popoln partner ne obstaja

Najprej nekaj razčistimo. Saj veste, da kaj takšnega, kot je popoln partner, ne obstaja, kajne? Seveda imamo različne okuse in preference glede tega, kaj je seksi in atraktivno, bodisi pri zunanjosti ali notranjosti, od videza telesa do osebnosti, samozavesti in čustvene inteligence ter tako naprej.

Popoln partner je popoln samo za vas

Res je, naklonjeni smo do tega in onega in to je dobra stvar, a če boste lovili nekaj, čemur pravite popoln partner, boste nenehno razočarani in neizogibno osamljeni. Popoln partner ne obstaja! Pika! Klicaj! Gre za iluzijo, ki so jo ustvarili marketingarji in fantazijo, ki se je oklepamo od časov, ko smo na stene lepili postre naših najstniških idolov, v katere smo bili zatrapani.

Ideja o popolnem partnerju zavisi od tega, kje se nahajate v vašem življenju. Kar je popolno za vas v danem trenutku, se spreminja skupaj z vami. Kar je bilo za vas popolno v vaših najstniških letih, verjetno ni enako temu, kar je popolno za vas danes. Razen, če se niste spremenili, zrasli, se razvili in spremenili. A ker vemo, da ste se, torej spregovorimo o tem, kar je popolno za vas danes.

Čakajte. Kako pa sploh lahko veste, kaj je danes popolno za vas? Dajmo besedico “popolno” zaenkrat na stran, saj se jo prepogosto uporablja, zlorablja in je lahko nevarna. Začnimo z besedico pomembno.

Kaj je pomembno za vas? Kaj je važno? Razmislite o razmerjih, ki ste jih imeli in o stvareh, ki ste se jih preko njih naučili, o tem, kaj deluje in kaj ne, kaj si želite, kaj potrebujete, o ljubezni in izgubi in vaših nezdravih vzorcih. Ovrednotite informacije in se vprašajte, kaj je danes tisto, kar je pomembno za vas?

Kaj vam je danes pomembno?

Ali oseba premore lastnosti, ki so vam resnično pomembne? Ne vsako malenkost, saj, poudarjam še enkrat več, popoln partner ne obstaja. Govorimo o velikih stvareh, ki so ključne. O stvareh, ki so lahko prelomne za odločitev o tem, ali graditi skupno prihodnost ali ne.

Govorimo o razlogih, zakaj se ustaliti s partnerjem. O stvareh, o katerih se niste pripravljeni pogajati, saj ste se lekcije naučili že prejšnjič. O stvareh, ki dajejo gorivo vašemu odnosu. Če jih vaš partner premore, potem ste v njem našli tisto, čemur lahko brez obotavljanja rečete popoln partner. Preberite ta odstavek še enkrat. Vaša naloga je, da ga najdete.

Če velike stvari, ki so vam pomembne, ne obstajajo v vašem odnosu ali pa partnerju niso blizu, potem ta članek ni za vas. Potem morate prebrati kakšen drug članek. Takšnega, ki govori o tem, kako zapustiti razmerje ali prenehati vlagati v razmerje, ki nikamor ne pelje in vas ne dela srečne.

Ta prispevek je namenjen tistim, ki imajo motor, a ne deluje tako kot bi lahko. Govori o uglaševanju motorja, namesto o iskanju novega. Večina nas namreč ima popolne partnerje. Le potrebnega dela nismo opravili, da bi to ugotovili. Tako je – popoln partner mora biti poiskan. Da bi imeli partnersko zvezo, ki vam jo bodo zavidali, jo morate zgraditi.

Popolna življenja v nepopolnostih

V vsaki osebi in razmerju boste opazili nepopolnosti. Videli boste luknje. Samo vprašanje časa je, kdaj si boste želeli, da bi vaš partner nekaj naredil drugače, se obnašal na določen način, bil bolj potrpežljiv, imel več zagona, razumevanja, pozornosti in tako naprej in tako naprej.

Če se osredotočamo zgolj na tisto, kar manjka in od partnerja pričakujete preveč, se bo ta manjko povečal in postal bleščeče sonce. Kmalu boste gledali v drugo smer. Postali boste radovedni, kaj vse še obstaja tam zunaj. Mnogi na tak način uničijo nekaj, kar bi lahko bilo čudovito, zgolj zaradi tega, ker ljudi ne sprejmejo takšnih, kot v resnici so.

To je pogosta napaka v zvezi, ki uničuje in onesrečuje. Če tega mišljenja ne spremenijo, postane vzorec in nikoli ne bodo izkusili dolgotrajne ljubezni. Doživeli bodo samo kratko trajajoča obdobja medenih tednov. Odvisni bodo od bežnih potencialnih priložnosti (kar ni ljubezen), namesto da bi izkusili nekaj, kar lahko spremeni življenje. Zaradi tega moramo najti popolnost v našemu partnerju, ne pa iskati nekaj, čemur radi rečemo popoln partner.

