najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja
najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja

Če želite povečati svoj seksapil, pojdite stran od ogledala. Ekipa Business Insider je strokovnjake za zvezo in zmenke povprašala po najprivlačnejših lastnostih potencialnega partnerja in nihče izmed njih ni navedel fizičnih lastnosti. Videz je seveda lahko pomemben, vendar pa ljudje iščejo nekoga, ki je samozavesten in dober do soljudi. Katere so torej najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja, ki zagotavljajo zadovoljstvo in srečo v zvezi?

Najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja

Večina izmed nas ima dolg seznam lastnosti, ki opisuje našega popolnega partnerja. Od splošnih lastnosti – razgledanost, prijaznost, humor, pustolovski duh, razumevanje – do specifičnih sposobnosti in interesov – dober kuhar, ljubitelj športa, politično aktiven, ljubezen do potovanj idr. Sčasoma se pričnemo zavedati, da ne moremo najti vsega tega v eni osebi. In ker le ljubezen ni dovolj, moramo sprejeti nekatere kompromise.

Desetletja raziskav zadovoljstva v zvezi in dolgoročnosti zvez kaže na nekaj ključnih lastnosti, na katere morate biti pozorni. Navajamo najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja, ki privlačijo ljubezen.

Zaupanje

“Ne glede na to, ali se ljudje tega zavedajo ali ne, je zaupanje glavna lastnosti, ki jo iščejo pri partnerju,” pravi certificirani partnerski terapevt, Michael McNulty. Po raziskavah naj bi ljudje prestopili iz romantične v pristno, dolgotrajno zvezo v primeru, ko so prepričani, da lahko potencialnemu partnerju zaupajo.

Zaupanje v zvezi pa ni samo transparentnost. Gre za občutek investiranja v zvezo. Gre za občutek predanosti drugi osebi. Gre za občutek pristnosti in varnosti obeh partnerjev. Partnerja sta iskrena glede tega, kar potrebujeta in želita ter sta predana reševanju težav in premagovanju razlik na način, ki ustreza obema.

Prijaznost

Partnerji, ki si vsak dan vzamejo čas drug za drugega, da izvedo, kako jim gre, se cenijo in ujamejo ter se odzovejo na čustvene poskuse zbližanja s partnerjem, imajo bogata prijateljstva. Ta dejanja vključujejo podporo, smeh, empatijo in številne druge pozitivne lastnosti. Prijateljstvo gradi in spodbuja romantično in čustveno intimnost v dolgoročni, ljubezenski zvezi.

“Prijaznost partnerjema pomaga, da ostaneta povezana v dobrih in slabih časih, ki so v zvezi neizogibni,” pravi McNulty.

Ranljivost

“Ljudje cenimo partnerje, ki so dovolj močni, da se pred nami razkrijejo brez potrebe po potrjevanju z naše strani,” pravi Hal Runkel, družinski in partnerski terapevt ter avtor knjige Choose Your Own Adulthood. Ranljivost brez potrebe po potrditvi je lastnost, ki je posebej redko izražena pri moških. Zato ima pri njih še toliko večjo težo.

Skromnost

“Ljudje imamo radi partnerje, ki se lahko smejijo sami sebi in se kljub temu dobro počutijo v svoji koži,” pravi Runkel. Skromnost brez sramu pri partnerju lahko tudi vam daje občutek samozavesti in samozadovoljstva. Skromnost nakazuje na osebo, ki ne potrebuje veliko, da je srečna. Skromnost nakazuje na samozadostno, samozadostno osebo.

Samozavest

“Ljudje imamo radi zanesljive partnerje, ki lahko zasledujejo tisto, kar želijo brez potrebe po dokazovanju,” pravi Runkel. Joseph Burgo, psihoterapevt in avtor knjige The Narcissist You Know trdi nekaj podobnega:” Visoka samozavest je seksi, z zagotovilom, da se ne spremeni v narcistično samovšečnost.”

Ko postanemo romantično udeleženi, investiramo del naše identitete v zvezo. Če se povežemo z nekom, ki ima o sebi dobro mnenje in se ceni, nam to omogoča, da se tudi sami počutimo dobro glede sebe. Samozavest brez ošabnosti sodi med želene najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja.

Pristen interes

Najverjetneje se boste strinjali, da je oseba, ki vam zastavi vprašanje in se resnično potrudi, da bi vas razumela, izredno privlačna. Burgo pravi:” Vsi si želimo občutka, da smo atraktivni in fascinantni našim romantičnim partnerjem. Oseba, ki od samega začetka izkazuje pristen interes za to, kdo smo, ima veliko verjetnost, da bo postala naš vseživljenjski partner.

Dr. Terri Orbuch, strokovnjakinja za odnose in profesor na Univerzi v Oaklandu ter avtorica knjige Finding Love Again: 6 Simple Steps to a New and Happy Relationship se strinja:” Če ves čas zmenka zapravite za to, da prodajate sami sebe, dajete vtis, da ste egocentrični”. Kot pravi, lahko nenehno govorjenje o samemu sebi partnerja odbije od vas. Za uspešno partnerstvo morate dati kolikor vzamete. Pozorno poslušanje odgovorov pomeni, da vas partner zanima, da se resnično trudite, da bi jo spoznali in da vas zanima še kaj več kot le vi sami.

Smisel za humor

“Humor naredi vsak zmenek in vsako zvezo boljšo,” pravi Orbuchova. Humor namreč nasprotno osebo spravi v dobro voljo. Zabavno je biti z nekom, ki se smeji in ima dober smisel za humor. Če je nekdo preveč resen, daje vtis, da se boste morali preveč truditi, če bi bili z njim. Vendar pa Orbuchova opozarja, da se ljudje pri tem ne smejo preveč truditi. Ne smejo se norčevati iz sebe ali svoje družine.

Optimizem

“Privlačijo nas partnerji, ki so pozitivni in optimistični: partnerji, ki so se zmožni smejati,” pravi Orbuchova. Negativnost goji negativnost. Kadar ste v bližini ljudi, ki so negativni, to vpliva na vašo razpoloženje in vaš pogled na življenje v splošnem. Poskrbite torej, da si za partnerja poiščete osebo, ki je pozitivna, se osredotoča na pozitivno in vidi dobro v večini situacij.

 

Vir: Business Insider
[contact-form-7 404 "Not Found"]