Treningi in tekmovanja

Kako je izgledal tvoj tipičen trening? Kaj pa specifike v prehrani?

Lucija Avguštin: Do nosečnosti sem trenirala cca. 5 x na teden, načeloma zvečer, včasih tudi več zaporednih treningov. Trening se začne s skupnim vodenim ogrevanjem, nadaljuje s specifično tehniko in sparingom ter nadaljuje s prostimi sparingi. Razlike med vsakdanjimi treningi in pripravami na tekmo ni, vedno treniram, da sem pripravljena, morda pred samo tekmo nekoliko več drilam, da tehnika bolj preide v avtomatiko.

Zadnjih par let se poslužujem nekoliko več ketonske prehrane, ki mi bolj ustreza, sploh zaradi večernih treningov. Predstavil mi jo je moj sedanji partner Ivan, ki je kot enciklopedija, kar se tiče prehrane. Z eksperimentiranjem sva prišla do zaključka, da je zame to najbolj primerna prehrana. Ko sem v zvezi s čim pri prehrani v dvomih, vprašam njega. Dosti o prehrani piše na svojem blogu.

Kaj so v BJJ pogoste poškodbe in kako se jim izogniti?

Lucija Avguštin: Ne glede na to, da je to mehka veščina, pa tako kot pri vsakem športu, tudi pri BBJ ne moremo brez poškodb. Poškodbam se ni mogoče v popolnosti izogniti, lahko se pa marsikaj naredi na preventivi. Ta temelji na ogrevanju, pravilni tehniki in kar je najpomembnejše, da pazimo drug na drugega ter nase. Na to daje profesor Carlos Maia poseben poudarek.

Glede poškodb samih pa so najbolj pogoste poškodbe sklepov in vezi, kar spada pod tako imenovano mehko tkivo. Ramena, kolena, prsti itd. Pogoste so tudi modrice, ampak te nekateri nosimo s ponosom.

Kako si se pripravljala na tekmovanje – kakšni so bila takrat tvoja prehrana, treningi, mentalne priprave? Kako so izgledali zadnji dnevi in ure pred tekmo?

Lucija Avguštin: Treningi so bili bolj usmerjeni v tako imenovano drilanje oz. tehniko, namesto sparingov. Kakšnih posebnih mentalnih priprav nisem imela, prehrana pa je bila odvisna od moje teže. Če sem že imela ustrezno težo za svojo kategorijo ali če sem morala zgubiti kakšno dodatno kilo.

Na stvari ne smemo gledati kot na ovire ampak kot izzive, s katerimi se je potrebno soočiti.

Kolikšno breme so ti predstavljali stroški treningov in tekmovanj? Sredstva si poskušala najti tudi prek portala Make a champ. Koliko denarja ti je uspelo zbrati z donacijami?

Lucija Avguštin: Stroški treningov in tekmovanj so kar visoki: kimono, zaščita, pristopnine, prevoz, namestitev itd. Za večino sem poskrbela sama. Enkrat sem postavila profil na make a champ in pridobila del sredstev za tekmo. Za naslednje tekme se pa nisem več odločila za to opcijo, saj mi to ni ustrezalo.

Mogoče se sliši malo smešno in arogantno, ampak se mi je zdelo kot izpod časti, da prosim za denar, tako da sem se raje kakšni stvari odrekla in si tako sama financirala vse. Za primer: v letu, ko sem imela največ tekem, so stroški znašali dobrih 6 tisoč evrov.

Kateri so tvoji največji športni uspehi?

Lucija Avguštin: Največ mi pomeni srebrna medalja, ki sem jo priborila v Londonu, leta 2013, na svoji prvi večji tekmi, International Open IBJJF Championship. Kolikor vem, je bila to prva medalja na IBJJF tekmovanju za Slovenijo v ženski kategoriji.

Sicer pa se mi zdi, da je moj največji športni dosežek to, da se ne glede na zdravstvene ovire (hernija, operacija kolena itd.) vedno znova vrnem na blazine. Vedno se hecam, da se me ne bodo tako zlahka znebili. 😛

Lucija Avguštin_tekmovanje v Münchenu
Zlata medalja na tekmovanju International Open IBJJF Championship v Münchenu.

Lucijin nasvet

Zakaj bi nekomu priporočala treniranje BJJ? Kaj bi svetovala mladim, ki se v ta šport šele podajajo?

Lucija Avguštin: BJJ ti da fizično in mentalno kondicijo, moč, zadovoljstvo s samim seboj, dobro voljo in drugo družino. Meni je žal, da tega športa nisem spoznala že prej. Sama bom svojega Rižeka vpisala na BJJ, saj imamo profesionalne inštruktorje, ki jim zaupam njegov razvoj. Če bo Rižek le želel, ga bom podpirala pri treningih in tekmovanjih.

Novincem bi svetovala, naj se v ta šport podajo brez predsodkov in se prepustijo flowu BJJ-a. Naučili se bodo veliko tehnik, bolje spoznali sebe in druge ter se ob tem neizmerno zabavali.

Ali te morda navdušujejo tudi drugi športi, ki temeljijo na moči?

Lucija Avguštin: Po poškodbi kolena sem ugotovila, da morda potrebujem dodatno utrditi svoje telo in začela trenirati fitness. Trenirala sem ga cca. 5 x na teden pred službo. Trening imam razdeljen na dva dela: s kompleksnimi vajami se en dan fokusiram na zgornji del (ohp, pullupi, dipsi, bent over row itd.), drugi dan pa na spodnji del (deadlifti, počepi itd.).

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek6 nasvetov, kako izgraditi zaupanje v zvezi
Naslednji članekAli ste odvisni od športa? Preverite znake.
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.