Napake v zvezi ki uničujejo in onesrečujejo
Napake v zvezi ki uničujejo in onesrečujejo

Menite, da ste našli ljubezen svojega življenja? Svojega sanjskega moškega ali žensko? Ste prepričani, da so razlogi, zakaj se ustaliti s partnerjem pravi? Morda ste celo v navidezno zdravi, dolgoročni zvezi. Vendar če želite, da ta povezava traja, se morate pričeti izogibati določenih vzorcev obnašanja, ali pa napake v zvezi vsaj držati na minimumu. Te napake lahko namreč povzročajo anksioznost v razmerju. Navajamo 5 pogostih napak, ki jih počnejo ljudje v zvezi.

Prevelika odvisnost

Zveza ne more uspevati, če jo pustimo pri miru. Mora biti negovana in mora biti ena izmed najvišjih prioritet v življenju. Seveda pa ne sme biti naš celoten svet. Če oseba proti svoji volji planira stvari, ki niti ne zahtevajo obeh partnerjev, dokler ni prepričana, da partner nima drugih planov, to pomeni, da daje zvezi preveliko težo. To je običajno oblika odvisnega vedenja. Druga oblika pa je, da oseba ni pripravljena dovoliti drugi osebi, da stvari počne po svoje ali celo ni sposobna spoštovati njene potrebe po času zase.

Prevelika neodvisnost

Če se celotno življenje osebe vrti okoli zveze, to ni zdravo. Prav tako pa ni zdravo, da oseba ni sposobna narediti nobenega kompromisa. Če oseba vedno zahteva, da je po njeno, potem na nerazumljiv način omejuje svobodo svojega partnerja. Sklepanje kompromisov je ključ do uspešne zveze.

Nekatere osnovne vrednote in prepričanja seveda ne morejo biti kompromitirane. Če si eden izmed partnerjev želi imeti otroka, drugi pa ne, potem je to osnovna vrednota, ki postane dokončna. Na večini področij pa moramo biti pripravljeni sprejeti, da ne more biti vedno po naše. Če imata partnerja na primer različen okus za hrano, morata oba vsake toliko popustiti izbiri drugega. Enako je s sprejemanjem odločitev. Za sprejemanje nekaterih odločitev je zadolžen en sam partner, za sprejemanje drugih pa oba skupaj. Primer slednjih je recimo izbira lokacije poletnega dopusta.

Nepripravljenost žrtvovati se

Biti v zvezi pomeni, da se je neizogibno potrebno odrekati. Ne moremo živeti svojega samskega življenja in obenem biti del predane, dolgotrajne zveze. Zveza zahteva številna odrekanja in žrtvovanja. Na koncu je vedno potrebno sprejeti smiselne kompromise, ki zadovoljijo enega in drugega, tudi če so v nasprotju z našimi željami. Bolj kot individualne želje nam mora biti pomembno obojestransko zadovoljstvo.

Če se na primer partnerja dogovorita, da se bosta obveščala o prihodu domov, ni pošteno, da eden izmed njiju ostane zunaj pozno v noč, brez sporočila. Če je eden izmed partnerjev v obdobju samskega stanu konec tedna rad hodil na zabave, njegov partner pa zabav sploh ne mara, je smiselno, da se srečata na pol poti. Ni namreč pošteno, da bi se eden izmed partnerjev popolnoma odpovedal delu svoje identitete. Zveza na žalost ne more uspevati, če partnerja nista pripravljena žrtvovati nekaj svojih hrepenenj in prioritet.

Nesposobnost komuniciranja

Ko govorimo o prioritetah, obnašanju in stilu, si nista enaka niti dva človeka. Prej ko slej bo v zvezi prišlo do tega, da bo enega in drugega partnerja pričelo kaj motiti – še posebej po fazi “medenih tednov”. Nekateri pari niso sposobni na zdrav način komunicirati drug z drugim o teh težavah. Nezadovoljstvu dovolijo, da se nakopiči v njih, dokler ne “eksplodirajo” in preko vročega prepira sprostijo na plano vse frustracije. Za uspeh v zvezi je ključno, da negativne stvari partnerju izrazimo na nežaljiv način. Obratno pa moramo biti tudi vedno pripravljeni poslušati težave, ki jih ima partner z nami. Kadar so negativna stališča utemeljene stvari, ki se lahko zlahka uredijo, bi morala biti oba s partnerjem pripravljena spremeniti, kar partnerja moti. Ali pa vsaj skleniti razumen dogovor o rešitvi. Pomembno je, da se takšni pogovori redno odvijajo ter da so mirni in zbrani.

Nazorno ali nenazorno spodbujanje neenakosti

Kljub današnji kulturi enakosti spolov v zvezi, se lahko kaj hitro nevede vzpostavi in nadaljuje staromoden vzorec neenakosti. Vendar je enakost ključna za zdravo, dolgoročno zvezo. Če imata oba partnerja polno zaposlitev, bi morala kljub temu oba enakovredno prispevati k gospodinjskim opravilom, vključno s kuhanjem, čiščenjem, nakupovanjem, načrtovanjem in skrbjo za otroke. Nekateri pari se zavedajo, da je mogoče te naloge porazdeliti tako, da imajo smisel. Če je en partner dober kuhar, je seveda smiselno, da bo večino časa kuhal on. Drugi partner pa lahko recimo pospravi posodo po kosilu in/ali opravi načrtovanje ter nakupe živil. Enakopravnost v zvezi pa sega preko porazdeljevanja nalog. Odločitve, ki se nanašajo na zvezo ali pa resno vplivajo nanjo, morajo biti sprejete skupaj.

Enako pravilo velja v spalnici. Intimnost (vključno s seksom) je nekaj, o čemer se morata partnerja pogovoriti. Če imata partnerja različne spolne potrebe, morata najti srednjo pot. Nekateri pari padejo v staromodne spolne vzorce, v katerih moških spodbuja k seksu, ženska pa se pritožuje in izmika, na koncu pa uživa le moški. Najbrž ni potrebno poudarjati, da to ni pravi način za vzdrževanje zdrave zveze.

Odpravite napake v zvezi

Sedaj, ko ste spoznali pomembne napake v zvezi, analizirajte svojo zvezo. Bodite realni in iskreni sami do sebe ter do partnerja. Poskusite prepoznati napake v zvezi in jih odpravite. Vsake toliko postavite sebe na prvo mesto, a ne pozabite, da je za uspešno dolgoročno zvezo potrebno sklepati smiselne kompromise. Pogovarjajte se s partnerjem in sproti rešujte težave in nesoglasja. Imejte v mislih, da je srečna zveza pomembnejša od malih osebnih zmag. Če boste prepoznali in upoštevali te nasvete, boste pristali v partnerski zvezi, ki vam jo bodo zavidali.

 

Vir: Psychology Today

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]