Kako torej najti popolnost v vašem partnerju? Poglejmo za začetek stvari, ki niso popolne. Nimate namreč problemov s stvarmi, ki so popolne, kajneda?

Nepopolnosti

Ona vedno zamuja. On vedno pusti dvignjen pokrov straniščne školjke. Ona vedno pozabi ključe. On ni tako ljubeč, kot želite, da bi bil. Njegov kriv nos. Njena drža. Način, kako žveči hrano. Njegovo godrnjanje. Njeni starši. Seznam lahko nadaljujemo v nedogled.

Uglaševanje vašega razmerja pomeni, da sprejmete posameznikove nepopolnosti. To ne pomeni, da ne smete izraziti tistega, kar vas moti, če le ni govora o partnerjevem izgledu oz. bolje rečeno, stvareh, ki so izven njegove kontrole. Pomeni, da partnerja sprejmete takšnega, kakršen je. Ne, kar bi lahko bil. Pomeni, da razumete njegovo zgodbo. Pomeni, da ga vidite kot celovito osebnost, ne kot nekoga, ki ga lahko stlačite v vašo idejo o tem, kakšen naj bi bil.

Kako? Sledite tem korakom.

Korak 1:

Sprejmite vse glede vašega partnerja. Vse. Kako se obnaša. Kako se oblači. Kako se prehranjuje, telovadi, govori. Kako gleda na svet. Zapomnite si, da to pride v poštev samo glede “majhnih” stvari, ne velikih, o katerih smo govorili prej.

Vedite, da tega ne morete spremeniti. Kar je na krožniku, je na krožniku. Vzemite ga z nasmehom ali pa ga vrnite. Ne morete ga poskusiti, nato pa ga modificirati po svoje ali hrane pripraviti na drugačen način. Ljudje nismo obroki.

Korak 2:

Partnerja nehajte primerjati s svojimi bivšimi partnerji. To je pogosto vzorec, ki se ga marsikdo poslužuje, bodisi zavedno ali nezavedno. Potruditi se moramo prenehati. V tej igri ni zmagovalca. Past je. Obstaja razlog, zakaj se vam z vašimi bivšimi ni izšlo, zakaj bi torej zdaj želeli, da je vaš sedanji partner podoben prejšnjemu? Zgledal kot on? Se obnašal kot on?

Ta vzorec vam bo preprečil videti lepoto v osebi, ki stoji pred vami. Prav tako boste živeli v preteklosti. Vsako novo razmerje morate videti kot novo edinstveno izkušnjo. Tu je ključna beseda: “izkušnja”. Si ne želite nove? Če bi on/a bil/a tak/a kot vaš bivši/a, nove izkušnje ne bi bilo. Če to, kar imate sedaj, povezujete z drugimi, vaše razmerje nima prave možnosti.

Korak 3:

Namesto, da poskušate spremeniti partnerja, poskusite namesto tega spremeniti sebe. Vprašajte se, kaj se dogaja na globjem nivoju? Ali primerjate, ker vas je strah zavezanosti? Izgube? Zavrnitve? Če boste dodobra premisli, boste morda ugotovili, da gre v resnici za vse kaj drugega kot nepopolnosti v vašem partnerju.

Vaš partner je že seznanjen s tem, kaj vam ni všeč na njemu. O tem ste že spregovorili. Če že ne verbalno, pa preko energije in z obnašanjem. Namesto, da torej vso energijo usmerjate v to, kako nekoga spremeniti, vložite isto energijo v izboljšanje samega sebe. Vprašajte se, kaj morate spremeniti glede sebe, svojega razmišljanja, pogleda na svet in na odnose, kakšne izkušnje želite imeti, da boste lahko vašega partnerja sprejeli takšnega, kot je.

Korak 3-in-pol:

Spomnite se na vsa razmerja, ki niso delovala in poiščite razloge zanje. Dokumentarce odvrtite v svoji glavi in se spomnite vseh slabih stvari, ne samo dobrih. Opomnite se, da sledenje načrtom starih razmerjih vodi zgolj v uničenje sedanjega.

Korak 4:

To je najpomembnejši korak, saj vse, o čemer smo govorili, predstavlja zgolj 50 odstotkov rasti in spremembe. Drugo polovico predstavlja izvršitev. Odločili ste se torej iskati popolnost v vašem partnerju, ne pa popolnega partnerja. Super!

Vprašajte se, kako bo to izgledalo v vsakodnevnem življenju? Kako morate razmišljati? Katere strahove morate premagati? Kaj novega morate prepoznati v vašem partnerju? Kaj morate spremeniti pri sebi, da bi njega/njo lahko videli na tak način?

Učimo se vso življenje. Delamo napake. Primerjamo. Gledamo čez ograjo. Smo sebični. Iščemo popolnega partnerja. Poskušamo spreminjati in kontrolirati ljudi. Strah nas je. Izgubljamo, a se učimo. Če nekaj lahko rečemo zagotovo, je to dejstvo, da popoln partner ne obstaja. In da le ljubezen ni dovolj. Za uspešno, srečno zvezo se je potrebno ves čas truditi.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?