Izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi

Se soočate s težavami pri pogovoru o svojih čustvih z ljubljeno osebo? Ali vaš partner ubeži vsakič, ko izrazite svoja čustva? Naj vam razkrijemo dobro novico: glede na nedavno raziskavo, pogovarjanje o čustvih ni edini (ali celo ne najboljši) način, da pari ohranjajo zdravo, srečno in uspešno zvezo. Je pa izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi vseeno dobrodošla sprememba. Nezmožnost komuniciranja med partnerjema namreč le še bolj uničuje zvezo.

Načini za izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi

Če imate težave pri pogovarjanju o čustvih, niste edini. Niste tudi edini, ki jim pogovor o čustvih ne predstavlja večjega izziva, a imajo partnerja, ki ne mara takšnih pogovorov. Najverjetneje vam to ni predstavljalo težav, ko ste se odločali med razlogi, zakaj se ustaliti s partnerjem.

Predstavljamo vam šest načinov za izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi in poglobitev vaše zveze, brez da bi sploh potrebovali omenjati “č besedo” (čustva).

1. Tvorite kratek pogovor

Če mislite, da vas bo pogovor o televizijskem programu ali celo vremenu čustveno povezal s partnerjem, se motite. Kljub temu pa naj bi ti nepomembni detajli pravzaprav vaše čustvene vezi s partnerjem izboljšali bolj kot globoke debate o čustvih. Ameriški psihoanalitik, Harry Stack Sullivan, je razvil pristop, ki ga je imenoval “podrobna poizvedba”. V njem je predlagal, da terapevt zbere informacije o vseh delih klientovega življenja. V teh majhnih detajlih naj bi po Sullivanovem mnenju našel namige, kdo je ta oseba.

Pred kratkim sta John Gottman in Janice Driver raziskovala to idejo na skupini poročenih parov. Ugotovila sta, da imajo vsakdanji in pogosto bežni momenti, ki so del družinskega vsakdana, večji vpliv na zdravje partnerske zveze kot pa čustveno pomenljivi in resni pogovori.

Ste zdolgočaseni, ko vam partner razlaga o težavi v vodovodni napeljavi ali filmu, ki ga je gledal prejšnjo noč? Morda si mislite, da poznate vse detajle partnerjevega življenja. Morda lahko imate na momente res občutek, da ste preplavljeni z informacijami. A ti pogovori so glede na Gottmana in Driverjevo način za zbliževanje. Celo če skupaj s partnerjem pišete nakupovalni listek si na nek način delita prostor in čas, kar lahko postane način izkazovanja ljubezni. Še posebej, če na seznam dodate partnerjevo najljubšo škatlico Domačice 😉

Lahko da boste imeli na momente občutek, da je spraševanje po majhnih detajlih nevljudno, invazivno ali kritično. A imejte v mislih, da ne sprašujete po podrobnostih, da bi partnerja ujeli na laži. Dajete mu vedeti, da vam je zanj mar in da vas zanima to, kar zanima njega/njo. Morda se ne boste naučili nič novega. Boste pa vsekakor dosegli izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi.

2. Delite majhne, nepomembne izkušnje

V študiji, objavljeni v reviji Psychological Science so ugotovili, da se ljudje počutimo bliže drugim, kadar lahko govorimo o skupnih izkušnjah. Partnerji, ki imajo težave v razmerju, lahko naredijo prvi korak da zapolnijo vrzel v zakonu že s tem, da govorijo o svojih otrocih. Še posebej o prijetnih momentih ali prisrčnih incidentih. Pri tem pa morajo biti seveda previdni, da ne potegnejo na plano momentov, ki bi lahko sprožili nadaljne zamere in jezo. Tudi če se to zgodi, morata slej ko prej spoznati, da je vsak želel le najbolje zase in za druge.

Te skupne izkušnje pa niti ni potrebno ubesediti. V še eni izmed študij, objavljenih v Psychological Science so razkrili, da besede niso nujne za skupne občutke, ki bi izboljšali zvezo. Že samo, da nekaj počneta isti čas – kolesarjenje, gledanje filma, obedovanje – povečuje tako prijetne kot tudi neprijetne izkušnje.

Če slika pove tisoč besed, je lahko majhno dejanje vredno še več. Ob določenih trenutkih lahko pogovarjanje o izkušnji dejansko uniči trenutek intimnosti. Delite jo v tišini. Stegnite se po partnerjevi roki. Ali pa stojte ob njim tako, da se s telesi dotikata. Tudi če samo za nekaj sekund.

3. Pozorno poslušajte

Zavedanje, da ste bili slišani, je ena izmed izkušenj, ki najverjetneje utrdi občutek povezanosti med partnerjema. Eden izmed načinov, da izboljšate svojo zmožnost poslušanja je uporaba tehnike, imenovane “aktivno poslušanje”. Gre za obliko poslušanja, pri kateri ne sporočate le, da poslušate (s prikimavanjem ali izgovarjanjem “mhm”), temveč da tudi razumete, kar je bilo povedano.

Razumevanje se lahko sporoči preko nasmeha ali besede oz. fraze, ki povzame besede sogovornika. Ali pa s preprostim izrazom “razumem”. Če seveda resnično razumete. Aktivno poslušanje lahko prav tako vključuje prekinitve za pojasnitev ali celo izkaz nestrinjanja. Prenehajte pričakovati, da se bo partner v vsem strinjal z vami in obratno. A preden prekinete, poskrbite, da se opravičite. Če se ne strinjate s celotnim konceptom počakajte, da sogovornik konča, preden izrazite nestrinjanje.

4. Sprašujte

Ne dovolite si, da bi predvidevali, da poznate odgovore. Namigovanja in predvidevanja so strupene navade, ki uničujejo razmerja. Sprašujte, spoznajte se s temo, pogovarjajte se.

5. Govorite o sebi

Ko govorite o sebi poskrbite, da ne prevzamete vse pozornosti. V večini razmerij in odnosov morate najti zdravo razmerje med govorjenjem in poslušanjem. To je še težje napraviti, ko se z nekom zelo dobro poznate. Zato je pomembno, da dobite priložnost za govorjenje, kot tudi, da jo daste partnerju.

Več o pogostih komunikacijskih napakah si preberite v članku “Ali med pogovorom delate teh 10 komunikacijskih napak?”.

6. Povečajte število nepomembnih dnevnih izkušenj

Ko ste enkrat odkrili skrite skupne momente, ki jih imate s partnerjem, poskušajte najti načine, da povečate dnevno število nepomembnih izkušenj. Ne skrbite če eden izmed vaju (ali celo oba) nista dobra pri ubesedovanju občutkov ali celo opisovanju detajlov. Vrnite se k napotkoma 1 in 2 v članku.

Enostavno skupno preživljanje časa – branje časopisa, poslušanje glasbe, gledanje TV- brez nepomembnih in pomenljivih dejavnosti je veliko pomembnejše za zdravo partnersko zvezo kot pogovarjanje o čustvih. Lahko je celo bolj pomembno kot govorjenje nasploh.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRPsychology Today
Deli
Prejšnji članekZnačilnosti inteligentnih ljudi
Naslednji članekKalistenika oz. trening z lastno težo, 1. del: UVOD
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.