka Super Luca :D. Sem mamica, partnerica, športnica in poslovna ženska. Navdušena nad življenjem, ki mi vedno znova prinaša zanimive izzive.

Srh me spreleti ob velikih spremembah, hkrati pa me to podžge, da se zaženem naprej. Spremembe so strašne in obenem dobre za osebni razvoj in rast ter preizkušanje lastnih meja.

Zadnje, kar mi je pognalo kri po žilah, je bilo, ko sem ugotovila, da sem noseča. Dojenček je zastrašujoča mala stvarca, ki pa sem je neizmerno vesela.

Brazilski jiu-jitsu

Kar nekaj let si trenirala in tekmovala v brazilskem jiu-jitsu (BJJ), kjer si osvojila nekaj pomembnih medalj. Zakaj si se odločila ravno za to borilno veščino? Kaj je na njem takšnega, da ti predstavlja tako veliko strast?

Lucija Avguštin: Brazilski jiu jitsu sem začela trenirati v začetku leta 2012. Gym sem našla čisto po naključju in šla pogledat trening. Za BJJ sem prvič slišala, ko sem vstopila in me je prijazno pozdravil profesor Carlos Maia ter me povabil na ogled treninga. Bila sem fascinirana in se odločila, da se vpišem. Od takrat je BJJ moja velika ljubezen.

Na pobudo Carlosa sem se udeležila kar nekaj tekmovanj in osvojila kar nekaj medalj (International Open IBJJF Championship 3x zlato, 1x srebro, 2x bron, European Open Jiu-Jitsu NO GI IBJJF Championship 1x bron, European Open Jiu-Jitsu IBJJF Championship 1x zlato, Slovenian BJJ Open Championship 1x zlato, Serbian Jiu Jitsu Cup 2x zlato in 1x srebro, BJJ Eastern European open Championship 1x zlato).

Brazilski jiu jitsu me je naučil obvladati svoje telo in misli, potenciral je moje spoštovanje do drugih in sebe, potrpežljivosti, vztrajnosti, predvsem pa sem med treniranjem spoznala nemalo čudovitih duš, na katere se lahko vedno zanesem, da mi bodo polepšale dan.

Lucija Avguštin_BJJ
Lucija Avguštin v akciji.

Verjetno to vprašanje slišiš večkrat, a vendar se mu ne moremo izogniti. Kako to, da si se kot predstavnica nežnejšega spola odločila podati v šport, ki je vendarle bolj tipičen za moške? Kakšne ovire ti je pri tem športu predstavljalo dejstvo, da si ženska?

Lucija Avguštin: Čeprav, jaz vztrajno trdim da ni res, so moški, glede na samo fiziologijo telesa, v prednosti, kar se tiče borbe. Kar pa ne pomeni, da ženska ne more preseči moškega. Tako po tehniki kot po moči. Saj je na koncu dneva vse odvisno od lastne motivacije in količine truda, vloženega v treninge.

Pri BJJ je super to, da lahko vsak svojo drugačnost (konstitucijo), na primer višino, izkoristi v svoj prid. BJJ v osnovi promovira koncept, da se lahko manjša, šibkejša oseba uspešno ubrani napada proti večji in močnejši osebi z uporabo pravilne tehnike. Vse se da, vsak tukaj najde svoje. Jaz sem se našla v Gracie Barra Ljubljana, kjer nameravam ostati.

BJJ v osnovi promovira koncept, da se lahko manjša, šibkejša oseba, uspešno ubrani napada proti večji in močnejši osebi z uporabo pravilne tehnike.

Kako ti je ukvarjanje z brazilskim BJJ spremenilo življenje?

Lucija Avguštin: Od začetka pa do danes lahko rečem, da sem spremenila veliko. Za to ni zaslužen samo BJJ. Vsekakor se moraš za kakršno koli spremembo odločiti sam, me je pa definitivno spodbudil k razmišljanju. Postala sem bolj odločna in vem, kaj hočem. Ko si postavim cilj, naredim vse, da ga dosežem.

Sedaj vsako fizično zadevo, ki jo počnem, jemljem kot del treninga – nošenje vreč iz trgovine, sprehod do službe, ko zamudim avtobus … Vse je gibanje in vse je plus za boljše počutje. Ko sem začela tekmovati, sem začela malo več razmišljati o prehrani in se poglobila vanjo. Sprva sem se posvečala samo kalorijam in kilogramom, potem pa posledično tudi kompoziciji telesa in športni prehrani.

 

Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek6 nasvetov, kako izgraditi zaupanje v zvezi
Naslednji članekAli ste odvisni od športa? Preverite znake.
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.