Kalistenika oz. trening z lastno težo, 1. del: UVOD
Kalistenika oz. trening z lastno težo, 1. del: UVOD

Kalistenika je vadba z lastno telesno težo, s katero so svoja telesa urili že stari Grki in Rimljani. V zadnjih letih postaja vse bolj popularna ulična kalistenika, ki poleg moči zahteva tudi dobro mero gibljivosti in koordinacije. Za razliko od tekmovalnih športov gre tu za premagovanje samega sebe.

Nekaj zgodovinskih dejstev

Večina izmed nas pomisli na šaoline, mojstre borilnih veščin, plezalce in telovadce, ko sliši besedo trening z lastno težo. Vendar temu ni tako, še zdaleč ne. Vsak šport, pri katerem kot stroj za premagovanje obremenitev uporabljamo zgolj svoje telo, lahko poimenujemo “calisthenics vadba”.
Beseda calisthenics izhaja iz stare grčije in združuje dva pojma:

  • Kalos (lepota/atraktivnost – estetskika človeškega telesa),

  • Shtenos (moč in determiniranost).

Med prvimi zapiski se je beseda calisthenics pojavila od “očeta zgodovine” Herodotusa, ki je zapisal Grško-Perzijske vojne. Nam vsem znan Xerxes, ki je uprizorjen v filmu “300”, je poslal svoje izvidnike, da bi opazovali špartanske vojake. Na njihovo začudenost so Perzijci ugotovili, da so se špartanci na bitko pred Termopili pripravljali na zelo poseben način.

Lahko 3x ugibamo kako? Vaje z lastno težo so bile za povečanje moči in vzdržljivosti njihova glavna izbira. Iz zgodovinskih zapiskov sedaj vsi vemo, kako se je bitka končala in kakšne so bile posledice, ter škoda, ki so jo skoraj neuničljivi špartanski vojaki s svojo izurjenostjo in učinkovitim orožjem povzročili perzijski armadi.

Ne moremo mimo dejstva, da je bila neusmiljena vadba z lastnim telesom, ki so jo izvajali Špartanci že od rane mladosti sestavni del njihovega načina življenja in vzgoje (Vir).

Kot pravi star pregovor:

Kar te ne ubije te lahko samo okrepi.

Kalistenika v sodobnem času

Skozi stoletja se je vse do sodobnega časa prenašala tradicija treninga z lastno težo. S pojavom uteži in ostalih športnih pripomočkov, pa je kalistenika tonila v pozabo. Dandanes pa sočasno z razvojem računalnikov pridobiva na širši prepoznavnosti in obujanju starodavnih tehnik vadbe.

Marsikdo misli, da vaje z lastno težo služijo zgolj za povečanje vzdržljivostne moči. A temu še zdaleč ni tako, kot to dokazujejo orodni gimnastičarji na krogih ali bradljah, ter “ulični vadbeniki” na železnih drogovih. Če vzamemo kot primer gimnastiko, kjer atleti izvajajo izvenzemeljske vaje, se nam zdi nepredstavljivo, kako so lahko sploh tako “mišičasti”, če pa njihov primarni cilj sploh ni mišična hipertrofija.

Skrivnost njihovega uspeha se skriva v vadbi sami. Aktivacija mišičnih vlaken na pravi način pod napetostjo je ključ do moči, ki omogoča izvedbo najtežjih vaj kot je na primer “human Cross”. Da vas malce razočaramo, je potrebno za dosego nehumane moči vložiti več let trdega psihično-fizičnega dela.

Kje lahko prijavim članstvo in kako začeti?

Če vas zanima tovrstna vadba, lahko mirne duše omenimo, da ne potrebujete članske izkaznice. Pravzaprav ne potrebujete ničesar. No, morda oblačila in pa voljo do gibanja. Lahko, da vam je glavni motiv postati olimpijski prvak, vendar smo lahko smrtniki zadovoljni že z najboljšo verzijo samega sebe. Za dosego vašega cilja pri vadbi z lastno težo se lahko osredotočite na sledeče:

  • osvojiti teoretična znanja na področju vadbe z lastno težo,

  • izdelati načrt oz. plan vadbe, ki bo omogočal konstanten napredek,

  • zapisati vaje v svoj dnevnik treninga,

  • redno izvajati vadbo,

  • na podlagi zapisa v dnevniku treninga analizirati svoj napredek,

  • prehrana, spanec in motiv.

Torej, zapisali smo osnovna načela, ki so bistvo in temelj vsakega športa. Na podlagi teh zakonitosti boste gradili svoje novo življenje, kjer bo tudi šport končno imel svoje mesto!

Kjer je volja, tam je pot oz. kjer je drog tam je pull-up.

[contact-form-7 404 "Not Found"]